Forside Anmeldelser 2022 FRA SKJERN TIL VARNÆS

FRA SKJERN TIL VARNÆS

393
0

Mere end 100 gange har skuespilleren og Danmarksmesteren i Matador-viden Nicolaj Cornelius optrådt med sit musikalske teaterforedrag om “Matador”. Jeg kiggede med på Hotel Prindsen i Roskilde.

Der gives ikke stjerner til denne forestilling, da den har spillet så længe

Rammerne kan ikke være meget bedre. Den smukke sal på første sal på Hotel Prindsen er som taget ud af tv-serien “Matador” og står fuldkommen som dengang stedet inspirerede Lise Nørgaard til at beskrive Postgården, det bedre borgerskabs foretrukne mødested i alletiders mest populære tv-serie.

Salen er fyldt til noget nær sidste plads, og på den smukt indrammede scene er Nicolaj Cornelius i sit es. Han udstråler en sikkerhed og går i ét med sit materiale som man kun opnår efter mange, mange optrædener. 102 er det blevet til i dette tilfælde, og Nicolaj Cornelius’ musikalske Matador-foredrag er igen på en turné, der bringer den unge skuespiller og officielle Danmarksmester i Matador-viden, rundt i hele landet. Danmark og danskerne synes aldrig nogensinde at ville slippe den højt elskede tv-serie – og jeg, som efterkommer af en af seriens mange hovedroller, takker for det. Det er både sjovt, og en lille smule vemodigt at sidde denne søndag eftermiddag på Prindsen i Roskilde, og høre om serien og de mange anekdoter, nogle mere velkendte end andre, fra en ægte fan og kender – fortalt til ægte fans, og formentlig kendere. Som barn kom jeg og min familie selv meget i Roskilde, der var nærmeste store oplandsby til hvor vi boede da “Matador” blev indspillet og sendt første – og vist nok også anden gang. Denne eftermiddag var således en dejlig tur down Memory Lane.

“Fra Skjern til Varnæs” hedder forestillingen, der blander teater med foredrag og fortæller om “Matador” med seriens musik som fælles præference og omdrejningspunkt. De lystige melodier eller dem i mol, der afspejler ikke blot karakterernes sindsstemninger, men sandelig også tidsbillederne. Det er fint tænkt af Nicolaj Cornelius at benytte netop denne ramme, som også giver ham anledning til at synge nogle sange – bl.a. den om de ‘tre musikanter’ og den folkekære “Molak, molak mak mak mak”.

Trods titlen, så handler foredragsshowet væsentligt mere om Varnæs end om Skjern, og det er selvfølgelig en slagside. Er serien, når den ses retrospektivt, mere en serie om et borgerskab i forandring end om en opkomlings disruption af lillebyen og dens traditioner? Det er faktisk muligt. 

Nicolaj Cornelius fortæller muntert anekdoten om at min far, Jørgen Buckhøj, som spillede Mads Andersen Skjern, måtte bruge toupé for at dække den meget tyndhårdede isse og se de 15 år yngre ud han skulle være i seriens start, og at det var typisk for instruktøren Erik Balling at vælge revyskuespilleren Buckhøj til rollen som alvorsmanden Skjern. At alene definere ham som revyskuespiller er måske nok en stramning, for de fleste af sine revyer spillede min far faktisk først efter “Matador” havde gjort ham Danmarksberømt – inden da var han mest kendt for at spille absurd teater og for den mandlige hovedrolle i den alt andet end muntre film “Gudrun”. Til gengæld er det måske morsomt at vide, at Erik Balling hyrede en svoren ateist, som aldrig satte sine ben i en kirke, til at spille den missionske forretningsentreprenør.

Nok om det for Nicolaj Cornelius er rigtigt godt inde i sit stof og serverer det med charme og finurligt overskud og gnistrende musikalitet. Og det gør hans musikalske foredrag til en stærkt anbefalelsesværdig forestilling for alle landets Matadorister. Se showet i jeres hjemby næste gang Cornelius kommer forbi – og glem ikke at streame “Matador” på DR.dk med jævne mellemrum for at holde serien vedlige. Så falder der også lidt af til at holde dette anmeldersite kørende….

—– 

“Fra Skjern til Varnæs – en musikalsk fortælling om hele Danmarks tv-serie”. Af Nicoalj Cornelius.

Instruktion: Sune Svanekier. Musikindspilning: Kenneth Sichlau.

Medvirkende: Nicolaj Cornelius.

Turnerer landet rundt. Se turnelisten på www.nicolajcornelius.dk.

Foredraget oplevet på Hotel Prindsen i Roskilde, 2. oktober.

PR-Foto.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her