Forside Anmeldelser 2020 SPECIALKLASSEN

SPECIALKLASSEN

259
0

Improcomedy gruppen Specialklassen er på turné igen. Jeg oplevede dem på Bremen Teater, og det var morsomt.

* * * * 

Hvordan lyder ‘Min indre hamster – the Musical’? Jeg fik svaret i aftes på Bremen Teater i København i selskab med en så fyldt sal som tilladt, men I læsere skal nok ikke forvente at I kan få samme oplevelse. Jeg var nemlig til improcomedy med gruppen Specialklassen, og det helt særlige ved improcomedy er, at det er once in a lifetime – hver gang.

Den gode, gamle teaterkliché om, at ikke to aftener er ens er her ikke blot en kliché, men en realitet. Det godt en time og tyve minutter lange show opstår på stedet, påvirket af publikums anvisninger og ønsker, og med mindre det optages og lægges ud på de sociale medier så er det forsvundet så snart det er færdigt.

Specialklassen består af Kasper D. Gattrup, Kasper Le Fevre og Rasmus Søndergaard samt deres musiker Anders Møller, og gruppen har optrådt i omkring 12 år. I de fleste af disse år har de stået højt på min to-do-liste, men i aftes var faktisk første gang jeg så dem live.

De kan deres kram. De er hurtige, skarpe, charmerende og så tilføjer de genren en ekstra dimension ved at kunne synge rigtigt godt, oven i købet i flerstemmige vokalharmonier – hvor svært er det lige, når ideer, tekst og melodi opstår på stedet som improvisation? Det er flot gået og det var i hvert fald i aftes temmeligt morsomt.

Improteater er opstået på baggrund af teaterpædagogen Keith Johnstones ideer om at man som skuespiller skal ‘lege sig frem’ og være åbne overfor ideer og tanker, og være i stand til at gribe dem på stedet. Herhjemme blev improgruppen Så Hatten Passer med bl.a. Søren Østergaard, Torben Zeller og Gunnar Frøberg populær i de tidlige 90’ere, hvor de dels optrådte med kultagtige Late Night Shows på det hedengangne Caféteatret og siden på Park Teatret, dels blev vist flittigt på TV. For et par år siden havde de 25 års jubilæum. Dengang i 90’erne sluttede mange teateraftener for mit vedkommende med en tur omkring deres shows inden natten for alvor begyndte i byen, så det var næsten som en tur ned af Memory Lane i aftes, selvom corona-restriktionerne betyder, at man måtte gå lige hjem da showet var slut lidt i halv elleve.

Der afvikles vist stadig danske mesterskaber i improteater, og en del grupper praktiserer den særlige comedyform, men ganske få på et niveau som Specialklassen.

Specialklassen er i øvrigt et godt eksempel på, at stand-up comedy, impro og god gammeldags revy sagtens kan forenes. Kasper Gattrup og senest også Kasper Le Fevre har med succes dyrket sommerrevyens svære kunst, og Rasmus Søndergaard er en flittig og dygtig revyforfatter. Sammen i Specialklassen er de legesyge, musikalske og særdeles godt selskab. 

I aftes var de fleste opgaver meget vellykkede, og publikum blev bl.a. vidner til en dansktopduet med titlen “Herretoilet”, mødte beatpoeten og kussedigteren Leffe, og vi kunne more os over et eksistentielt foredrag om selve meningen med livet synstolket for hørehæmmede. I morgen vil publikum kunne opleve noget helt andet, men sikkert lige så sjovt.

“Specialklassen”. Improcomedy med Rasmus Søndergaard, Kasper Le Fevre og Kasper D. Gattrup. Musiker: Anders Møller.

Turnerer i øjeblikket. Turneplanen kan ses på specialklassen.dk.

Anmeldt i Bremen Teater 4. november.

Foto: Kim K. Sørensen

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her