Forside Anmeldelser 2019 HURRA – JACOB MORILDS 20 ÅRS JUBILÆUMSCABARET

HURRA – JACOB MORILDS 20 ÅRS JUBILÆUMSCABARET

300
0

Jacob Morild fejrer 20 års Café Liva-jubilæum med satirisk vid og sproglig ekvilibrisme.

* * * * *

Hurra hedder forestillingen, og hurra siger vi, kvitterer med et trefoldigt Liva længe leve og sender 5 stjerner afsted til stedets utrættelige motor Jacob Morild, der fejrer sig selv på absolut bedste vis.

Jacob Morild har i adskillige år været en af landets skarpeste politiske satirikere. Han har i høj grad udfoldet satiren i sine egne cabaret’er på det gode skib Liva i Nyhavn, og bidraget med tekster til landets sommerrevyer. Mest i numre til sig selv, for når Jacob Morild skriver, så kommer det indefra med indigneret alvor, der på vejen gennem filtret bliver uhyggeligt morsomt.

Når Jacob Morild er bedst er han fremragende, og det er han flere gange undervejs i “Hurra”, der består af 14 numre, nogle helt nye, ja, nærmest dagsaktuelle, mens andre beskriver et kig tilbage i tiden gennem de 20 år han har stået i spidsen for Café Liva, dog oftest i en opdateret udgave.

I “Krænket” står han – kun i ført underbukser – og undskylder og beklager hvis noget af det han indtil da har sagt eller sunget har krænket nogle, og så kører det ellers derud af med en knivskarp og morbidt morsom analyse af satirens sande væsen og af ytringsfriheden set i et typisk dansk perspektiv, der betyder at man gerne må håne andre, uden at de har lov til at føle sig krænket. Især Radio24syv får et velanrettet spark i skridtet for deres satiriske selvfedme. Det er jublende godt.

Lidt i samme spor, med virtuos sproglig ekvilibrisme, hudfletter Morild danskheden og dansk humor, når han forklarer alskens uhyrligheder med, at det ikke er den form for…. Og efter pausen leger han igen med ordene i “Ord”, som jo bare er ord, der er sat sammen, og ikke betyder noget, hvis altså ikke lige det var fordi at…. Nummeret slutter i en dybde og alvor, der også klæder Morild og er en af cabaretens store styrker. Det er mest morsomt, men det er også alvorligt, for humor er en alvorlig sag.

I disse tre numre især rammer Jacob Morild et sjældent højt niveau indenfor dansk comedy, men der er reelt ingen svage numre i den fint sammensatte comedy-cabaret, hvor han også giver et par numre på guitaren, optræder som præst, begraver jordens ressourser, svinger den ni-halede satiriske pisk over De Radikale og spindoktorernes uindskrænkede politiske magt og ironiserer over hvad der sker både fysisk og mentalt med os, når alderen begynder at trykke.

En lille vise om “Et liv” viser sig at handle om hans egen far og i slutsangen hylder Jacob Morild det lille ord ‘vi’, så vi mere end fornemmer, at nok er han alene på scenen, men uden et fællesskab var det aldrig gået – og så i 20 år!

Hurra for Morild og hans lille Café Liva!

“Hurra – Jacob Morilds 20 års jubilæumscabaret”.

Af og med Jacob Morild med musik af Nikolaj Majland, Morten Wedendahl og Perry Stenbæk.

Spiller på Café Liva i Nyhavn til 14. september.

Anmeldt 15. august (premiere).

Forestillingsfoto: Brita Fogsgaard.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her