Forside Anmeldelser 2024 DE BRØLENDE 20’ERE – BOGENSE CABARETEN 2024

DE BRØLENDE 20’ERE – BOGENSE CABARETEN 2024

297
0

Betty Glosted og Kim Hammelsvang matcher hinanden uforligneligt i en strålende munter og lettere dekadent cabaret med udgangspunkt i de ’glade og brølende 20’ere’ i Bogense.

* * * * *

At mænd og kvinder identificerer sig som andre køn er ikke noget nyt fænomen, selvom det fylder meget i manges verden i netop disse år, hvor flydende kønsidentiteter er en vedholdende tendens i tiden.

For 100 år siden blev køn og seksualitet skam også udfordret, ikke mindst i de depraverede og dekadente miljøer i Berlin – mange vil genkende miljøet fra den strålende tyske tv-serie ”Babylon Berlin”.

På den lille, og helt unikke, Cafe 44 i Adelgade i Bogense, tager Betty Glosted og Kim Hammelsvang os med 100 år tilbage i tiden, i første afdeling til den hyggelige danske andedam – som dog viser sig også at have skyggesider – og efter pausen til det dekadente Berlin i mellemkrigsårene. Her er hun i begyndelsen i habit og hat, han i charlestonkjole, og mens Glosted synger Ludvig Brandstrup og Alfred Kjærulfs ”La Garconne” om kvindens lyst til at ligne manden, et nummer som Liva Weel oprindeligt fremførte, så synger Kim Hammelsvang med stærk indlevelse om den glade pige, der blev kokain misbruger og fik en meget ulykkelig skæbne. Betty Glosted fortolker strålende ”Falling in love again”, mens Hammelsvang leverer en a capella-version af ”Sag mir wo die blumen sind”, begge originalt med Marlene Dietrich.

Det er en cabaret i dur og mol. Skæppeskæg og sprudlende sjov inden pausen, hvor dog den tragiske historie om hvordan falske rygter ødelagde Ingeborg Bruun Bertelsens karriere, flankeres af to af de sange, hun gjorde berømte; ”Lille Sommerfugl” (som publikum fortsat ikke kan lade være med spontant at synge og nynne med på) og ”Sonny Boy”, en vise, som de fleste nok forbinder med Dirch Passer, men som altså er fra 1920’erne. Efter pausen er tonen og temaerne mere alvorlige, og om man foretrækker det lette eller lidt mere tyngde vil være en smagssag, men begge dele mestrer parret på scenen aldeles strålende, ledsaget på klaveret af den glimrende pianist og akkompagnatør Ulf Starup.

Betty Glosted og Kim Hammelsvang klæder og matcher hinanden uforligneligt, og forestillingen bærer præg af et vidunderligt overskud, som kun opstår når kemien er rigtig. Et par tekstsvipsere undervejs, bliver således på forunderlig vis næsten vendt til en styrke.

Kim Hammelsvang sprudler i den finurlige vrøvlevise om hvem der kilder kildekonens datter, når kildekonen kæler med sin kat og i den meget morsomme ”Frk. Vipstjert i nævningetinget”, der er én af de lidt mere oversete viser fra Osvald Helmuths repertoire. Og Betty Glosted er fuldkommen vidunderlig som læspende barn i visen ”Peter kom ned og leg”.

I forestillingen indgår også sange fra blandt andet musicalen ”Cabaret” – hvor ikke mindst Betty Glosted formår at få os til virkelig at lytte til teksten om den letlevende Elsie fra Chelsea – og fra Ludvig Brandstrups cooptimist-revyer, der var en kærkommen fornyelse af genren helt tilbage i 1920’erne, og som stadig viser sig holdbart.

Desværre fremgår den komplette sangliste, og hvem der har skrevet sangene, ikke af den lille, trykte programfolder. Nogle af sangene er særdeles velkendte, andre genkendelige og endnu andre er godt gemte eller ligefrem glemte perler, som er fundet frem fra gemmerne, og tak for det.

Tidligere på året døde manden bag Cafe 44 og Bogense Sommercabaret, Torben Juel, som siden 1992 har drevet stedet som en sand Aladdins hule af eventyrlige antikviteter med en årlig sommercabaret i den lille, charmerende sal bag butikken om sommeren. Fra et maleri på salens bagvæg kan han kigge med, og med stor tilfredshed notere sig at cabareten muligvis aldrig har været bedre end i år.

—-

Bogense Sommercabaret: ”De brølende 20’ere”. Tekst og musik af bl.a. Ludvig Brandstrup, Kander & Ebb, Mogens Dam, Kai Normann Andersen, Axel Andresen, Elith Wolsik, Reuben Gamaliel Brown, Sixtus Miskow, Johannes Westermann Mel, Jacob Gade, Aage Steffensen, Arvid Müller, Bertolt Brecht, Kurt Weil, Alfred Kjærulf og m.fl.

Medvirkende: Betty Glosted, Kim Hammelsvang og Ulf Starup (pianist).

Spiller til 16. juni i Cafe 44, Bogense.

Anmeldt 1. juni (premiere).

Foto: PR foto

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her