Forside Anmeldelser 2019 JEG VIL PRØVE DET HELE – EN BIOGRAFI OM JØRGEN RYG

JEG VIL PRØVE DET HELE – EN BIOGRAFI OM JØRGEN RYG

256
0

BOGANMELDELSE: Omfattende og længe ventet biografi om revystjernen Jørgen Ryg er grundig, nøgtern og redelig. Men bestemt ikke kedelig.

* * * *

En af dansk revys største stjerner gennem tiderne, Jørgen Ryg, døde i 1981, så man kan vist roligt sige, at det er på tide, at der omsider er blevet udgivet en biografi om ham.

Det er forfatterne Peter Borberg og Henrik Busborg, som sammen har gravet dybt i arkiverne, og har sammenstykket en ganske omfattende og både grundig og nøgtern biografi, der udkom på forlaget Turbine 1. november.

At det først sker nu, mere end 38 år efter Rygs død, kan godt undre. For naturligvis har et sådant værk været savnet på bogreolen hos alle, der interesserer for dansk revy- og teaterhistorie. Forfatterne angiver ganske vist i deres indledning, at Rygs enke, Birgitte Ryg, i 1992 udgav en lille bog om sit liv med den karismatiske komiker, men den er, ganske som nævnt, ikke et egentligt biografisk værk.

Ulempen ved at der er gået så lang tid er naturligvis, at førstehåndskilderne enten selv er døde eller skal grave endog meget dybt i hukommelsen for at genkalde sig et egnet billede af Jørgen Ryg. Derfor fremstår mange af deres udtalelser som forholdsvis ordinære anekdoter, omend ikke mindst beskrivelserne af Jørgen Rygs umådeholdne drikkeri og hans lemfældige forhold til forberedelse får god plads og ligesom alt andet i værket behandles med stor og ærbødig respekt.

Forfatterne har fået adgang til et par kasser med private ejendele fundet i Birgitte Rygs støvede kælderlokale, og har været uhyre flittige og grundige i deres behandling af et omfattende kildemateriale, primært baseret på avis- og ugebladsartikler, og på anmeldelser, og det er et stort plus, at der bagerst i bogen er anført et meget omfattende register over alle Jørgen Rygs arbejder; på scenen, på film, tv, radio og grammofonplade (som det hed dengang). Biografien er omfattende, sober, nøgtern og grundig, men bestemt ikke kedelig af den grund. Det var nemlig alt andet end kedeligt, det liv dansk revys største stjerner levede dengang i 1950’erne, 60’erne og 70’erne, men denne biografi føjer ikke umiddelbart ny viden til den i forvejen velkendte hob af anekdoter og historier. Har man læst om Preben Kaas, Dirch Passer, Kjeld Petersen med flere, så vil man genkende mange af historierne og miljøbeskrivelserne i forvejen. Det skulle da lige være med undtagelse for Jørgen Rygs tidlige karriere som feteret jazzmusiker, som mange måske ikke kender til, men som her får pænt med plads og som fremstår som et gennemgående referencepunkt i forhold til Rygs både musikalske, improviserende og næsten ‘jammende’ tilgang til sin metier som skuespiller.

Undertegnede nåede både at opleve Ryg på scenen – dels medvirkede han i den første revy jeg så (Nykøbing F. Revyen i 1967) og mine forældre spillede sammen med ham i Dragør Revyen i 1971 – og privat, for min far og han kendte hinanden lidt fra turneer med Skolescenen og det er derfor særligt interessant at læse de afsnit i bogen, der af en eller anden grund vækker fjerne minder om den lille, mærkelige, men også meget venlige mand (sådan husker jeg ham i hvert fald). 

Den næsten 400 sider store biografi lider en smule under, at der en uendeligt mange gentagelser, hvilket muligvis skyldes at de to forfattere har fordelt arbejdet mellem sig, men som redaktøren burde have ryddet lidt op i, og så må jeg bare igen påpege at revykongen Volmer-Sørensen, som her ganske vist ikke spiller en væsentlig rolle, staves med bindestreg, og at han er blevet stavet uden i flere af de biografier, der har dannet kildemateriale for dette værk, berettiger ikke til at gentage fejlen.

Det er dog en petitesse, som ikke skygger for et grundigt og glimrende værk, som enhver revyelsker naturligvis skal have i julegave.

Peter Borberg og Henrik Busborg: “Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg”. 356 sider. 299,95 kr. Turbine.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her