Forside Anmeldelser 2023 BOGEN OM BADEHOTELLET

BOGEN OM BADEHOTELLET

267
0

BOGANMELDELSE: Stor, flot og meget veldisponeret bog om tv-serien ”Badehotellet” udkommer måske et år for tidligt, men må være en oplagt julegaveidé til seriens mange fans.

Der gives ikke stjerner (men anbefales til fans af serien).

Jeg skal starte med en indrømmelse. Jeg har aldrig set så meget som ét eneste afsnit af TV2-serien ”Badehotellet” og derfor vil det også være fuldkommen urimeligt at tildele Jacob Wendt Jensens store coffee table udgivelse om serien anmelderstjerner i almindelig forstand.

”Bogen om Badehotellet” udkommer i dag i et samarbejde mellem People’s og TV2, og følger i tråd med de to store værker, om henholdsvis ”Matador” og ”Huset på Christianshavn”, som Jacob Wendt Jensen de senere år har skrevet i samarbejde med Christian Monggaard (de to har en ny bog med Matador-tema på vej, mere om den i næste uge). Dog adskiller ”Bogen om Badehotellet” sig markant fra de andre bøger, der modsat denne er skrevet årtier efter serierne blev skabt og sendt første gang. Med ”Badehotellet” forholder det sig helt anderledes. Bogen udkommer samtidig med at optagelserne til den 10. og sidste sæson af serien er ved at blive tilendebragt ude i Risby Studierne ved Albertslund, og altså inden den sidste sæson bliver sendt på TV2, hvilket er programsat til januar 2024.

Og bogen afslører absolut intet om den sidste sæson, end ikke hvilke skuespillere, der optræder som ’gæster’ i forhold til de faste karakterer, hvem, der eventuelt vender tilbage til Badehotellets univers, eller hvad der sker med skuespiller Weyse, grosserer Madsen, fru fabrikant Frigg, Amanda, Molly eller Otilia og alle de andre karakterer upstairs og downstairs på Badehotellet, som med omkring to millioner seere pr. afsnit er den i særklasse største danske tv-serie-succes siden ”Matador”.

Af samme årsag har bogen ikke et register, hvor man kan se hvem, der var med i hvilke afsnit, men dog en fortegnelse over hvem der gennem årene har medvirket i serien.

Og ligeledes af samme ovennævnte årsag, får ”Bogen om Badehotellet” således ikke bundet en sløjfe om serien fra start til slut, og vil derfor al sin detaljerigdom og grundighed til trods, til evig tid være mangelfuld som det komplette opslagsværk om serien, som bøgerne om ”Matador” og ”Huset på Christianshavn” er det. Man kan i høj grad argumentere for, at bogen udkommer et år for tidligt, og det er dens største fejl.

Da dette værk i modsætning til bøgerne om de to andre ikoniske, folkelige tv-serier, ikke savner nulevende kilder indenfor alle dele af produktionsmiljøet, har Wendt Jensen umiddelbart haft lettere arbejdsforhold, men han har tydeligvis også været mere bundet i forhold til sin frihed som forfatter.

Når man i bogen læser om hvor tårnhøj kvalitet Hanna Lundblad og Stig Thorsboes (de er eneforfattere på samtlige afsnit) manuskripter har, så er det lige før man undrer sig over at forfatterparret ikke allerede har modtaget Nobels Litteraturpris for deres bidrag til seriekunsten, for skal man tage bogens ord til troende, så er ikke ét eneste ord i de foreløbigt viste 55 afsnit overflødigt eller fejlslagent, og den kommende sæsons afsnit bliver også fremragende – så meget tør man godt afsløre.

Som nævnt i indledningen, så har jeg aldrig set serien, så jeg kan ikke have en mening om hvorvidt manuskripternes kvalitet virkelig er så kompromisløst tårnhøj, som de beskrives, men jeg tillader mig at have forbehold. Forbehold som bogens målgruppe; de ca. to millioner, der siden første sæson har elsket serien og slugt den råt, naturligvis ikke nødvendigvis har. Og da bogen både er velskrevet, godt disponeret, fornemt illustreret med masser af meget flotte billeder og tegninger, og generelt indeholder en masse informativ viden, som faktisk gør den læseværdig selv for en der ikke kender serien, så er den naturligvis en oplagt julegaveidé til seriens fans, og skal da også nok blive en bestseller. Så kan man skumme fløden med et appendiks om den sidste sæson til næste efterår, selvom det ville klæde forlaget at eftersende det gratis til købere af dette værk.

At ”Badehotellet” i de første sæsoner fik rædderlige anmeldelser, nævnes en passant mod slutningen af bogen, og tilskrives primært at anmelderne simpelthen ikke har forstået hvad de har set. En forholdsvis simpel google-søgning afslører, at serien i alle hidtidige ni sæsoner er blevet endog meget ’blandet’ modtaget af de professionelle anmeldere, dog med en positivt stigende kurve i takt med at man har lært karaktererne at kende. Men når et medie som Se og Hør i marts 2022 kalder det for ’Danmarks kedeligste tv-serie’ og skriver at sæsonen ’slutter på bunden’, mens B.T. samtidig skriver at sæsonen ’slutter på toppen’ så kan man vel knapt nok tillade sig at hævde at det er parnassets mest højpandede anmeldere, der fra deres plads i elfenbenstårnet ikke anerkender seriens blanding af folkekomedie og historiedrama.

”Badehotellets” folkelige appel og popularitet hverken kan eller skal der sættes en finger på. Stig Thorsboe og Hanna Lundblad, og deres faste instruktør, Fabian Wullenweber, har skabt en stensikker succes, som for altid vil have en fremtrædende plads i dansk tv-historie, side om side med ”Huset på Christianshavn” og ”Matador”, og skuespillere som Bodil Jørgensen (Molly), Amalie Dollerup (Amanda), Jens Jacob Tychsen (Weyse), Lars Ranthe (grosserer Madsen) og alle de andre vil for tid og evighed blive forbundet med deres roller og præstationer i serien, uanset hvad de ellers har præsteret på film, tv og teater.

Denne bog bidrager til fortællingen, uden helt at færdiggøre den. Men julen bør være reddet i mange danske hjem.

—-

Jacob Wendt Jensen: ”Bogen om Badehotellet”. 305 sider. Rigt illustreret. Kr. 349,95. People’s/TV2. Udkommer 26. oktober.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her