Forside Anmeldelser 2022 HELLIGTREKONGERSAFTEN

HELLIGTREKONGERSAFTEN

321
0

Shakespeares forviklingskomedie som supersjovt dukke- og børneteater på Kronborg i Helsingør.

* * * *

William Shakespeares komedie “Helligtrekongersaften” er forvekslingskomediens moder. Det er en aldeles skøn kærlighedskomedie, hvor alle elsker hinanden på kryds og tværs i et kompliceret teaterpuslespil, hvor den skibbrudne Viola forklæder sig som mand, forelsker sig i Orsini, som vil giftes med grevinden Olivia, der sørger over sin elskede brors død og derfor ikke vil have nogen mand. Viola, forklædt som Cesario, bliver sendt ud som Orsinis sendebud og så forelsker Olivia sig stormende i hende i den tro at hun er en dreng. 

Violas tvillingebror Sebastian, der også har overlevet skibbruddet, dukker pludseligt op, og Olivia forveksler de to, men det er kun godt for så kan forviklingerne finde sin lykkelige løsning. Samtidig huserer endnu en bejler, den fordrukne Andreas Blegnæb, sekunderet af sin drukkammerat Tobias Hikke, og de to smeder sammen med en tjenestepige, en rænke, der latterliggør Olivias hushovmester Malvolio, som sandelig også er hemmeligt forelsket i Olivia.

Er alle stadig med? Sikkert ikke, men det gør ikke så meget. For Hamletscenen på Kronborg i Helsingør spiller frem til midt i december denne løsslupne komedie i en uhyre veloplagt version for børn, og på helt forunderlig vis lykkedes det for blot to skuespillere; Lene Hummelshøj og Bo Carlsson, assisteret af en stribe sjove dukker, som de lægger stemmer til, at spille samtlige roller og fortælle den indvklede historie så vi næsten kan følge med.

Det gør de meget, meget morsomt og charmerende i løbet af en lille time, og fantasirigdommen er enorm. Fra de skægge dukker til skuespillernes egne sjove figurer, som de ind i mellem må springe rundt i mellem og bytte med hinanden indbyrdes for at få kabalen til at gå op. De leger med både dukker, dukketeater, lydeffekter og skyggeteater på bagtæppet. 

Lene Hummelshøj og Bo Carlsson benytter lejligheden til at gøre “Helligtrekongersaften” til en juleforestilling, hvilken den vel ret beset slet ikke er, men titlen hentyder til den dag, 5. januar – 12 dage efter jul – der i specielt den britiske tradition markerer afslutningen på julen. Vi kender det måske fra sangen “12 days of Christmas”, der netop refererer til dette.

Forestillingen introducerer også børnene (og mig) for fænomenet en ‘rumlepotte’, der er et særligt instrument, som i middelalderen blev benyttet til at skræmme onde ånder væk. På udvalgte dage kan publikum efter forestillingen deltage i en workshop og lave sin egen rumlepotte. 

Forestillingen spiller daglig, og de kommende to weekender spilles der i forbindelse med det årlige julemarked på Kronborg, og da der blæser en iskold vind derude på Sjællands spids, så kan en times tid inde i varmen i selskab med de veloplagte skuespillere, deres herlige dukker og Shakespeares morsomme komedie så absolut anbefales. Man får både varmen, og rørt lattermusklerne.

—-

“Helligtrekongersaften” frit efter William Shakespeare.

Instruktion: Det kreative team. Scenografi: Christian Q. Clausen. Komponist: Claus Carlsen.

Medvirkende: Lene Hummelshøj og Bo Carlsson.

Producent: Hamletscenen.

Spiller i Thaliasalen på Kronborg til 11. december.

Anmeldt 19. november (premiere)

Foto: Bo Nymann

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her