Forside Anmeldelser 2019 ALTING SKER PÅ EN GANG -ET ÅR MED PILOU ASBÆK

ALTING SKER PÅ EN GANG -ET ÅR MED PILOU ASBÆK

268
0

BOGANMELDELSE: For anden gang indenfor kort tid, udgives en biografisk bog om en yngre dansk skuespiller med en international filmkarriere. Bogen om et år i hælene på Pilou Asbæk er velskrevet og svært underholdende – men hvorfor skal vi have den nu?

* * * *

Hvorfor skal vi have en biografisk bog om den blot 37-årige Pilou Asbæks ganske fine, men dog endnu ikke fuldt udviklede internationale filmkarriere nu? Spørgsmålet er et af mange, der trænger sig på, når man læser journalisten Kristoffer Zøllners meget velskrevne og svært underholdende “Alting sker på en gang”, der netop er udgivet på Gyldendal.

Faktisk får vi svaret allerede i bogens indledning; Pilous ene bror har fået konstateret leukæmi, og Pilou vil gerne donere en stor del af sit honorar til Kræftforskningen. Et uhyre ædelt argument, som dog alligevel ikke i sidste ende viser sig at være helt fyldestgørende. Kunne Pilou ikke bare have doneret nogle af de millioner han har tjent på at lave underlødige reklamekampagner for et betting-firma? Eller en procentdel af sit honorar fra en af de action-filmbaskere, han i bogen meget ærligt og redeligt erkender ikke er den store kunst, men som giver ganske godt.

Hvorfor en biografisk bog om en trods alt blot 37-årig skuespiller, der først blev færdig på teaterskolen for 11 år siden, og som trods både Bodil- og Robert-priser, shooting star-hæder, og andel i en Oscar-nominering, vel strengt taget ikke helt kan siges at være verdensstjerne i kategori A – endnu. Nok er det at medvirke i “Game of Thrones” stort, men det er en birolle i to af otte sæsoner, og nok var det en stor rolle, han spillede i “Ghost in the Shell” overfor én af de virkelige superstjerner, Scarlett Johansson, men ligefrem nok til at bære en biografi? Tja, det mente man åbenbart på Gyldendal, som oven i købet blev narret så vandet drev, af en snu og flabet Pilou Asbæk, da kontrakten skulle skrives.

Om den er nødvendig eller ej, så er “Alting sker på en gang” ude nu, og den er vældigt læseværdig, ikke mindst fordi forfatteren Kristoffer Zøllner virkelig formår at beskrive Pilou Asbæk, så man som læser nærmest kan se skuespilleren for sig, nærmest kan høre hans lidt karakteriske stemme og ikke mindst kan mærke det intense blik, som, får vi at vide, er en Pilou-specialitet, der har sendt mangen en dreven Hollywood caster og mesterinstruktør i drømmeland.

Pilou Asbæk er en glimrende skuespiller på film (han har lavet så lidt teater, at det ikke er værd at nævne), men han er det sandelig også som menneske, og historien om ham, bliver også historien om en selvcentreret, manipulerende, til tider rådvild og desperat ung mand, der lyver og charmerer, så det er en fryd og en lyst, og som man måske ikke nødvendigvis skal stole 100 procent på. Det er imidlertid også et portræt af et ambitiøst, søgende og venligt menneske, der i bund og grund ikke vil nogen det ondt, måske lige bortset fra den britiske kollega Sean Harris, som han helt åbenlyst ikke kan fordrage.

Det er ikke så længe siden, at den kun lidt ældre Thure Lindhardt var centrum i en biografisk bog om sin tilgang til sit skuespillerliv – læs anmeldelsen her – og de to bøger kan nemt sammenlignes, da de begge handler om livet som international filmskuespiller og hvad deraf følger. Pilou Asbæk er her ikke nær så reflekterende i sin tilgang til selve metieren, tværtimod virker han næsten overfladisk i sin research og forberedelse i forhold til sin lidt ældre kollega. Begge fortæller om det vilde liv, og ingen synes at have skånet sig selv, hvad det angår. Spiritus i rigelige mængder synes i perioder at være en næsten foruroligende del af Pilou Asbæks livsstil, og jeg tænkte flere gange under læsningen, at alkoholen måske ovenikøbet er en drivkraft for talentet, og at det da godt i værste fald kan blive farligt for ham. En sammenligning med den afdøde Ole Ernst lå og boblede i baghovedet flere gange under læsningen. Også han var en gudsbenådet skuespiller med et helt særligt talent, et utroligt sødt og kærligt menneske, men også et menneske, der satte sin karriere og privatlivet på overhængende kollisionskurs mere end et par gange. Pilou Asbæk mødte således angiveligt op til sin sidste optagelsesprøve på Teaterskolen i en fyrrehestes efterbrandert, og lader ikke til at være den, der går i med tapetet når den internationale filmelite mødes til gallafester rundt om i verden. 

Kristoffer Zøllner har fået lov at være med helt tæt på. Han er rejst verden rundt med og i hælene på Pilou, og det er strålende fortællekunst, når det i bogen kommer til en konflikt mellem forfatteren og den pludseligt tvivlende skuespiller, der ikke kan ‘se sig selv’ i nogle af de første udkast Zøllner har sendt ham. Et vildt skænderi mellem forfatteren og skuespilleren over et spil pool og en masse øl er spændende læsning, fordi det siger en hel del om begge de to ego’er og bidrager til at gøre bogen til et troværdigt indblik i et konstant søgende menneskes liv og hverdag.

Det fremgår at Pilou Asbæk måske ikke er det letteste menneske i verden at være gift med, samtidig med at han er den sødeste far og kærligste ægtemand, og det er et på mange måder meget lidt flatterende billede han i bogen tegner af sin egen far, galleristen Jacob Asbæk, og som er centralt i forhold til referencerne mellem Pilous egen rolle som far og ægtemand i en karrierekarussel, der ikke synes at ville stoppe, og hans egen fars egocentriske fravær i børnenes barndom, ungdom og sågar voksenliv. 

“Alting sker på en gang” følger Pilou Asbæk gennem ét år af en endnu ganske kort, men succesfuld skuespillerkarriere. Er det nok? Er det fyldestgørende? Måske ikke, men det er underholdende. Og så går nogle af pengene bogen tjener ind til at hjælpe mennesker med kræft. Det er da altid noget.

“Alting sker på en gang – et år med Pilou Asbæk”. Af Kristoffer Zøllner og Pilou Asbæk i samarbejde. 296 sider. 299,95 kr. Gyldendal.

PS: Man kan denne weekend møde Pilou Asbæk og Kristoffer Zøllner på Bogforum i Bella Centret. De er programsat både fredag og søndag.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her