Forside Anmeldelser 2023 IT’S A WONDERFUL LIFE

IT’S A WONDERFUL LIFE

238
0

Sprudlende underholdende engelsk performance af elsket filmklassiker på Litteraturhaus i København.

* * * * *

Det engelske teaterkompagni Mangled Yarn besøger op til jul København, og spiller deres helt igennem forrygende slapstick-morsomme version af den elskede julefilm-klassiker ”It’s A Wonderful Life” i LitteraturHaus på Nørrebro.

Fire skuespillere flyver og farer ind og ud af et utal af roller, og med bred amerikansk accent både rammer de tonen i den snart 80 år gamle film, og skaber deres helt eget crazy-komiske univers. Det er minimalistisk, og det er ganske forrygende morsomt.

Mange vil formentlig stadig kunne huske Frank Capra’s helt vidunderlige gamle, sort-hvide filmkomedie fra 1946 (på dansk ”Det er herligt at leve”). Den havde James Stewart i hovedrollen som det helt igennem gode og hæderlige menneske George Bailey, som på selve juleaften 1945 kommer i en så alvorlig livskrise, at han vil tage sit eget liv fordi hans livsforsikring synes at være det eneste, der kan redde hans firma og lille familie fra ruin. En engel bliver sendt ned fra himlen for at hjælpe ham, og med englens hjælp går det op for Bailey at livet ikke er så slemt endda, det er faktisk – a wonderful life!

Mangled Yarns lille forestilling er a wonderful show. Og hvis man hører til kredsen af teatergæster, som altid skal se Crazy Christmas Cabaret i Tivoli, så bør man i allerhøjeste grad føje denne lille perle af en forestilling til årets to-do-liste.

Christopher Smart er medstifter af Mangled Yarn, og kunne tilbage i 2016 opleves i netop Crazy Christmas Cabaret i Tivoli, og det er den lille, danske forbindelse, som har banet vejen for at vi nu har mulighed for måde at grine og græde af ham og resten af kompagniet i de charmerende, men ydmyge rammer i LitteraturHaus. Han er den, der slipper lettest omkring opsætningen, da han – næsten – kun spiller den ejegode George Bailey, mens de tre andre skuespillere Rhianna Compton, Kelly Griffiths og Alex Rivers varetager resten af den imponerende persongalleri, der vel spænder over 30-40 roller, som alt fra engle til ægtefæller, skurken Potter, familiemedlemmer og borgere i den lille Bedford Falls, der er omdrejningspunktet i handlingen.

De fik på premiereaftenen ufrivilligt hjælp af en forstyrrende publikummer, som pludselig midt i anden akt rejste sig og gik over scenen midt i et virvar af rolleskift for at gå på toilettet. Han kom heldigvis ikke tilbage, og efter et grineflip, der spredte sig fra scene til publikumsrækkerne genfandt forestillingen hurtigt sin rytme – det er bare flot skuespillerhåndværk!

Især Alex Rivers, som minder ikke så lidt – og det er positivt ment – om den amerikanske komiker Melissa McCarthy, er aldeles henrivende morsom som blandt andet Clarence, den frelsende engel af anden grad, der endnu ikke har gjort sig fortjent til sine vinger, men som så sandelig fortjener dem til sidst.

Det er Edward Ferrow, der har instrueret forestillingen, som han selv har medvirket i som englen Clarence i England, helt i den klassiske britiske pantomime-stil, hvor showet er krydret med sprøde referencer til både regien, den originale film og alle mulige andre film, og der spilles med sprudlende energi og smittende charme. Karikaturerne tegnes med den bredeste pensel, men på forunderlig vis lykkes det også at fange hjertet i historien, og det er lige før man sidder med en lille tåre i øjenkrogen til sidst, når George Bailey vender tilbage til sit wonderful life og det alligevel bliver en glædelig jul.

”It’s A Wonderful Life” spiller til 22. december, og du vil snyde dig selv for en teaterjulegave af den allerbedste slags, hvis du misser muligheden for at opleve dette skønne lille show, så det er bare om at komme af sted til Møllegade.

—–

”It’s A Wonderful Life” af Mangled Yarn baseret på Frank Capras film med manuscript af Frances Goodrich, Albert Hackett og Frank Capra.

Instruktion: Edward Ferrow.

Medvirkende: Alex Rivers, Rhianna Compton, Kelly Griffiths og Christopher Smart.

Spiller i LitteraturHaus til 22. december.

Anmeldt 12. december (premiere)

Foto: Forestillingens plakat.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her