Forside Anmeldelser 2024 3 AKKORDER OG SANDHEDEN

3 AKKORDER OG SANDHEDEN

74
0

To ensomme sårede sjæle krydser hinanden i Café Livas country cabaret, der swinger og svajer melankolsk og melodisk.

* * * *

Oppe på bolværket går våren gennem Nyhavn, og under dæk på Café Liva danses der The Tennessee Waltz, når Achy Breaky Hearts mødes og sød musik opstår.

Cabareten ”3 akkorder og sandheden” er en hyldest til kærligheden, og til country musikken, og begge dele er i særdeles gode hænder hos Mette Marckmann og Jesper Lohmann, og hos guitaristen Jan Rørdam, der selv både indleder og afslutter showet med en følsom fortolkning af Willie Nelsons On the Road Again.

Mennesker skilles og mennesker mødes, ensomheden nager ligesom jalousien, når man frygter at ens bedste veninde har snuppet ens kæreste. Som skibe uden sejl flyder de modne mennesker rundt et sted i livet, hvor det gør lidt ondt, og Cool Water ikke synes at have procenter nok til at dulme ensomheden.

Country musik har mere end nogen anden musikgenre altid været forbundet med hjerte og smerte. Med den ensomme cowboy, der rider over prærien og ved lejrbålets ringe af ild krænger sin melankoli ud til tonerne af en forvrænget mundharmonikas sprøde klang. Eller med lastbilchaufføren, der buldrer gennem landskabet på vej hjem ad country roads til sit elskede West Virginia, hvor kvinden venter og er ved at gå i stykker af savn, ensomhed og frygt for at miste – igen.

Genren er blevet anset som banal, klichéfyldt og decideret underlødig, alligevel er der næppe mange, der aldrig har hørt cabaretens 18 sange før, og ligefrem kan teksterne, hvad enten de synges på originalsproget eller i de danske oversættelser, der har gjort sangene nærmest udødelige herhjemme. Country beskrives med ordene; tre akkorder og sandheden, deraf forestillingens titel. Mere kompliceret er det liv vi ellers synes er så pokkers kompliceret altså heller ikke.

Musikalsk swinger og svajer forestillingen derudad i både mol og dur, med Jan Rørdams sublime beherskelse af country guitarens og banjoens klange, og med Mette Marckmann og Jesper Lohmann som de kejtede, ulykkelige, håbefulde eksistenser, der er på vej til at genfinde en form for lykke i livet. De synger begge som havde de fået countrymusikken ind med sutteflaske, og smerten går rent i hjertet. Men det samme gør heldigvis livsglæden og troen på fremtiden.

Mindre heldige har de været med de tekster, der fletter nettet af sange sammen. I begyndelsen virker dialogen direkte bøvlet og ufokuseret, men den samler sig trods alt efter pausen, uden for alvor at blive meget mere end konstruerede banaliteter.

Det er i sangene og de tre akkorder at sandheden skal findes, og de bliver heldigvis også livgivende godt leveret.

____

”3 akkorder og sandheden”. Manuskript: Mette Marckmann, Jesper Lohmann og Jacob Morild.

Musik og sangtekster: Willie Nelson, Alan Block/Don Hecht, Hank Williams/Jesper Lohmann, Dolly Parton, Mel Tillis, Tim Hardin/Thøger Olesen, June Carter/Merle Kilgore, Brdr. Gibb/Anne Grete, Don Von Tress, Bob Nolan, Hank Cochran/Harlan Howard, Johnny Cash, Bill Danoff/Taffy Nivert/John Denver, Red Stewart/Pee Wee King og Jesper Lohmann.

Musikalske arrangementer: Jan Rørdam. ‘Øjne udefra’: Jacob Morild.

Medvirkende: Mette Marckmann, Jesper Lohmann og Jan Rørdam.

Spiller på Café Liva til 1. juni.

Anmeldt 30. april.

Foto: Brita Fogsgaard.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her