Forside Anmeldelser 2023 LIVSVIDNER

LIVSVIDNER

451
0

BOGANMELDELSE: Det er næsten som at sidde med til samtalen mellem to af Danmarks største revystjerner.

* * * * *

Der er skrevet udmærkede bøger om både Lisbet Dahl og om Ulf Pilgaard. Bøger, som på hver deres måde tegner et billede af to af Danmarks største nulevende revystjerner, så hvad skal man egentlig med endnu en?

Svaret er nogenlunde det samme, som når 100.000-vis af danskere gennem årene har købt billet til endnu en Cirkusrevy, selvom de har set så mange før den; de vil underholdes!

Og underholdt bliver man i den grad af samtalebogen ”Livsvidner”, hvor den unge entreprenante revymand Lukas Birch har sat sig ned sammen med Lisbet og Ulf, tændt båndoptageren og ladet dem snakke. Bare snakke, som Peter Sommer engang skrev i en sangtekst.

Om forholdet til hinanden, som er nært men ikke privat. Om vennerne og kollegerne; både dem der stadig er aktive og dem, vi har mistet. Claus Ryskjær mindes de med stor kærlighed og empati. Aage Stentoft og Klaus Pagh, som de arbejdede sammen med i Tivoli-Revyen, med noget mindre kærlighed, men dog respekt. Og så hylder de mestrene; Jørgen Ryg, Preben Kaas, som Lisbet var gift med og som har ’lært hende alt’, og naturligvis den største af dem alle, Dirch Passer.

Her er det interessant, at Ulf Pilgaard husker omstændighederne omkring Dirchs død på scenen i Tivoli-Revyen (eller på hospitalet, som andre har beskrevet det) i 1980, anderledes end tidligere beskrevet. Han var nærmeste vidne og må jo vide det.

Selvom mange er døde i dag, så er ”Livsvidner” alt andet end en mindebog. Den er vildt underholdende, og Lukas Birch har skrevet den i direkte citater, mange steder blot få ord ad gangen, så læseren får en følelse af at sidde med ved bordet til ping-pong samtalen mellem de to venner. Anekdoterne flyder frit. Som den om dengang Lisbet overfusede Preben Kaas – da de første gang arbejdede sammen – og alle omkring dem sagde, at nu kommer du aldrig i Cirkusrevyen. Eller den dramatiske historie, at Claus Ryskjær blev overfaldet af tre rockere på vej hjem fra teatret, og gav dem tæsk! De fortæller om deres forskelligheder, om at være den tilbageholdende og private, og den frembrusende og udadvendte. Og en lille sekvens handler om revyens tidligere scenemester, Store Tommy, som altid var med på den værste når det kom til practical jokes og vandkampe bag scenen. Det er vemodig læsning, for Store Tommy gik bort for få dage siden. Godt, at han her får et par gode, kærlige ord med på vejen.

Som det fremgår af titlen, så har Lisbet Dahl og Ulf Pilgaards livsbaner fulgt hinanden tæt gennem de seneste 50 år, men de har kun meget sjældent set hinanden privat. Alligevel kender de hinanden ud og ind og har en fælles symbiose i forhold til humoren og til den vanskelige kunst det er at lave revy. De åbner op for et kig ind i maskinrummet, som bør være pligtlæsning for alle der laver eller interesserer sig for revy.

De lægger ikke skjul på, at de er gode – ikke noget med dansk beskedenhed, her. Men de er også ærlige omkring når noget ikke er lykkedes så godt, om enkelte numre eller hele revyer, der ikke blev som håbet. Og den ærlighed, og ’snakken lige ud af posen’, gennemsyrer bogen.

Den handler ikke kun om revy. Vi får blandt andet at vide, at Lisbet Dahl var alt andet end begejstret for manuskriptet til den meget roste tv-serie ”Sommer”, og i den forbindelse oplevede en instruktør, som ikke ville lytte til hende og var totalt humorforladt. Og begge er enige om at prædikatet ’revyskuespillere’ faktisk irriterer dem, fordi de har lavet – og laver – så meget andet. Blandt andet farcerne på ABC-Teatret og i Privatteatret-regi, forestillinger, som bogen afslører at de var medproducenter på.

Cirkusrevyen har været deres andet hjem, og kærligheden til revyen på Bakken gennemsyrer hele deres fortælling, men der er også lidt bitterhed at spore omkring Lisbets farvel til revyen. Til sommer skal Lisbet Dahl meget overraskende for de fleste lave revy i Tivoli, og starter som 76-årig en ny æra i sit rige revyliv. Ulf Pilgaard på 82 har travlt med film og tv-serier, og fortæller med ironisk distance om hvordan han får tilbudt roller, der passer til hans alder; som gamle mænd, der dør!

”Livsvidner” er alt andet end død i sværen, den er vital, og livgivende underholdende.

PS/I næste uge indleder Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard, med bogens pennefører, Lukas Birch som interviewer og ordstyrer, en turné rundt i landet hvor de fortæller om deres liv sammen. Det bliver vist ikke helt kedeligt!

”Livsvidner” af Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard i samarbejde med Lukas Birch.

272 sider. Pris: 299,95. Lindhardt & Ringhof. Udkom 1. marts.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her