Forside Anmeldelser 2019 SKAM 3

SKAM 3

269
0

Bloggen sendte gæste- og junioranmelder Laura Klint Buckhøj til den tredje af Aveny-T’s ”Skam”-forestillinger.

* * * *

Torsdag aften tog jeg min kæreste under armen for at tage på Aveny-T og se ”Skam 3”, som er historien om Isak og Even og om deres kærlighed for hinanden. Forventningerne var højt sat, og vi var meget spændte på at se den tredje teaterudgave af den populære norske ungdomsserie ”Skam”.

Det ingen hemmelighed, at jeg er en stor Skam-fan, og jeg var enormt positivt overrasket over Skam 1 og 2, der også blev opført på Aveny-T. Denne gang var jeg ikke helt så imponeret. Skuespillet fejlede bestemt intet; der ikke tvivl om, at det er meget dygtige unge skuespillere og at de alle leverer. Dog kunne jeg godt savne nogle af de fantastiske elektroniske effekter, som førhen har fungeret super fint på teatret, og ikke mindst Skams ikoniske, originale musik. 

Historien om Isak og Even er en fortælling om to gymnasieelever, som forelsker sig, på et tidspunkt og i en alder, hvor man kun er ved at lære sig selv at kende.

Vi oplever Isak sammen med hans to venner, Jonas og Magnus, på gymnasiet, hvor fester, sex og damer er det der fylder allermest i en ung fyrs liv. Isak møder Even til ”hyggegruppen” som er et udvalg på skolen. Her opstår der en uventet, men fantastisk følelse i Isak, der bliver forelsket for første gang. Isaks forelskelse i netop en fyr, ender ud i at han aflyser aftaler og lyver for sine venner om hvor han er og hvordan han har det – fordi han endnu er nervøs for hvad folk vil sige og tænke. Da Isak vælger at fortælle om sin forelskelse i Even, er hans venner dog ikke det mindste forbavsede.

Isak, der spilles af Lue Dittmann Støvelbæk, er som udgangspunkt en udadvendt person og en god ven. Han kan lide at feste og at tale med piger, men det er ikke pigerne, som fanger hans blik. Da han møder Even og forelsker sig, bliver den ellers ikke så stille fyr pludselig meget stille, genert og forsigtig. Han åbner sig mere og mere op, og til sidst er det forelskelsen, der blusser. Lue Dittmann Støvelbæk leverer rollen som Isak meget præcist, og tro imod den karakter, som man kender fra serien.

Even, som spilles af Nikolaj Groth, er selvsikker og ved hvem han selv er. Med sit lange hår og sin selvsikre væremåde formår han at charmere sig ind på Isak – og på hele salen. Det er Even, som tager de første skridt mod den blomstrende kærlighed, og han virker ikke det mindste nervøs over at springe ud i det. Han er impulsiv og man oplever ham i en intens, central scene, hvor Isak bliver skræmt over, at Even kommer ud i et manisk anfald. Det viser sig at Even er bipolar, og at det spænder ben for hans og Isaks forhold. Men det får ikke lov at stoppe deres kærlighed til hinanden.

Nikolaj Groth spiller rollen som Even helt fantastisk. Man spotter lynhurtigt at her er tale om et stort skuespillertalent.

Vi oplever endnu en gang Isaks roomie, Eskild, som spilles for tredje gang af Andreas Dittmer, der igen formår at få hele salen i latter med sine sjove bemærkninger og skæve væremåde. Talentfulde Fanny Bornedal spiller to roller denne gang; både Isaks uerfarne ven Magnus, som hun gør meget komisk og godt, og pigen Emma, som Isak prøver sig af med i en fornægtelse af sine homoseksuelle lyster.

Der er ikke tvivl om at skuespillet i orden og handlingen er gennemført – det er sårbart, morsomt og grænseløst. Men øv, at der ikke var samme elektroniske virkemidler, som har fungeret så godt tidligere. Det kunne virke lidt som om at det var blevet sparet væk.

”Skam 3”. Baseret på Julie Andems NRK-serie ”Skam”.

Dramatiker: Line Mørkeby.

Iscenesættelse: Anders Lundorph. Scenograf: Jon Stephensen

Medvirkende: Lue Dittmann Støvelbæk, Nikolaj Groth, Fanny Bornedal, Andreas Dittmer, Nanna Finding Koppel og Ferdinand Gomez Glad Bak.

Spiller på Aveny-T til 9. november. Derefter Musikhuset Aarhus fra 13.-16. november.

Anmeldt 19. september (verdenspremiere).

Forestillingsfoto: Zuhal Kocan

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her