Forside Anmeldelser 2021 FLÆSK, TÆSK OG TONER

FLÆSK, TÆSK OG TONER

342
0

Odsherred Teater indvier sin spritnye teatersal i Nykøbing Sj. med en musikalsk julerevy med en sprudlende Rikke Bilde som den helt store fornøjelse.

* * * * 

Det er ikke hver dag at et helt nybygget teaterhus indvies i Danmark, så det er i sig selv en stor glæde og fornøjelse at tage plads i det nye Odsherred Teater i Nykøbing Sj., der bliver taget i brug med julerevyen “Flæsk, tæsk og toner”.

De senere år har teatrets faste skuespillere, Mei Oulund og Henrik Ipsen, sammen med skiftende gæster, afholdt Julebanko i december på teatret, men i år har man lagt bankopladerne væk og i stedet har Mei Oulund skrevet en rammehistorie, der omfavner en stribe revynumre, der for de flestes vedkommende har været med i andre revyer, men her kommer glimrende til sin ret i nye versioner.

Helt nyt er imidlertid årets sidste og i særklasse bedste Mette Frederiksen-parodi, hvor Rikke Bilde i nærmest skræmmende lighed med ‘den ægte vare’ holder åbningstale for teatret og om sig selv, og bl.a. afslører at evnen til at græde krokodilletårer foran rullende kameraer på en nedlagt minkfarm, skyldes at hun som ung gik til amatørteater i Aalborg.

Nummeret indeholder også et herligt hip til både den meget omtalte krænkelskultur i DSU og Odsherreds netop afgåede, socialdemokratiske borgmester – ja, i samme sekvens!

Rikke Bilde har mig bekendt ikke tidligere spillet revy – i hvert fald ikke i klassisk forstand – men måske burde landets revydirektører lægge vejen omkring Nykøbing Sj. inden jul, for talentet også for denne genre er helt åbenlyst. Hun er forestillingens helt store fornøjelse, både når hun læser erotiske digte, holder verdens mest syrligt-bitre konfirmationstale for datteren – og sin fraskilte mand – eller er konfus olding, der helt bogstaveligt kommer op at flyve.

Mei Oulund og Henrik Ipsen har revy i blodet, og giver ægtepardialogen, hvor det fyger med ondskabsfuldheder et glimrende nyt liv. Jens Gotthelf, som et par somre medvirkede i den nu nedlagte Dragsholmrevyen på disse kanter, er både velsyngende machomand, mandestripper og helt uforståelig kommunikationsekspert, som på vittig facon forklarer coronarestriktionerne i Tyskland. Endelig styrer Mads Strandgaard klaveret og bidrager både vokalt og med replikker når det er nødvendigt.

Og det er nødvendigt ind i mellem, da Mei Oulund har skrevet en rammehistorie, om teatrets bestyrelsesforperson og de ansatte, der gør klar til det store åbningsbrag. Men da Stig Rossen, Silas Holst og Annette Heick alligevel ikke dukker op må de selv, flankeret af ‘lokale amatører’ stå for underholdningen.

Det indebærer bl.a. opsætningen af en musicalversion af Game of Thrones, der synes inspireret af Shakespeares “En skærsommernatsdrøm” og som vender tilbage mellem de skiftende revynumre.

Rammehistorien er desværre lige lovlig lang i spyttet, og bryder alt for ofte det momentum de glimrende fremførte revynumre skaber. Der er masser af sjove ideer, selvironi, gags og oneliners, men det bliver omstændigt og ikke mindst for langt. Her skulle instruktøren Frede Gulbrandsen have været mere håndfast og have skåret og strammet til.

Det er således i de regulære revynumre, at “Flæsk, tæsk og toner” har sin styrke. Mei Oulunds barske Inger Støjberg med jysk mandskor er flot, Jens Gotthelfs Jacob Ellemann med statsministerdrømme fungerer fint og Henrik Ipsen er ganske enkelt yndig som dement første tubaist i Nykøbing Sjællands Stadsorkester. Men det bliver først og fremmest Rikke Bildes aften – hun får heldigvis også lov til at shine sit sangtalent i diverse popsange, der understreger forskellen på hvordan mænd og kvinder skriver sange om ulykkelig kærlighed.

Alt i alt er Odsherreds julerevy en underholdende affære, og man må ikke snyde sig selv for den udsøgte buffet af dejlige lokale råvarer inden forestillingen.

“Flæsk, tæsk og toner”. Tekst og musik af: Mei Oulund, Jan Svarrer, Jannik Fuglsang, Lasse Aagaard, Martin Jantzen, Søren Anker Madsen, Sune Gylling Æbelø, Josephine Nørring, Leonard Bernstein, Mads Strandgaard, Jerry Bock, Giacomo Puccini m.fl.

Instruktion: Frede Gulbrandsen. Scenografi: Eilev Skinnarmo.

Medvirkende: Mei Oulund, Rikke Bilde, Henrik Ipsen, Jens Gotthelf og Mads Strandgaard (klaver).

Spiller på Odsherred Teater til 18. december.

Anmeldt 24. november.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her