Forside Anmeldelser 2019 KÆRLIG HILSEN H.C. ANDERSEN

KÆRLIG HILSEN H.C. ANDERSEN

261
0

Musikalsk fortælling om H.C. Andersen fortalt gennem hans digte og breve savner dramatisk sammenhæng.

* * * 

Det er et ambitiøst projekt skuespilleren Lars Bom og hans kone, musikeren Eva Malling, har kastet sig ud i med “Kærlig hilsen H.C. Andersen”. De har samlet en række kendte og mindre kendte tekster af den berømte eventyrdigter, sat en række af dem i musik, og præsenterer det hele som ‘et anderledes indre psykologisk portræt af Danmarks mest berømte forfatter’, som det hedder i det fine lille programhæfte, der også indeholder de 14 tekster parret har sat i musik, med bidrag af Benita Haastrup, og som er omdrejningspunktet i forestillingen, der i de kommende måneder er på turné rundt i Danmark.

Lars Bom er Andersen, til tider med, til andre tider uden maske, men dog hele tiden med et beundringsværdigt scenisk nærvær. Man mere end fornemmer, at det er hjerteblod for ham og den meget vellydende musikalske trio, og så meget desto mere ærgerligt er det, at forestillingen alligevel ikke for alvor formår at gribe og fastholde sit publikum.

De scenelyset slukkede efter 55 minutter var vi mange, der troede at det var slut, men der var blot pause, og det siger jo lidt om, at handlingsforløbet – hvis man kan tale om et sådant – er for diffust strukturet og uden en egentlig dramatisk sammenhæng. 

Nu var der en afdeling mere, så forestillingen kommer op på to timers varighed inklusive pausen, og det forekommer at være lige i overkanten af hvad materialet kan bære, selvom flere af sangene, bl.a. duetten “Hytten”, hvor Eva Malling synger med, og åbningen af anden akt med Andersens fortvivlede brev til B.S. Ingemann, da han erfarer at hans veninde Henriette Wulff er omkommet i et skibsforlis, har nogle af de savnede dramatiske kvaliteter.

H.C. Andersen har skrevet ordene, men mange af digtene virker overraskende nok nærmest banale, og gudskelov  for den ualmindeligt lækre musikalske indpakning, der placerer sig et sted mellem jazz og folkemusik, med spændende arrangementer for klaver, trommer, kontrabas, harmornika, sav og alskens lydeffekter fra fuglekvidren til storm over Atlanten, og for Lars Boms malmfulde sang. Musikken holder trods alt forestillingen oppe, og gør den seværdig – eller måske nærmere lytteværdig.

Man kan sagtens forestille sig musik og sange blive udgivet som en spændende og anderledes fortolkning af H.C. Andersens tekster, men som scenedramatisk værk er “Kærlig hilsen H.C. Andersen” for stillestående og savner den nødvendige fortællemæssige fremdrift.

“Kærlig hilsen H.C. Andersen”. Tekst af H.C. Andersen. Manuskript: Lars Bom. Musik: Lars Bom, Eva Malling og Benita Haastrup.

Instruktion: Lars Bom. Scenografi: Lars Bom og Eva Malling. Kostumer: Mette Kibsgaard. Maskemager: Jonathan Becker.

Medvirkende: Lars Bom, Eva Malling, Benita Haastrup og Nicholas Kingo.

Spiller på turné i hele landet.

Anmeldt 6. oktober på Teater-V i Valby.

Foto: Rolando Diaz.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her