Forside Anmeldelser 2023 VILDE KANINER & UNDERLIGE FISK – EN PETER A.G.-MOSAIK

VILDE KANINER & UNDERLIGE FISK – EN PETER A.G.-MOSAIK

1240
0

Gennemført musikalsk kabaret på Café Liva præsenterer Peter A.G. Nielsen som en vidunderlig lyriker.

* * * * * *

Peter A.G. Nielsen er en vidunderlig lyriker.

For mange vil postulatet sikkert være en selvfølge, men for mig, der selvfølgelig har haft Gnags’ og hans sange som en del af livets musikalske lydtapet siden jeg var ganske ung, er det anderledes. Jeg har altid anerkendt Gnags’ evne til at skabe en fest, og jo da, jeg har også skreget småberuset med på ”Burhøns” og ”De vilde kaniner”, men fan har jeg bestemt aldrig været.

Når jeg tænker efter, så har Peter A.G. Nielsens manierede sceneoptræden og karakteristiske vokal nok i meget høj grad skygget for de ord han sang. Jeg har måske ikke rigtigt lyttet efter, og hans solokarriere sideløbende med Gnags, har jeg aldrig for alvor fulgt.

Det er tydeligvis en fejl.

For når Peter A.G. Nielsens ord tages ud af Gnags’ universet og fortolkes som Jesper Asholt, Jacob Morild og Lasse Schmidt gør det i deres kabaret, eller mosaik, som de kalder det, på Café Liva, så åbenbarer der sig et for mig helt nyt univers i Peter A.G. Nielsens tekster. Den fineste, mest poetiske lyrik, der bobler som et fyldt champagneglas i grænselandet mellem det romantiske og det absurde. Underfundigt, muntert, alvorsfuldt og smukt.

Det er simpelthen en helt vidunderlig forestilling.

Ikke en betoning mister sin betydning i den Jesper Asholt-dominerede kærligheds suite i dur og mol i forestillingens magiske anden afdeling, der kredser omkring en moden mands kærlighed, med udgangspunkt i ungdomsmindet om en tur på knallert hjem fra Videbæk med sin elskedes arme omkring kroppen på en kold vinternat.

Den muntre tone slås an når Jacob Morild på bedste spoken word-manér foredrager historien om et rockband på landevejen gennem Tyskland, med rigtigt god tid til at rulle sig en joint, og glider over i en fuldkommen suveræn fortolkning af mega-hittet ”Slingre ned ad Vestergade”, og den når herlige højder med Asholts logrende hund med Morild som solist i ”Strid som vestenvinden”, ”Funky som en hund” og ”Går med hund gennem byen”.

Guitaristen Lasse Schmidt binder det hele så smukt sammen med sit helt afdæmpede, elegant rytmiske guitarspil, der ligger som den sprødeste baggrund og holder kabareten i en stram, men alligevel løssluppen struktur. Det swinger helt vanvittigt godt. Han synger med i de overbevisende trestemmige arrangementer og så er det naturligvis ham, der får lov at sende en hilsen til forfatteren med en lille, diskret Peter A.G.-frasering hen mod slutningen.

Mere end 50 af Peter A.G. Nielsens tekster ligger til grund for denne forestilling, der ikke på et eneste tidspunkt taber tråden eller forfalder til unødigt pjank, men tværtimod placerer sig som en af de allerstørste Liva-oplevelser gennem årene.

”Vilde kaniner & underlige fisk” kan opleves frem til 3. juni, og er heldigvis allerede programsat igen fra februar til april i 2024.

——

”Vilde kaniner & underlige fisk – en Peter A.G. – mosaik”

Tekst: Peter A.G. Nielsen. Musik: Peter A.G. Nielsen/Gnags.

Sammensat, arrangeret og fremført af: Lasse Schmidt (guitar), Jesper Asholt og Jacob Morild.

Spiller på Café Liva til 3. juni.

Anmeldt 26. april (premiere).

Foto: Brita Fogsgaard

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her