14-08-2017

Revyernes Revy

Revyernes Revy i aftes var en festforestilling for genren, med fortjente priser hele raden rundt.

I aftes kulminerede revysæsonen 2017 med den traditionsrige Revyernes Revy, for 10. gang afviklet i Cirkusrevyens telt på Bakken. En fin tradition, som i sin tid blev sat i søen af Billed-Bladet til fordel for Skuespillerforeningen af 1879 og dens humanitære arbejde for skuespillere.

Det var igen i år en festforestilling for genren, sat sammen af numre fra alle de revyer, der er medlem af RevyDanmark og har haft premiere denne sommer. Én af de revyer, der først har premiere om halvanden uges tid fik dog fortjent fokus, i det Esbjerg Revyens Hanne Bjørnskov til sin egen store overraskelse fik den særlige Revypris for sin utrættelige indsats i revyens tjeneste.

Inden pausen i det velkomponerede revyshow blev Max Hansen ligeså fortjent tildelt prisen som Årets Æreskunstner. En meget velfortjent hæder og et skulderklap til Max' Revyperler-revy, der kæmper en hård kamp for at holde hovedet oven vande i Rødvig. Den revy skulle komme til at trække mere hæder. Ligeså indlysende var det, at Ganløse Revyens Carsten Svendsen fik Talentprisen, en pris, der ikke uddeles hvert år, men kun når man virkelig har en oplagt kandidat; og det havde man selvfølgelig i år.

En kompetent komité af teateranmeldere sidder i den fagjury, der hvert år nominerer og kårer årets bedste indenfor kategorierne Revyforfatter, Revykomponist, Revyskuespiller (Årets Dirch) og bedste revy. Det er altid svært det der med nomineringer og priser, og man vil meget ofte savne navne blandt de nominerede, eller undres over valg.

I år synes jeg at især de nominerede til prisen som årets revyforfatter var et modigt valg af komitéen. Man har ønsket at undgå Tordenskjolds soldater ved at nominere tre, der ikke før har været nomineret, og vælge ud fra enkelte numre. Ingen af de tre numre var så med i den Revyernes Revy vi sad og så, da en anden komité vælger numrene ud og sammensætter revyen. Det virker lidt mystisk, men når alt kommer til alt var valget af Trine Gadeberg fra Kerteminderevyen både fortjent og populært. De to andre nominerede var Richard Krogsgaard for nummeret "Olsen Banden vender tilbage" fra Rottefælden, og Ulla Jessen for "Humørcoach" i Gillelejerevyen.

I kategorien Årets Revykomponist kan man ikke undgå at have en lukket fest. Der er en håndfuld revykomponister og kapelmestre, for den funktion er jo en nok væsentlig del af prisen, der skiller sig ud, og som alle kandiderer stort set hvert år. I denne sæson var nomineringerne faldet på James Price, Cirkusrevyen, Mickey Pless, Nykøbing F. Revyen og Henrik 'Baloo' Andersen fra Hjørring Revyen. Sidstnævnte skulle have haft prisen sidste år, men fik den så i år, også det fuldt fortjent, omend netop kompositionerne var mere originale og nyskabende sidste år, end i år.

Og så til hovedpriserne, som man kalder dem, fordi der er større fokus på solisterne end på folkene i maskinrummet. Årets Dirch er en ærefuld og fin pris, og da jeg så nomineringerne af Anne Karin Broberg, Revyperler, Henrik Lykkegaard, Cirkusrevyen, og Troels Malling, Græsted Revyen, fik jeg straks den tanke, at uanset hvem, man valgte at give prisen, ville den være 100 procent fortjent. Jeg savnede ganske vist Rasmus Krogsgaard fra Sønderborg Sommerrevy blandt de nominerede, men kan ikke komme med ét eneste validt argument for at pille én af de andre ud, så det må være som det er. Prisen gik - igen uangribeligt - til Anne Karin Broberg, der dermed sikrede Revyperler endnu et stort skulderklap. Tænk, hvor meget det betyder for Stevns at have en revy som Revyperler. Man må håbe at de lokale politikere finder lidt penge på bunden af kulturbudgettet til at bevare denne fine revy.

Årets Revy var et lige så tæt opgør som ovennævnte. Tre nominerede - og sjovt nok aldeles forskellige - revyer, der alle fortjente prisen. Dermed heller ikke her et eneste rynket bryn fra mig; det var helt i orden, at Sønder Sommerrevy vandt prisen - og nej, man behøver ikke engang tillægge det et særligt hensyn til at Leif Maibom takkede af dernede. De to andre nominerede: Græsted Revyen og Kerteminderevyen fortjente i lige så høj grad at vinde, omend jeg på forhånd havde gættet på, at det næppe blev Kerteminde to år i træk, og da slet ikke i så stærk konkurrence.

Tillykke til alle de fortjente prismodtagere og nominerede. 

Og revysæsonen, den fortsætter ufortrødent ud i efteråret. I denne uge Stand Up Revyen på Liva, i næste uge Esbjerg Revyen, og i september Pejseshow i Brædstrup, Menstrup Revyen, Randers Revyen og Revyraketten.

Sønderborg Sommerrevy blev årets revy. Foto: Stefan Kragh.