Forside Anmeldelser 2024 ODSHERRED SOMMERREVY – VOR HERRED BEVARES!

ODSHERRED SOMMERREVY – VOR HERRED BEVARES!

233
0

Legende galskab, tilbagelænet sommerstemning, vid og gnistrende musikalitet. Odsherred Sommerrevy har det hele – og en komiker i kongeklassen.

* * * * *

For tredje år i træk står den norske instruktør Frede Gulbrandsen i spidsen for Odsherred Sommerrevy, og hans legende og meget tilbagelænede revystil, der i perioder næsten kan virke for loose, har i år for alvor fundet sin form, og revyen med undertitlen vor herred bevares er den bedste hidtil på herredet.

Det skyldes en bred vifte af faktorer, hvor den anarkistiske og crazy komiske humor, der er blevet revyens kendetegn, blandes med poetisk sommerstemning i skønne vokalharmonier og et satirisk vid, der peger i lidt andre retninger end vi ser det i flertallet af landets revyer. Og så skyldes det i særdeleshed, at man i Odsherred Sommerrevy kan opleve en komiker i kongeklassen.

Han hedder Kristian Holm Joensen og er ganske enkelt i en liga for sig, når han skaber den ene skæve og skøre karakter efter den anden. Fra indledningens motionscyklist, der higer efter et sukkertrip, over den forvirrede søn, der agerer tolk og mellemled mellem sin gamle mor og plejecenterlederen til den mandlige part i diskussionen til et aftenskolekursus i konfliktoptimering.

Han spiller fodbold-fansange på olietønde, trods to brækkede arme – og nej, det er ikke med hverken fødder eller næse! Han er travl barber i en vidunderlig ekvilibristisk ordleg, der inkluderer hele revyholdet, og nå ja, så gennemspiller han ene mand hele tv-serien Matador på under fem minutter.

Det er også Kristian Holm Joensen, der både har skrevet og fremfører den finurlige sang om den socialdemokratiske kernevælger, der er skuffet over Mette F., for han stemte jo rødt, men fik blot blåt. På den måde kommer han nærmest hele skiven rundt i hvad der fremstår som en fuldendt præstation.

Revyholdet omkring ham følger nu godt med. Det tæller primært Ulla Vejby og Christine Exner, med scenemester og 2. stemmesanger Katrine Skjoldelev og revydirektøren Frede Gulbrandsen som supplement, når det er nødvendigt. Han kan således opleves som sommerens måske vildeste svigermor, og hun optræder med både replikker og sang, og har tilmed skrevet revyens måske allerbedste nummer, der indleder anden akt. Her optræder revyens tre kvinder som Badelaugskoret Klitroserne, der fremfører Danmark, nu blunder den lyse nat, med en ny tekst, der meget malerisk beskriver kloak- og overfladevandforholdene på Odsherred.

Her mødes den lokale satire med det globale udsyn, i en smuk musikalsk ramme, skabt af revyens nye, norske pianist Trond Lindheim, der tilfører revyen en gnistrende musikalitet. Ikke mindst i sit eget solonummer, hvor han har flettet alverdens nationalsange sammen til et musikalsk intermezzo.

Christine Exner har lige som Kristian Holm Joensen et særligt godt øje for bizarre, skæve karakterer og er særdeles morsom som lokal bronzealderguide, der ret præcist ved nøjagtigt hvor og hvordan et ægteskabeligt drama har udspillet sig for et par tusinde år siden.

Ulla Vejby, som hele Danmark har lært at elske i tv-serien ”Badehotellet”, falder godt ind med sine nye legekammerater i Odsherred. Hun er mindre gakket, men bliver dermed en fin balancebom i forestillingen. Hun har selv skrevet flere numre, både den intense Voksenskældud, og den poetiske ode til landmanden af i går, som hun begge selv fremfører med overbevisning. Hun er morsom i den rammende sketch om kvinden, der ikke identificerer sig som mand, men nøjes med at leve som mand, med alt hvad det indebærer af goder, inklusive 12,3 procent mere i løn. Også et nummer hun selv har skrevet.

Odsherred Sommerrevy er en revy med sin helt egen tone og stil. Den er befriende anderledes i forhold til de fleste andre revyer. Måske derfor virker rocker-sketchen om hvidvask næsten for mainstream til denne revy.

Mellem al den gakkede galskab, dukker små musikalske perler op, og første akts ’det danske militær’- finale, der leveres som en rytmisk spoken word kanon, understreger, at der bag revyens umiddelbart tilbagelænede sommer chill out facade ligger flere ugers hårdt prøvearbejde med at få det uhyre komplicerede til at fremstå legende let.

Det lykkes overbevisende godt.

—-

”Odsherred Sommerrevy – Vor herred bevares!”. Tekst og musik: Jantzen/Aaagaard, Katrine Skjoldelev, Mikkel Hartman-Petersen, Trond Lindheim, Lars Bisgaard/Rasmus Søndergaard, Frede Gulbrandsen, Kristian Holm Joensen, Lasse Lyngbo, Ulla Vejby, Dario Moreno, Rune David Grue, Oluf Ring, Christine Exner, Søren Sonny Jensen, John Ajvide Lindqvist og Søren Anker Madsen samt div.

Instruktion: Frede Gulbrandsen. Kostumer: Charlotte Greuser Falkenberg.

Medvirkende: Ulla Vejby, Christine Exner, Kristian Holm Joensen, Katrine Skjoldelev, Frede Gulbrandsen og Trond Lindheim (pianist).

Spiller på Odsherred Teater til 9. august.

Anmeldt 25. juni (premiere).

Foto: PR-foto

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her