Forside Anmeldelser 2023 9 TO 5 – THE MUSICAL

9 TO 5 – THE MUSICAL

554
0

Dolly Parton’s sjove og charmerende MeToo-musical har mærkeligt nok til gode at blive sat op på et stort, professionelt teater.

* * * *

Det er ikke første gang, jeg stifter bekendtskab med Teatret Gorgerne, men det er første gang jeg har oplevet Dolly Parton-musicalen ”9 to 5”, som er baseret på komediefilmen af samme navn fra helt tilbage i 1980, dengang da countrydronningen Dolly Parton var ung og smækker, og helt ideelt typecastet til rollen som blond Texas-babe med sangerambitioner, der bliver udsat for seksuel chikane af sin chef på kontoret.

”9 to 5 – The Musical” er både sjov og charmerende, og det kan da i høj grad undre, at den endnu ikke (mig bekendt) har fundet vej til en stor, professionel dansk musicalscene – selvom den skulle have været opført i Herning i 2020 med bl.a. Sara Gadborg og Michael Carøe på rollelisten. Den gang blev projektet beklageligvis langt ned – i flere omgange – af Covid19.

Teatret Gorgerne er amatører, men de har produceret musicals siden helt tilbage i slutningen af 1990’erne, flere gange endda Danmarkspremierer, og de arbejder på et højt niveau, med professionelle instruktører og en så ambitiøs tilgang til genren, at de godt kan ’tåle’ at få stjerner i en anmeldelse.

Når det er sagt, så er det altså ikke professionelle sangere og skuespillere, og det kan man selvfølgelig godt både se, høre og mærke. Instruktøren Pierre Westerdahl skal dog have stor ros for at få det absolut bedste ud af de mange medvirkende, ikke mindst de tre krævende kvindelige hovedroller som kontordamerne Violet, Judy og Doralee, som spilles og synges med snert, charme og dejligt overskud af Rikke Osvang Aarup, Camilla Brylle Villaume og Sandra Bothmann.

”9 to 5 – The Musical” har sange og musik af selveste Dolly Parton, og manuskript af Patricia Resnick, der også skrev manuskriptet til filmen. En af Gorgernes egne, Jesper Nielsen, har glimrende oversat både sange og dialog. Musicalen kom i 2009, altså næsten 30 år efter filmen, og har bevaret tidsbilledet fra 1979, hvor handlingen udspiller sig. Måske fordi man i 2009 troede at sexchikane, misogyne chefer, et mandsdomineret erhvervsliv og et grundlæggende nedværdigende kvindesyn hørte fortiden til. Det gør det så som bekendt ikke! MeToo var slet ikke opfundet som begreb i 2009. På forunderlig vis er en næsten 15 år gammel musical, baseret på en mere end 40 år gammel film, derfor pludselig blevet højaktuel og taler lige ind i vor tid. For i ”9 to 5” er det kvinderne, der er de stærke og beslutsomme, og tager afstand fra kønsdiskrimination, lønforskelle og MeToo-krænkelser, og mændene, der er nogle pjok.

Violet, Judy og Doralee arbejder på samme kontor, ledet af den mandschauvinistiske Mr. Hart, som er alvorligt krænkende ikke mindst overfor kontorets unge blonde bombshell, Doralee. I en koger over en joint, drømmer de tre kolleger om at få hævn over deres lede chef, og da Violet ved et uheld kommer til at komme rottegift i hans morgenkaffe, tager begivenhederne fart. Hart tager ikke skade, men i panik bortfører kvinderne ham, og i hans fravær overtager de driften af kontoret og ændrer arbejdskulturen så radikalt, at den dårligt ledede forretning bliver et bedre sted at være, og får økonomisk succes. Da Hart slipper løs, og vil have sine kidnappere fængslet, tager historien en overraskende, men ikke mindre forudsigelig drejning og alting ender som i et rigtigt eventyr – godt!

Nok er ”9 to 5” ikke noget stort kunstværk, men det er en bandsat god og meget velfungerende musical-komedie, med en stribe rigtigt store showoptrin, en del fine meddigtende og fortællende sange, samt naturligvis giga-hittet, der har lagt navn til både film og musical.

Teatret Gorgernes store ensemble skal have ros for at kaste sig ud i opgaven med smittende spilleglæde og toptunet energi. Scenografien er velgennemført med enkle midler, og ni musikere i ’graven’ giver musikken flot lyd. Der er store, velkoreograferede danseoptrin, og udover de tre nævnte i hovedrollerne, så bemærker man en sjov komisk performance af Tilde Gaardboe som den sleske sekretær Roz, der har et mere end godt øje til chefen, der spilles med munter slibrighed af Thomas Bluhme.

Jo, Gorgerne leverer varen. Og man får i den grad lyst til at se ”9 to 5 – The Musical” opført på et stort, professionelt teater. Det må da ske!

—-

”9 to 5 – The musical”. Sange og musik: Dolly Parton. Manuskript: Patricia Resnick. Oversættelse: jesper Nielsen.

Instruktion: Pierre Westerdahl. Scenografi: Anders Bøttger. Koreografi: Dina Fie Lorentzen. Kapelmester og sanginstruktør: Esben Frank.

Medvirkende: Rikke Osvang Aarup, Camilla Brylle Villaume, Sandra Bothmann, Thomas Bluhme, Tilde Gaardboe, Jacob Christian Hansen, Benjamin Ernsgaard, Jesper Nielsen, Benjamin Sitrit, Emil Kjærbo Kristensen, Henriette Thuren Dall, Katrine Ahle Warming Nielsen, Freia Friis, Maria Birch, Stefan Steffensen, Birka Christensen, Morten Ask Heebøll, Emma Sol Brendstrup, Niklas Thuren Dall, Julie Withander, Simon Falk, Louise Eriksen, Steven Emil Bøttger, Victoria Nørrevang og Thomas Tetzschner.

Produceret af Teatret Gorgerne

Spiller i Galaksen, Værløse til og med lørdag 11. november.

Anmeldt 7. november (premiere).

Foto: Lars Lind Poulsen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her