Forside Anmeldelser 2023 CIRKUSREVYEN

CIRKUSREVYEN

1244
0

Nyt kunstnerisk hold triumferer på Bakken med den bedste Cirkusrevy i årevis. ANMELDELSEN BRINGES OGSÅ I EKSTRA BLADET.

* * * * * *

Glem alt om Lisbet og Ulf, om Ryskjær, om Kaas og hans kræs, og ja, glem endda Dirch i hoppegyngen. Cirkusrevyen 2023 er den bedste Bakke-revy i mange, mange år. En sprudlende fornyelse af en genre, som gang på gang er dømt død, men som altid vender stærkt tilbage.

Næsten alt er nyt. Benjamin La Cours overvældende og overlegent elegante Art Deco-scenografi med en overflod af teknisk trolddom. Den fra tv-serien ”Dansegarderoben” nu så omtalte ’ballet’ er alt andet end staffage, men et smukt swingende og syngende ensemble i musicalklasse i René Vinthers koreografi. Han er den eneste genganger i det kunstnerisk hold, og godt han er blevet hængende. Joakim Pedersens orkester løfter musikaliteten i revyen til helt nye højder. Hold da op, hvor det swinger!

Joy-Maria Frederiksen har modtaget trusler for at have ’taget Lisbet Dahls instruktørjob’. Hun svarer haterne igen ved at skabe en revy, der ganske enkelt ikke er set bedre i teltet på Bakken siden en gang for så længe siden, at ingen af os alligevel kan huske det.  For hende bliver revyen en helt personlig triumf. Var man i tvivl om hun kunne løfte opgaven? Ja, gu’ var man da det. Men alt lykkes. Musikken, komikken og satiren.

Har Cirkusrevyen nogensinde været skarpere? Jeg tror det ikke. Vi runder klimakrisen i flere afskygninger, manglen på sundhedspersonale, Inger Støjbergs jyske bondehær på musikalsk dansktop-togt, PostNords manglende leveringer, LGBT+ og regnbuefamilier, og naturligvis både Irmas lukning og nedlæggelsen af St. Bededag. Alt sammen emner, som vi også kommer til at se i andre revyer, men her serveret med en fornyelse af genren, som alligevel er med ærefuld respekt for stedet og dets tradition. Tekst niveauet er udsøgt højt hele vejen igennem.

Merete Mærkedahl spidder Mette Frederiksen i en tour de force af en showsang; misforstået og forfulgt er hun, mens hun drømmer om en krise hun kan vise format i. Elegant tekst og sublim udførelse.

Revyens joker, Mads Knarreborg, nailer fuldstændig en parodi på TV2-dronningen Ulla Therkelsen og viser både funny bones og showformat når han som lille grå mus af en mand, får en ’stille sang’ til at udvikle sig til en showstopper.

Niels Ellegaard, en veteran i revyen, er prægtig både som hjemløs bi og overklasseløg på ski uden sne, og som selveste Skærtorsdag. Han bidrager til at skabe et elegant bindeled mellem de seneste 30 års Cirkusrevy-traditioner og fremtiden, både den helt nære og de kommende mange år.

Niels Olsen formår det nærmest umulige; at parodiere Troels Lund Poulsen, og han fører an når mændene siger undskyld til kvinderne ved at lade sig ydmyge i dådyrdragter, og når hele ensemblet holder krisemøde i Forenede Danske Fri- og Helligdage. Det siger ikke så lidt om kvaliteten, når Olsens og Ellegaards knivskarpt ramte parodier på rockklenodierne Lars Lilholt og Johnny Madsen faktisk fremstår som revyens svageste nummer.

Ovenover alting stråler Bodil Jørgensen som dødsmærket Irma-pige og som konspirationsteoretiker langt ude af de vildeste tangenter. Og i en skøn selvironisk sketch om ’Den bedste serie’. Hun er en helt unik og ganske særegen revykunstner. Så skidt med at hun laver sin helt egen koreografi til revyens åbnings- og finalenumre.

Et alvorligt emne som flygtningebørn i syriske lejre synges som en smægtende bossanova af Niels Olsen med kor. Så sidder vi også lige og skammer os lidt mellem latterbrøl og whau-oplevelserne.

Og jeg kunne blive ved. Cirkusrevyen er fremragende. Intet mindre.

—–

”Cirkusrevyen 2023”.

 Tekst og musik: Niels Olsen, Joakim Pedersen, Vase & Fuglsang, Carl-Erik Sørensen, Gordon Kennedy & Mads Knarreborg, Jacob Morild, Sejr Volmer-Sørensen, Otto Francker, Joy-Maria Frederiksen, Jacob Weble, Nanna Lüders Jensen, Weyse, Thomas Pakula, Ditte Hansen & René Vinther Antõnio Carlos Jobim og holdet.

Instruktion: Joy-Maria Frederiksen. Scenografi: Benjamin La Cour. Koreografi: René Vinther. Kostumier: Rikke von Qualen. Kapelmester: Joakim Pedersen.

Medvirkende: Bodil Jørgensen, Merete Mærkedahl, Niels Olsen, Niels Ellegaard, Mads Knarreborg, Jasmin Dahl, Vibeke Zederkopf, Helene Duch Kjær, Theresa Sivard, Lulu Safia og Mette Refshauge Kristiansen.

Spiller i Teltet på Bakken til 27. august.

Anmeldt 11. maj (premiere)

Forestillingsfoto: Henrik Petit

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her