Forside Anmeldelser 2022 Nissebanden i Julemandens land

Nissebanden i Julemandens land

720
0

Ikke en levende sjæl kan føle sig krænket af Nissebandens gemytlige løjer i Teltet på Bakken. Forestillingen er dog for lang, og mister sit yngste publikum undervejs.

* * *

I ugen op til premieren på ”Nissebanden i Julemandens land” kom forestillingens forfatter, instruktør og medagerende Flemming Jensen uforvarende ud i en ikke sne-, men shitstorm, fordi der i børneforestillingen, der i morgen og næste weekend spilles i Teltet på Bakken, optræder otte børn i traditionel grønlandsk klædedragt.

Det faldt enkelte for brystet, da børnene ikke er etniske grønlændere, uha-da-da-da. Og stakkels Flemming Jensen, det venlige menneske, blev ofret for åben skærm på krænkelsernes absurde overdrev. Lad det lige blive slået fast med tommetykke istapper, at ingen, som i absolut ingen på nogen måde kan føle sig krænket af hverken de søde børn eller den gemytlige historie, som i al sin enkelthed har et budskab om at ’en gave ikke er det man får, men det at nogen vil give dig den’.

Derfor finder den business-smart-i-en-gevaldig-fart Fornøje-Frederik, der er brugsuddeler i Holme Olstrup (skuespilleren Lars Arvad er fynbo, men spiller alligevel rollen med højt humør) først juleglæden, da det går op for ham at kærlighed er vigtigere end både gods og guld.

Det gør han naturligvis med hjælp fra sin søde datter Puk, der har nissesind, og derfor kan tage med Nissebanden op til Julemandens land, Grønland, i forsøget på at finde to magiske meteorsten, der kan gøre mennesker lykkelige, hvis de slås hårdt sammen. Men Puk er en rigtig Kvik-nisse (altså hun foregiver at være en nisse, ligesom de andre skuespillere i nisseroller), så hun beder julemanden kaste stenene tilbage i kredsløb og redder dermed julen i Holme Olstrup.

Det er en lidt omstændeligt fortalt historie, som det inklusive en pause tager næsten to en halv time at fortælle, og det blev i hvert fald denne lørdag eftermiddag for meget for de fleste af de mindre børn omkring mig. Flemming Jensen skriver sjove scener og pudsige replikker, men meget af det er morsomst for os voksne, og forestillingen mister sit yngste publikum undervejs. Desværre.

Det er voldsomt synd, at de kendte sange fra tv-julekalender-serierne som Nissebanden synger, hele tiden bliver afbrudt, for det er tydeligvis dem børnene helst vil høre, og ”Det er Risengrød” får vi først som ekstranummer, da det er for sent.

Bortset fra det er det et hyggeligt univers, man har skabt på Bakken, hvor Karla Lind Thormann har overtaget rollen som Puk, og optræder med stor charme og scenisk sikkerhed. Flemming Jensen er gevaldigt hyggelig som Fiffig-Jørgensen, der er med som blind passager på rejsen, og Pia Rosenbaum elskelig som hans konfliktsky kone.

Nissebanden spilles træfsikkert og lige efter skabelonen af Morten Kjær som Lunte, Sofie Pallesen som Gemyse, Morten Lützhøft som Skipper og Peter Gilsfort som ældste-nissen Hr. Mortensen, der har fødselsdag på søndag når forestillingen spiller for sidste gang i år. Endelig er Ann Hjort bibliotekar, og man vil huske, at hun var den originale Puk da Nissenbanden blev sendt første gang i tv i 1989.

Man benytter effektivt de muligheder som Cirkusrevy-teltet giver for at køre rekvisitter op og ned gennem scenegulvet og de projiceringsmuligheder, der også er derude, og Nina Schiøttz har lavet en idérig scenografi og genskabt de kendte tv-kostumer. Endelig er det Lars Fjeldmose, der sørger for at Hans Dals musik får god klang i teltet.

Det er andet år at ”Nisseband i Julemandens land” spiller i december i teltet på Bakken, og det kan sagtens blive en langvarig tilbagevendende tradition, men det vil klæde hele opsætningen at blive strammet alvorligt til – gerne en god halv time – for så vil målgruppen, børnene have en langt bedre oplevelse.

—-

”Nissebanden i Julemandens land” af Flemming Jensen. Musik: Hans Dal.

Instruktion: Flemming Jensen. Scenografi: Ninna Schiøttz. Kapelmester: Lars Fjeldmose.

Medvirkende: Karla Lind Thormann, Morten Kjær, Sofie Pallesen, Peter Gilsfort, Morten Lützhøft, Pia Rosenbaum, Ann Hjort, Lars Arvad og Flemming Jensen samt otte søde nissebørn.

Spiller i Teltet på Bakken til og med 18. december.

Anmeldt 10. december

Foto: Henrik Petit.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her