Forside Anmeldelser 2022 5 KVARTER VED 200 GRADER

5 KVARTER VED 200 GRADER

359
0

Begavet og neddæmpet mandekomedie er meget morsom og rammer noget meget genkendeligt.

* * * * *

Der står tre mand i et køkken.

To ældre og en ung. Omgivelserne er kaotiske, med møbler i rodede stakke, men det ydre kaos er intet i mod det indre kaos, der venter. I Hans Rønne og Thomas Jacob Clausens lille tætte mandekomedie “5 kvarter ved 200 grader” bliver velkendte arketyper vendt i luften; den gamle provokatør og socialistiske livsnyder, hans unge højskolelærer-søn med alle de ‘rigtige’ holdninger og sønnens nationalliberale, kristne midtjyske svigerfar.

Forestillingen har spillet på Svalegangen i Aarhus og på Teater Nordkraft i Aalborg siden midten af oktober, og runder nu af med en uge på Teater V i Valby, som skal have tak for at bringe denne lille, meget fine komedie til byen, om hvor forskellige og alligevel så ens vi i grunden er i dette lille land, når vi ridser lidt i overfladen.

Teksten er uhyre velskrevet, og piller elegant alle de overfladiske lag af arketyperne. Den gamle kunstmaler og ny-veganer har Petrus rødvin i skabet på sin svenske ødegård og spiser flæskesvær i smug, den klimabevidste søn flyver gerne 16 gange til Latinamerika for at redde regnskoven og den skinhellige jyske klimakrise-fornægter mener naturligvis at gevinsten ved eksporten af flæsk fra sønnens gigantlandbrug så rigeligt opvejer manglen på dyrevelfærd blandt de 10.000 slagtesvin på bedriften.

Og så er der lige religionen. Den er de heller ikke rigtigt enige om, selvom svigersønnen virkelig forsøger, så godt han kan. Ih, hvor er det dog genkendeligt.

De tre er på faderens svenske ødegård, hvor de er kørt i forvejen for at forberede et påskemåltid for resten af familien, der vil ankomme næste dag, og mens der snittes kål og drikkes rødvin, kommer alle deres forskelligheder frem i lyset; diskussioner om klima, dyrevelfærd, religion, kønsroller og ja, såmænd også fodbold, ruller lystigt over scenen, med underfundige, velbalancerede replikker, der aldrig forfalder til at kamme over i overdrivelser. 

Det hele simrer som en god fond i gryden, og vi aner hele tiden uråd, og bliver ikke skuffede. For både teksten, Hans Rønnes instruktion og de tres jordnære og afdæmpede spil rummer et utal af små finurlige detaljer, der gør forestillingen til en sand fornøjelse. Kunsten ligger i betoningerne, og dem mestrer Bue Wandahl og Bo Stendell Larsen til noget nær fuldkommenhed som de to ældre, der, viser det sig, har noget meget overraskende til fælles fra fortidens dunkle dyb. Thomas Jacob Clausens unge idealist fungerer som balancebom mellem de to ældre, og har sandelig også sit at tænke over på den hjemmefront, vi ikke ser, men kun hører om. Det er tre fornemme skuespillerpræstationer i en lille perle af en komedie med ‘noget på hjerte’ som man siger. 

“5 kvarter ved 200 grader” spiller kun i Valby til og med søndag, og kan på det varmeste anbefales.

—-

“5 kvarter ved 200 grader” af Hans Rønne Thomas Jacob Clausen. 

Instruktion: Hans Rønne. Scenografi: Gitte Baastrup. 

Medvirkende: Bue Wandahl, Bo Stendell Larsen og Thomas Jacob Clausen.

Produceret af Teatret.

Spiller på Teater V i Valby til og med 13. november.

Anmeldt 9. november

Foto: Pr-foto

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her