Forside Anmeldelser 2023 ODSHERRED SOMMERREVY – VI SEJLER OP AD ODDEN

ODSHERRED SOMMERREVY – VI SEJLER OP AD ODDEN

608
0

Odsherreds sommerrevy er garant for en form for anarkistisk galskab, der lyser op i revylandskabet også selvom ikke alt er lige vellykket.

* * * *

Hvor oplever man et revynummer, der kulminerer med at Mette Frederiksen og Kronprinsesse Mary kommer i regulær bitch fight om at blive landets næste dronning?

Det gør man i Odsherred Sommerrevy, men med noget nær statsgaranti ingen andre steder i det danske revylandskab. Revyen, som sidste år skulle løfte arven efter en lang årrække med Dragsholmrevyer, og gjorde det med succes, indtager igen i år en position som landets skæveste og skøreste revy.

Revyen er eksponent for en form for anarkistisk galskab, der lyser op som en kærkommen fornyelse af genren, også selvom det bestemt ikke er alle de mærkværdige ideer, der tager sig lige godt ud på scenen.

Det er Rikke Bilde, der har den fordel at hun ligner statsministeren til forveksling, som smøger ærmerne op og går i flæsket på Anette Støvelbæks Kronprinsesse Mary, som på sin side deler tasmanske øretæver ud så det synger. Nu hvor NATO-chef jobbet er glippet, og statsministeren keder sig i sit nuværende job fordi det føles som at være pædagog for tilbagestående børn, går hun efter et nyt embede, med både magt og position – nemlig som Danmarks næste dronning, og så skal en billig udlænding, der har knaldet sig til dansk statsborgerskab ikke stå i vejen. Det er i sandhed grove løjer, men også vidunderligt morsomt, og befriende politisk ukorrekt.

Og der er meget mere af denne gakkede, absurde humor i revyen. Rikke Bilde og revyens pianist med mere, Henrik Silver, fremfører sammen en sang om Irma’s endeligt på ”Shallow” fra filmen ”A Star is Born” alt imens Kristian Holm Joensen danser en urkomisk dødsdans som Irma-pige i strutskørt, og Holm Joensen, Bilde og Støvelbæk fremfører sammen en meget musikalsk vrøvle-trio på big band jazz-klassikere, om hvem der lige har lagt en lort på scenen. Det er ganske ubeskriveligt.

Det er de tre; Rikke Bilde, Anette Støvelbæk og Kristian Holm Joensen, som er revyens primære skuespillere, men ligesom det var tilfældet sidste sommer, så bidrager dels pianisten Henrik Silver med meget mere end blot at spille klaver, og revyens direktør og instruktør, Frede Gulbrandsen, er også på scenen, i små indlagte hverdagsfortællinger, med sig selv som udgangspunkt. Det virker mere ustruktureret og improviseret end det nok er. Men det er med til at give Odsherred Sommerrevy en loose stil, der meget godt matcher, at vi befinder os tæt på store sommerhusområder, hvor hele pointen ved at være der er, at man skal lægge byens fart, former og formalitet bag sig.

Selv forestillingsleder Katrine Skjoldelev indgår som spiller, tilmed med et solonummer, hvor hun får alverden ud af at bytte om på ordene ’hund’ og ’mand’ når hun læser op fra en bog om at anskaffe sig hund.

Kristian Holm Joensen er en vidunderlig komiker, der rummer både det poetiske og det vanvittige. Han er meget, meget morsom som formand for Nykøbing Sjællands Nøgenbaderforening, og ganske yndefuld som ægtemanden, der har skrevet ’sex’ på indkøbslisten, fordi han synes at det er noget de mangler…. Også som patienten, der udsættes for Anette Støvelbæks anmassende, sexfikserede psykolog får han skabt en næsten rørende karakter.

Anette Støvelbæk er ganske skøn i en vise, om kvinden, der blev gift som helt ung med en led stodder, og som finder en løsning på problemet, der inkluderer hendes hobby med at dyrke blomster i haven, mens hun til gengæld er ladt i stikken af sin egen og Kristen Holm Joensens ikke specielt vellykkede tekst om Rotte-Lotte.

Rikke Bilde synger saftigt om kvinden med de mange mænd i sit liv – både de ukendte og de mega-kendte, og er også sjov som indvandrerdrengen Agron fra Høje Gladsaxe, selvom teksten heller ikke her for alvor fungerer.

Det er primært holdet selv, der har skrevet de 25 numre – suppleret af duoen Aagaard & Jantzen – og det er især på tekstsiden, at Odsherred Sommerrevy trods mange kvaliteter også har sine svagheder. Man har en fornemmelse af, at meget af revyen er blevet til i et fælles forum, hvor den ene idé har taget den anden, og hvor det i sidste ende har været sværere end godt er at sortere lidt ud i de tossede ’darlings’. Men der er fine ting imellem. Udover de allerede nævnte, blandt andet første akts finale; en støttehymne om at gi’ en hånd til de rige, så de ka’ bli’ endnu rigere, og et underfundigt lille nummer om de kasser og etiketter vi placerer folk i og stempler hinanden med, men som i virkeligheden meget enkelt blot kunne være én kasse og én etiket med ordet ’menneske’.

Odsherred Sommerrevy er i årgang 2 igen et forfriskende bud på årets mest egensindige og anarkistiske revy, og fortjener et stort publikum i Odsherred Teaters fine sal. Inden revyen kan man tilkøbe en let revyanretning, som indtages i teatrets café, og som er fin uden at være decideret prangende.

—-

”Odsherred Sommerrevy – Vi sejler op ad Odden”. Tekst og musik: Jantzen & Aagaard, Elton John, Henrik Silver, Frede Gulbrandsen, Kristian Holm Joensen, Thomas Feveile, Filippa Suenson, Rikke Bilde, Sebastian Høybye-Gulbrandsen, Anette Støvelbæk, Sally Phillips, Lady Gaga, Wyatt, Rossomando, Ronson, Niels Ellegaard, Irving Berlin, Duke Ellington, Glenn Miller, Piero Umiliani, Katrine Skjoldelev, J.C. Gebauer, Linn Skåber, Holly Knight, Mike Chapman, Thorbjørn Egner, Animals Press og Ole Paus.

Instruktion & direktion: Frede Gulbrandsen. Scenograf: Katrine Skjoldelev. Kostumer: Charlotte Greuser Falkenberg.

Medvirkende: Rikke Bilde, Anette Støvelbæk, Kristian Holm Joensen, Henrik Silver (musiker), Katrine Skjoldelev og Frede Gulbrandsen.

Spiller på Odsherred Teater til 14. juli.

Anmeldt 27. juni (premiere)

Foto: PR-foto

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her