Forside Anmeldelser 2019 KNAS MED KRONJUVELERNE

KNAS MED KRONJUVELERNE

283
0

Morsomme skuespillere redder frivol fynsk julekomedie hjem.

* * *

“Knas med kronjuvelerne” er den poetiske titel på det lille odenseanske teater, Teater95B’s julekomedie, som, kan jeg læse mig til, er en fast tradition, der de seneste seks år har underholdt publikum i den søde juletid. Nye forestillinger hvert år, men åbenbart med karakteren Waldorf som det faste gennemgående element.

I år handler det om den selvoptagede Greve Waldorf, der har fået til opgave af kongen, at passe på selveste kronjuvelerne, men som har mere travlt med at komme i skørterne på den fagre baronesse Sylvia, og derfor ikke opdager at hans deltidsansatte hofnar såmænd er en  ludfattig prins fra Romanskaja, der pønser på at snuppe både kronjuvelerne og Sylvia med hjem til sit fattige folk.

Det er ikke bare kronjuvelerne, der er ‘knas med’ her, det er også manuskriptet, som jeg ikke rigtigt kan finde nogen, der vil tage ansvaret for. Det kunne meget vel være skuespilerne selv og instruktøren Kjeld Høegh. Det er – mildt sagt – ikke særlig godt. Dels er det alt for langt, dels er det simpelthen ikke stramt og skarpt nok, og bærer i høj grad præg af, at enhver munter idé pinedød skal med. Det betyder at der pludselig ud af det blå dukker en kinesisk Feng Shui-specialist op på grevens gods, der foruden den selvglade greve tæller et ganske ustyrligt persongalleri; den tyvagtige hofnar, den yndige baronesse, som lider af narkolepsi og derfor hele tiden falder i søvn (når de altså husker det), den alt andet end yndige stuepige Suzette, huslægen, to muntre drillenisser, en homoseksuel tysk kunstmaler og en fangevogter med et sprudlende ordforråd – han siger kun ‘Ja’.

Meget vittigt indeholder forestillingen et hav af kendte sange, der har fået nye tekster, så “Kender I den om Rudolph” bliver til “Kender I den om Waldorf”, og “Jeg så julemanden kysse mor” kommer til at handle om “jeg så baronessen kysse ham”, og en solid opstramning af idémylderet så løjerne havde varet halvanden time i stedet for to timer og tyve minutter, havde i den grad gjort underværker.

Nu er det i stedet op til forestillingens tre medvirkende at ‘spille den hjem’, og det gør de så heldigvis med et herligt, komisk overskud, der tilgiver meget. Kasper Møller er en rigtig provinsfrikadelle af en selvglad greve, med glimt i øjnene og svung på stemmen, og allermorsomt er han faktisk som den yndigste drillenisse Erik, med skelende øjne og den herligste syngende fynske dialekt. Tom Due giver den forbryderiske, men charmerende, hofnar alt hvad figuren kan trække, men har lidt problemer med den sin tyske kunstmaler, mens pianisten Ulf Starup ikke har haft svært ved at lære replikkerne som fangevogteren. Det er dog, måske ikke så overraskende, Sara Gadborg, der imponerer mest. Hendes Suzette med kløe i skridtet er et studie i grovkornet karakterkomik – meget vellykket – og selv Feng Shui-kineseren får hun noget morsomt ud af selvom karakteren er helt malplaceret. Hun synger ganske forrygende godt, og får heldigvis lov til at slippe stemmepragten løs i “Let it go” fra “Frozen” og ikke mindst i klassikeren “Have yourself a merry little Christmas”, der får den fedeste vibrato og serveres med overlegen patos, når hun undervejs beder pianisten ‘sætte den en tone op’ – ‘fordi jeg kan!’ Og det kan hun!

Teater95B er et uhyre hyggeligt lille spillested, med små borde, bjælker og stolper, en bar i det ene hjørne og en trekantet miniaturescene i det modsatte. Løjerne er frivole, med ikke så få jokes under bæltestedet, og spilleglæden og talentet for komikken redder aftenen hjem. Man keder sig bestemt ikke i det gode og sympatiske selskab, men det ville være dejligt, hvis det gode hold ville stramme op på manuskriptsiden til næste år, hvor Waldorf vel formentlig igen skal på eventyr et sted i verdenshistorien.

“Knas med kronjuvelerne”. Teater 95B’s Waldorf’ske juleforestilling.

Musik: adskillige klassiske julesange og -salmer.

Instruktion: Kjeld Høegh.

Medvirkende: Sara Gadborg, Tom Due og Kasper Møller. Pianist: Ulf Starup.

Spiller på Teater 95B til 14. december.

Anmeldt 5. december (premiere).

Foto: Forestillingens plakat.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her