Forside Anmeldelser 2023 SUPERMAGT

SUPERMAGT

306
0

Satiregruppen MAGT leverer et aldeles fremragende, toptunet musikalsk satireshow, som p.t. turnerer landet rundt for fulde huse.

* * * * *

”Det er forhåbentlig bare begyndelsen!”.

Sådan sluttede min anmeldelse af Satiregruppen MAGT’s første større show ”Det store fede gennembrud” i januar 2018. Dengang var MAGT en spirende talentmasse i rivende udvikling, i dag er de en supermagt indenfor satirisk underholdning herhjemme. Det er meget rart, at få ret en gang i mellem.

”Supermagt” er netop titlen på det show, som siden midten af september har turneret landet rundt til de store kulturhuse og spillet for mestendels fulde sale. Dengang i 2018 var det Teater V i Valby, der lånte de seks unge gutter en sal at optræde i. Og dengang skrev jeg: ”Lur mig om ikke MAGT bliver et ’stort navn’ i underholdningsbranchen”. Fik jeg nævnt, at det er sjovt, at få ret en gang i mellem?

MAGT består af seks gennemmusikalske gutter, som stadig er unge, men naturligvis seks år ældre end da de første gang for alvor begyndte at røre på sig. De er også blevet bedre, først og fremmest i de sketches og monologer, og deciderede parodier, som dengang som i dag er en væsentlig del af et MAGT-show. Nu sidder man ikke længere og håber, at de snart begynder at synge igen, nej nu griner man også højt og befriende af Mads Andersens negativitetskursus, hvor han med skuldrene helt oppe om ørerne skaber en ’dejlig negativ stemning i salen’, eller af Jonas Stimoses gentagne problemer med at forstå logikken i ordsprog som at man ikke må kaste med sten i et glashus, eller at det er fra børn og fulde folk, at man skal høre sandheden. Eller når Thomas Neergaard som grundrasende normaldansker raser over alt fra Statens IT-systemer til at give et ordentligt skrald til Socialdemokratiet. Ih Guder, hvor er det morsomt.

MAGT er ikke uden grund blevet en fast bestanddel af Folkemødet på Bornholm, hvor deres bidende begavede politiske satire kan stikke til hele det DJØFfiserede Systemdanmark på én gang. Og det er altså ikke bare sjov og ballade. Der er en underliggende alvor og indignation bag langt de fleste af deres tekster. Som når Steffen Jespersens woke-søn går i musikalsk skænderi med Thomas Neergaards tilsvarende boomer-far, og konklusionen er, at de begge tilhører en privilegieblind og forkælet generation.

Christoffer Christensen og Morten Munk fuldender sekstetten på scenen, mest som musikere og i de sprøde vokalharmonier, men som tilfældet har været i MAGT’s tidligere shows kan de også levere på højt, højt musikalsk, komisk og satirisk niveau i en skillingvise om Gud og menneskets kamp om vores jord.

Selv de regulære parodier synes der nu at være styr på. Jonas Stimoses stivbenede, og dement desorienterede Joe Biden er mesterligt fortolket, og Thomas Neergaard slipper overraskende godt fra at levere en musikalsk parodi på Inger Støjberg. Et nummer, der modsat det meste af MAGT’s materiale såmænd trækker tråde direkte til den konventionelle danske revyscene.

MAGT leverer et forrygende ensemblenummer om den etbenede nigerianske pirat Luckys knapt så ’lucky’ møde med det danske bureaukrati, og saftige satirer over tilstanden hos såvel Moderaterne som SF. Vi møder tre ’rigtige’ mænd, der med høj bajerføring i hvert fald ikke viser svaghedstegn – eller har homoerotiske drømme om Brad Pitt! Og vi møder internettets magtfulde mørkemænd fra Google, Meta og Socialdemokratiet, der suger viden om os til sig som igler. Her personificeret ved Steffen Jespersen og hans formidable stemme. Han er kontratenor, og blev tidligere i år kåret som årets operatalent. Det er ikke så tit man ser og hører den slags på satirescenen.

Som tekstforfattere fremstår de seks gutter i MAGT som noget af det ypperligste indenfor den politiske satire. Helt på niveau med når Jacob Morild er bedst, bare mindre forbenet. Musikalsk er de helt på højde med da veteranerne i Ørkenens Sønner (de har premiere på deres nye show i aften) var bedst. MAGT er for alvor blevet en supermagt, og det er fuldt fortjent at de nu også har taget et stort – og modent – publikum med storm.

I 2018 var det forhåbentligt bare begyndelsen. I dag glæder man sig allerede til fortsættelsen.

—-

”Supermagt” et show med og af Satiregruppen MAGT. Musik: MAGT, Beatles, Willie Nelson, Aleksandr Aleksandrov, Tobias Rahim og Andreas Odbjerg.

Instruktion: Pelle Koppel. Scenografi: Rasmus Rahbek. Kostumer: Hanne Mørup. Koreografi: Laila Menia og MAGT.

MAGT er: Mads Andersen, Christoffer Christensen, Steffen Jespersen, Morten Munk, Thomas Neergaard og Jonas Stimose.

Turnerer til 2. marts.

Anmeldt 1. november i Bremen Teater, København.

PR-Foto.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her