Forside Anmeldelser 2021 JUL I GAMMELBY

JUL I GAMMELBY

334
0

Go’ gammeldaws julehygge på Folketeatret.

* * * *

Der manglede bare at sneen faldt i bløde totter over Nørregade i det go’e gamle København, da Folketeatret i aftes havde premiere på årets juleforestilling for hele familien – sceneversionen af den engang så elskede TV-julekalender ”Jul i Gammelby”.

Mens teatrene i Odense og Aalborg har taget andre TV-julekalendere på plakaten, ”Snefald” i Aalborg og ”Jul på slottet” i Odense (desværre har jeg måtte springe dem over i år, men henviser til gode kollegers anmeldelser), har Folketeatret kastet sin kærlighed på DR-julekalenderen fra 1979, som blandt andet bidrog til at gøre Poul Glargaard landskendt som købmandssvenden Severinsen og havde det mest elskelige nissepar i Karen Lykkehus og Ove Sprogøe.

Der har været mange nisser om at koge den hyggelige nissegrød. Historien er baseret på en bog af Robert Fisker, Franz Berliner og Jørn Birkholm, de to sidste har bidraget til teatermanuskriptet sammen med Leon Feder og Bina Hjort, og det er Feder og Hjort, der har skabt teaterudgaven. Læg dertil en håndfuld sange, der også er kommet til med forskellige tekstforfattere inklusive titelsangen som er Tage Elmholdts og som straks gik lige i ørerne på premierepublikummets yngste, som der var mange af i salen.

Normalt siger man jo, at for mange nisser fordærver grøden, men det er ikke tilfældet her, hvor den ultimative julehygge fastholdes forestillingen igennem, selvom Søren Hauch-Fausbølls kære og morsomme borgmester har så meget andet at tænke på, at han vil aflyse julen i Gammelby. Ikke mindst bekymrer han sig om sit skib Haabet, der er på vej fra de Vestindiske Øer med rom og søde sukkersager. Kommer skibet ikke frem til jul, så må julen bestemt aflyses, sådan magt har borgmestre jo i denne slags eventyr.

”Jul i Gammelby” foregår i midten af 1800-tallet, og man benytter derfor også lejligheden til at fortælle historien om hvordan juletræet kom til Danmark, en tradition Dan Schlossers gæve Kresten Kræmmer simpelthen får æren af, mens Christian Iversens unge smedelærling tilskrives opfindelsen af juletræsfoden.

På loftet over købmandsgården huserer nisserne med nissemor og nissefar i spidsen for nogle søde nissebørn. De er rigtige drillenisser, der med trylleri skaber sjov og ballade i Gammelby, når de får borgmesterkæden til at forsvinde, lukker den stakkels borgmester nede i kælderen og laver sjov med både melvægten og den ellers så gode øl, som pludselig smager surt. I Niels Anders Manley og Maria Corydons skikkelser er nisseparret noget yngre end i tv-udgaven, og desværre ikke lige så elskelige. Lige her savner man lidt julehyggerier, men deres drillerier er sjove og går rent hjem hos målgruppepublikummet.

Troels Malling er både sød og sjov som Severinsen, der har et godt øje til køkkenpigen Karoline, Sofie Alhøj, med det ’eksplomderende’ komfur. Clara Ellegaard og Magnus Kirk Street Mølgaard fungerer som bindeleddet mellem nisser og mennesker, som borgmesterparrets to børn, der åh så nødigt vil undvære julen og selvfølgelig får det som de vil. Hun får ovenikøbet et kys af smedelærlingen inden han gør klar til at drage ud på næste togt med Haabet, som naturligvis når sikkert i havn lige tids nok til at julen er reddet.

I Kasper Wiltons iscenesættelse og Christian Tom-Petersens virkningsfulde, gammeldags drejescenescenografi er alt som det skal være. Der er god gammeldags julehygge for alle pengene. Og i denne sammenhæng skal ‘gammeldags’ forståes absolut positivt. Børnene elsker det, selvom de mindste blev lidt urolige mod slutningen, og vi voksne kan sagtens hygge os, mindes vor barndoms forventningsfulde decembere og nynne med på titelsangen, som har kvalitet nok til at hænge ved i ørerne.

Det eneste der mangler er at julesneen daler over Nørregade når vi kommer ud af teatret, men det kan være at andre publikummer får den lille ekstra gave oveni for ”Jul i Gammelby” spiller helt frem til 23. december.

”Jul i Gammelby” af Leon Feder og Bina Hjort. Baseret på bogen af Franz Berliner, Jørn Birkeholm og Robert Fisker. Manuskript: Leon Feder, Bina Hjort, Jørn Birkeholm og Franz Berliner. Musik & sange: Tage Elmholdt, Kasper Wilton, Jens Krøyer, Mads Nørby, Michael Salling og Dan Schlosser.

Instruktion: Kasper Wilton. Scenografi: Christian Tom-Petersen. Koreografi: Jeanette Binderup-Schultz.

Medvirkende: Søren Hauch-Fausbøll, Jeanette Binderup-Schultz, Troels Malling, Clara Ellegaard, Sofie Alhøj, Morten Bo Koch, Dan Schlosser, Maria Corydon, Niels Anders Manley, Christian Iversen, Magnus Kirk Street Mølgaard, Morten Perfort og nissebørnene Anna Kirk Street Mølgaard, August Mjelva-Aaen, Dagmar Celinder Norrbom, Emilia Berth Palmer, Lily Johanne Barholt Hansen, Lily Tinka Cagara, Mynthe Asmus Andersen, Selma Augusta Zanchetta Jønsson og Carl Løber Roliggaard.

Spiller på Folketeatret til 23. december.

Anmeldt 18. november (premiere).

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her