Forside Anmeldelser 2024 AKTIVISTERNE

AKTIVISTERNE

192
0

Fascinerende teaterkoncert om aktivisme gennem den seneste generation både rører og rykker, selvom den næsten gaber for højt.

* * * *

Der er noget særligt fascinerende over de spillesteder Teatergrad finder til deres byrumsteater-forestillinger. Sidst var vi på et af det gamle Københavns ældste kollegier, og denne gang skal vi ud i Nord-Vest-kvarteret, hvor der på Rentemestervej ligger et sted, der hedder ’Demokrati Garage’.

Her ude i et gammelt industrikvarter har en række NGO’er og græsrodsbevægelser indrettet sig med kontorer, mødesteder, café og fællessale i det, der en engang var både kakkelovnsfabrik og siden autoværksteder og garager. Jeg havde aldrig hørt om stedet, men det er et vildt sted med en rustik og hyggelig pizzarestaurant, hvis man ikke har fået spist først.

”Aktivisterne” er en musikdramatisk forestilling om aktivisme fra Martin Luther King og frem til i dag, skabt af Julie Petrine Glargaard og Pelle Nordhøj Kann i samarbejde med instruktøren Leiv Arne Kjøllmoen og med nye sange af Marie Louise von Bülow suppleret med en række andre sangnumre, der spænder fra Nordahl Griegs ”Kringsatt av fiender”, over Madonna-hittet ”Like a Virgin” til den tungt-buldrende ”Killing in the Name”, der er skrevet af det amerikanske rockband Rage Against The Machine.

Musikalsk kommer de fire sangere/skuespillere/musikere således vidt omkring, men uanset hvilket musikalsk udtryk, de bevæger sig ud i, så rammer de den lige på kornet. Der er smukke stemmer, vrede stemmer, følsomme stemmer, afmægtige stemmer – alting stemmer! Alfred Nordhøj Kann er et berigende ungt pift til de ’faste’ Teatergrad-aktører, Marie Louise von Bülow, Rolf Hansen, Christine Worre Kann, og forestillingen bevæger sig naturligt om den unge generations kamp for en bedre verden at leve i. En kamp, vi ældre såmænd også engang tog, men jo nok for lidt for manges vedkommende renoncerede på og i stedet fandt et mere mageligt ståsted, effektivt illustreret ved den røde sofa, det centrale møbel i de fleste hjem, sædvanligvis placeret foran husalteret, fjernsynet, hvorfra vi passivt betragter verdens ulykker, klimakriser og krige, i stedet for aktivt at gå på gaden og bekæmpe dem.

Jo, der er et svirp til konformiteten, og et vredt opråb om at gøre noget i denne politisk indignerede forestilling. Så vidt er det gået, at Koran-afbrænderen Rasmus Paludan faktisk fremstår som én af Danmarks mest indflydelsesrige aktivister, fordi han i modsætning til de fleste andre har fået politikerne til at lytte og handle, konkluderer ensemblet med et overbærende smil på læberne.

Teatergrad-folkene har virkelig noget på hjerte, og det bliver faktisk næsten for meget af det i øvrigt virkeligt gode. Vi skal gennem det hele; kvindefrigørelse i flere tempi og gennem flere generationer, hate crime overfor homoseksuelle, krig, terror, stormagterne, BZ-bevægelsen i 80’erne og den tragiske sag om politivold, der tog livet af den unge aktivist Benjamin – her smukt afvejet med fortællingen om betjenten, der samme tragiske nat blev invalideret på livstid efter et overfald af hætteklædte aktivister. Kampen for klimaet og Greta Thunbergs berømte tale i FN – How Dare you!-talen, forfølgelse af etniske og religiøse minoriteter, konflikten i Gaza … you name it! Det bliver faktisk lidt overlæsset til sidst, der savnes en strammere struktur, og selvom forestillingen blot varer halvanden time, forekommer det at være svært at få bundet den afsluttende sløjfe tilstrækkeligt stramt.

Men for pokker hvor de rocker, swinger, rører og rykker, når de synger og spiller sig gennem de 12 sange, der på hver deres måde glimrende indrammer emnerne. Marie Louise von Bülows klimasang ”Den sidste sne” har potentiale til at blive en klassiker, og hun rammer hovedet på sømmet med ”Hvor blev de af?”, som handler om ungdommen, der føler sig forrådt af de ældre generationer. Stærke sange, fremragende udført.

”Aktivisterne” er en stærk og vedkommende teaterkoncert, der akkompagnerer dybt rørende og også rystende videobilleder af verdens fortrædeligheder, der projekteres op på bagvæggen til skræk og advarsel og som et opråb om dog for pokker at gøre noget.

Forestillingen spilles udvalgte aftener i Demokrati Garage, andre aftener i Natklubben Sigurdsgade på Nørrebro, og skal også på turné rundt i landet. Tjek spillesteder og tidspunkter på teatergrad.dk.

—–

”Aktivisterne” af Julie Petrine Glargaard, Pelle Nordhøj Kann, Leiv Arne Kjøllmoen. Musik & sange: Marie Louise von Bülow samt bl.a. Nordahl Grieg, Otto Mortensen, Andreas Odbjerg, Tracy Chapman, Rage Against The Machine, Tom Lundén, Jonas Vestergaard, Rune Rask, Beyonce Knowles og John Lennon m.fl.

Instruktion: Leiv Arne Kjøllmoen. Scenograf: Nikolaj Heiselberg Trap. Lysdesign & videoproducent Flora Pelle Brandt. Lyddesign: Janus Jensen. Kostumedesign: Olivia Hetman. Idé & koncept: Teatergrad.

Medvirkende: Alfred Nordhøj Kann, Marie Louise von Bülow, Rolf Hansen og Christine Worre Kann.

Spiller på Demokrati Garage og Natklubben Sigurdsgade til 2. februar (udvalgte dage), senere turné.

Anmeldt 12. januar i Demokrati Garage.

Foto: Per Morten Abrahamsen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her