Forside Anmeldelser 2023 DANSKE DRAMATIKERES HISTORIER

DANSKE DRAMATIKERES HISTORIER

339
0

BOGANMELDELSE: En ordentlig moppedreng af en bog fortæller dels historien om forbundet Danske Dramatikere, dels helt konkret en række danske dramatikeres historier. Det er interessant læsning.

Der gives ikke stjerner i denne forbindelse

Dramatikerforbundet blev stiftet tilbage i 1906 af gruppe teaterdramatikere, og er dermed Nordens ældste dramatikerforbund. I vinter er udkommet et digert værk om Danske Dramatikeres historie, skrevet af allestedsnærværende Jacob Wendt Jensen. Bogen er på mere end 530 sider, og har været flere år undervejs. At udgivelsen falder i forlængelse af at Danske Dramatikere har haft deres største konflikt nogensinde fordi TV2 og en række streamingtjenester i 2022 ikke har villet godkende en rammeaftale som forbundet lavede ved årsskiftet med producentforeningen, styrker bogens aktualitet, og understreger om ikke andet vigtigheden af at dramatikere holder sammen og arbejder på at bevare, udvikle og forbedre deres rettigheder og royalties.

Bogen er inddelt i tre overordnede afsnit. Et historisk perspektiv, der begynder med hvordan forfatteren Emma Gad (ja, den Emma Gad) tog initiativ til forbundet, og bevæger sig op gennem tiden, gennem kriser og den naturlige udvikling, der opstod i takt med at radio-, tv og film-mediet fik stadig større indflydelse på dramatikernes hverdag, forhold og uddannelse.

Størsteparten af bogen er helliget ’øjenvidnerne’, hvor Jacob Wendt Jensen har talt med nulevende dramatikere fra tilbage i 1960’er og 70’erne og derefter hvert årti frem til i dag. Det er interessante samtaler med dramatikere som bl.a. Svend Åge Madsen, Charlotte Strandgaard over Astrid Saalbach og Stig Thorboe til Line Knutzon, Madame Nielsen, Anders Thomas Jensen, Christian Lollike og Anna Emma Haudal – og en lang række flere.

Endelig rundes af med beretninger fra dem, der samarbejder med dramatikerne; fra teaterchefen over skuespilleren til kritikeren og Film-og TV-forskeren. Fælles for denne sidste del er, at historierne synes at være lidt for ens, men det er muligvis konceptets præmis.

Valget af en skønsom blanding af forskellige dramatikere synes fornuftigt; i perioder er det TV- og filmdramatikerne, der fylder mest, og med god ret. Bogen giver for den interesserede et spændende indblik i arbejdsprocesser – og forskellene på disse gennem årene – fra 1970’erne kollektivisme til moderne forfatterrum i specielt TV- og filmbranchen og til de ofte ensomt arbejdende teaterdramatikere og naturligvis husdramatikere gennem tiderne.

Enkelte historier skiller sig mere ud end andre, og jeg kunne ikke stå for interviewet med Madame Nielsen, som i hvert fald ikke skal klandres for at sætte sit lys under en skæppe. Jeg tillader mig at citere fra afsnittets afsluttende citat: ”Teater drejer sig for mig om at sætte livet på spil. Sætte sammenholdet på spil. Sætte verden på spil. Jeg har ingen speciel interesse i dansk teater eller danske dramatikere. Danmark er et revyland på godt og ondt. Jeg ser ingen dramatisk tradition i Danmark. Jeg er i og for sig også ligeglad. Der var en dramatiker, der hed Holberg engang, og meget dansk teater udspringer fra ham, men han var mest en fjollet udgave af Molière. Jeg kan ikke rigtigt se, at der har været nogle danske teaterforfattere før mig. Har der det?”.

Resten af de portrætterede og fortællende dramatikere er ikke lige så konfrontatoriske, og det er på en måde synd, for det havde om ikke andet været lidt mere underholdende.

Taget i betragtning, at der er tale om en bog, udgivet af en forfatterforening, om, med og til forfattere, så er korrekturen desværre sine steder forfærdelig mangelfuld. Det er beklageligt, for det virker sjusket. Ikke mindst set i lyset af, at bogen ikke udkommer i anledning af et egentligt jubilæum og således ikke synes at have haft en skarp deadlne.

Er man interesseret i dansk dramatik gennem årene – med fokus på de seneste 60 års danske dramatik indenfor teater, film og TV, så er ”Danske Dramatikeres Historier” afgjort et værk, der skal have en plads i fagbogsreolen.

—–

”Danske dramatikeres historier” af Jacob Wendt Wendt. Udgivet af Danske Dramatikere. 536 sider. Pris: 299,95. Kan bl.a. købes på Saxo.com og Gucca.dk. Udgivet december 2022.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her