Forside Anmeldelser 2023 DANCE BALLERINA DANCE

DANCE BALLERINA DANCE

247
0

Verdensklasse balletdansere i romantisk, swingende jazz-lækkerier, men ikke så julet som forventet.

* * * *

Kvaliteten på scenen i ”Dance Ballerina Dance” er uomgængelig. Stjernedansere fra både Den kgl. Ballet, New York City Ballet og American Ballet Theatre Studio Company. Og et topswingende jazzorkester anført af Chris Minh Doky. Det bliver formentlig ikke meget bedre.

Her på sitet anmelder jeg normalt ikke ballet og dans, primært fordi noget skal vælges fra, og fordi det er vanskeligt at anmelde med den nødvendige faglige ballast, når man ikke ser og følger genren kontinuerligt.

Men da invitationen indløb til en ’Ny forførende juleforestilling’, tænkte jeg at det var på sin plads at gøre en undtagelse. Sandheden er, at jeg tidligere har set en hel del ballet, og holder meget af genren, og ’juleforestillinger’ er jo hyggelige og værd at kaste et blik på. Navne som Chris Minh Doky, Alban Lendorf, Holly Dorger og Ask La Cour var også særdeles tillokkende.

I pressematerialet står der; ”Dance Ballerina Dance’ er en dybt charmerende, sprudlende, dansende og musikalsk omfavnelse af julen. En adgangsbillet til et snedækket og juleudsmykket New York, hvor kærligheden banker på midt i den travle juletid. Croonerklassikerne smyger sig om publikum, mens et ægte romantisk juleeventyr er under opsejling”.

Helt så snedækket, juleudsmykket og ’julet’ er ”Dance Ballerina Dance” nu ikke. Der er ikke meget ’den travle juletid’ over historien om tre ballerinaer, som efter forestillinger og træning tager på natklub, hvor de danser natten væk, og møder hver sin smukke mand, som de forelsker sig i. De lader ikke til at have meget at gøre med at købe julegaver, bage småkager og den slags trivialiteter. Tværtimod synes livet ganske sorgløst.

I centrum for al denne dansende kærlighed står Alban Lendorf, som Santa (den amerikanske julemand), der som en personificeret Tinder app, matcher de unge forelskede, men møder udfordringer med den pæne, tilbageholdende ballerina, Audrey, og den generte trompetist Gene. Jeg afslører nok ikke for meget ved at skrive, at det ender lykkeligt til sidst, og at det skam også bliver jul, med pyntet træ og det hele.

Det er Chris Minh Doky, der er idémanden bag hele projektet, har skrevet manuskriptet og samlet og arrangeret musikken. Fire år har han været undervejs, og nu har det fået luft under vingerne i samarbejde med koncertgiganten Live Nation og musicalproducenten Lion Musicals. Premieren var i Falkonersalen i København, hvor der spilles til og med 30. november, siden turneres på Fyn og Jylland til 16. december.

Minh Doky, der bor i New York, har lavet en meget amerikansk forestilling. På den måde vil den uden problemer kunne danses overalt i verden, men det kan alligevel godt undre lidt at en 100 procent dansk produktion er så lidt dansk i sit udtryk. Det er den amerikanske Santa, det amerikanske juletræ, det er The New York vibe – byen der aldrig sover, og det er ikke mindst med en musikalsk baggrund af ærkeamerikansk croonerjazz, spillet live af et formidabelt band, men desværre med båndede sangere.

Det var så alle forbeholdene. For ”Dance Ballerina Dance” er også alt det andet der loves; romantisk, sprudlende og charmerende. Musikalsk er den ualmindeligt lækker, jazztonerne flyder som tyk, frisk sirup gennem ens ører, og danserne – ikke færre end 11, som nævnt fra øverste hylde – er ganske formidable. Alban Lendorf er tilsyneladende blevet sine nær-invaliderende skader kvit, og springer og snurrer så det er en fryd. Han har glimt i øjet som den finurlige ’Kirsten giftekniv’. Holly Dorger og Ask La Cour danser det centrale par med ekvilibristisk overlegenhed, og niveauet synes at være i top hele vejen rundt. Gregory Dean har skabt en flydende og elegant koreografi, der udfordrer såvel dansernes tekniske kunnen, som deres evne til at freestyle og charmere. Danseglæden udfolder sig løssluppent, og det er altid en fornøjelse at opleve klassisk uddannede dansere i andre end de traditionsbundne rammer. Alle er gode, men især amerikanske Graceanne Pierce stråler i partiet som Lauren.

Det kan godt være, at hun for det øvede øje ikke er aftenens dygtigste danser, men for pokker hvor er hun charmerende.

”Dance Ballerina Dance” leverer underholdning i topklasse, swingende jazz-lækkerier og overlegent strålende dansere i verdensklasse, som man ikke lige får mulighed for at opleve sammen hver dag. Forestillingen fortjener derfor et stort publikum – også selvom der ikke er så meget julestemning som forventet.

—–

”Dance Ballerina Dance”. Idé, manuskript og musikalske arrangement: Chris Minh Doky.

Koreograf: Gregory Dean. Instruktør/Iscenesættelse: Femke Mølbach Slot og Chris Minh Doky. Scenografi & design. Nadia Nabil. Kostumier: Rikke von Qualen.

Medvirkende: Alban Lendorf, Holly Dorger, Ask La Cour, Graceanne Pierce, Jón Axel Fransson, Viktoria Falck-Schmidt, Marcin Kupinski, Esther Lee Wilkinson, Suad Demirovic, Maria Bernholdt og Mads Blangstrup.

Producenter: Chris Minh Doky, Christian Krage (Live Nation) og Thomas Langkjær (Lion Musicals).

Spiller i Falkonersalen til 30. november, derefter i Aarhus, Aalborg, Randers, Esbjerg, Odense og Vejle i perioden 5.-16. december.

Anmeldt 23. november (premiere)

Foto: Camilla Winther.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her