Forside Anmeldelser 2023 DAN TURÈLL + HALFDAN E – LIVE

DAN TURÈLL + HALFDAN E – LIVE

396
0

Digteren Dan Turèll genopstår i en fremragende teaterkoncert på Folketeatrets Hippodromen.

* * * * *

Til oktober er det 30 år siden at digteren Dan Turèll døde. Tænk en gang – 30 år!

Han satte sig markante spor i sit blot 47-årige liv. Skrev et utal af digtsamlinger, romaner og essays. Havde en fast klumme i Politiken, og lagde navn til såvel en café i København, der stadig eksisterer, og har fået en plads i Vangede opkaldt efter sig.

To musikalske udgivelser nåede han også at medvirke i; ”Dan Turèll og Sølvstjernerne” med Jan Kaspersen i 1978, og så det nærmest legendariske album ”Pas på pengene” i samarbejde med musikeren Halfdan E, som udkom i 1993, nogle måneder inden Turèlls død. Senere udgav Halfdan E yderligere et album med ikke før udgivne indspilninger med Turèll, som blandt andet ”Jeg skulle have været taxachauffør”.

Nu står Halfdan E på scenen på Folketeatrets Hippodromen sammen med de to aldeles overbevisende musikere Søren Siegumfeldt og Lars Terkelsen, og giver sammen med skuespilleren Mads Wille Dan Turèlls musikalske lyrik nyt liv.

Mads Wille lægger vægt på ikke at spille Dan Turèll, men det er imponerende med hvilken præcision han rammer Turèlls diktion, og helt særlige sproglige tone, når han reciterer de musikalske digte, og så har han en vis fysisk lighed med Turèll selvom han har hår på hovedet og skægget er større.

Dan Turèlls tekster fremstår den dag i dag stadig som knivskarpe hverdagsobservationer, sat sammen med en ekvilibristisk sproglig tæft og en tidløs ironisk distance. Forestillingen, som vel bedst kan betegnes som en teaterkoncert, minder os om hvor godt Dan Turèll skrev.

Halfdan E’s musikalske univers er lige så fascinerende som Turèlls sproglige univers; rytmisk elektronisk avantgarde jazz, kan man vel kalde det, men genren har måske sin helt egen betegnelse. Til tider er det skævt udfordrende, til andre tider helt tilgængelig mainstream. Jens Koudal har skabt de grafiske animationer, der danner en meget beskrivende visuel ramme om forestillingen og i modsætning til hvad der oplyses på teatrets hjemmeside, så krediterer de medvirkende Simon Boberg for instruktionen, så det må vi tro på.

Lukker man øjnene og lytter, så er det som om Dan Turèll genopstår på scenen, og så er det pludselig at man virkelig mærker hvilket tomrum digteren efterlod sig, da han sagde sit sidste farvel for 30 år siden.

—-

”Dan Turèll + Halfdan E – Live”

Tekst: DanTurèll. Musik: Halfdan E.

Instruktion: Simon Boberg. Grafisk animation: Jens Koudal.

Medvirkende: Mads Wille (sang og trommer), Halfdan E (guitar m.m.), Søren Siegumfeldt (blæseinstrumenter) og Lars Terkelsen (tangentinstrumenter).

Producent: Jangmark Agentur.

Spiller på Folketeatret (Hippodromen) til 11. februar, og igen 24., 28. og 29. marts.

Anmeldt 31. januar (Københavner premiere).

PR-foto.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her