Forside Anmeldelser 2020 CLOSE TO YOU

CLOSE TO YOU

440
0

Den svenske musicalperformer Linda Olofsson rammer Karen Carpenters stemme og særlige klang lige på kornet, men dramatikken er nærmest ikke-eksisterende i Landsteatrets musikforestilling om The Carpenters.

* * * * 

The Carpenters var en ikonisk søskende-duo, som op gennem 1970’erne havde det ene kæmpehit efter det andet og blev den hvide, amerikanske middelklasses helt store idoler med deres gennemført lækre lyd, enkle, stilrene pop-arrangementer og frontfiguren Karen Carpenters vidunderlige stemme. Hun døde i 1983, i en alder af blot 32 år, ikke som så mange andre pop- og rockstjerner af en overdosis eller af druk, nærmest tværtimod. Hun led livet igennem af spiseforstyrrelsen anorexi, og døde af et hjertestop da kroppen til sidst simpelthen ikke havde mere brændstof i tanken.

Det er en stærk og tragisk historie, og krydrer man den med den interne jalousi mellem hende og hendes tre år ældre storebror Richard, den anden halvdel af The Carpenters, og det faktum, at parrets dominerende mor forgudede sin søn, der var en stor musikalsk begavelse, og nærmest ikke værdigede datteren et blik, ja, så er der jo faktisk grundlag for at skabe et uhyre interessant stykke musikdramatik.

Dén opgave lykkedes ikke i Landsteatrets forestilling “Close to you”, opkaldt efter et af parrets største hits, der også var deres egentlige gennembrud i 1970.

Lars Oluf Larsen har alderen til at have gået som teenager og nynnet med på “Close to you”, “Yesterday once more”, “Kind of hush” og hvad The Carpenters ellers hittede med dengang. Fornemmer man, at han har gået med denne her historie i sig i mange år – med sig selv i rollen som Richard – og ventet på, at den helt rigtige sangerinde, der kunne spille Karen skulle dukke op?

Skuespilleren Lars Oluf Larsen er bedre end dramatikeren Lars Oluf Larsen, for den gode historie lever på scenen ikke op til sit potentiale. Vi møder den aldrende Richard Carpenter i hans hjem i New England (han lever stadig og er 73 år gammel), hvor han opsøges af mindet af sin afdøde søster. Sammen fortæller de i glimt parrets historie, delvist gennem et fiktivt interview, delvist gennem fælles minder. Det er meget kronologisk fortalt; fra barndom til død. Ikke så mange dikkedarer. Under tiden sidder man med en følelse af, at Lars Oluf Larsen og Linda Olofsson har lært Wikipedia udenad, og når det endelig kommer til scener med bare en smule kød på, så kommer vi ikke rigtigt til bunds i karaktererne. Dramatikken er, undskyld mig, stendød. 

Men så er det jo godt, at dramatikken her kun spiller samme rolle som de små flamingo-kugler man putter ned i kasser, for at beskytte skrøbelige ting man skal sende med posten. Det virkeligt værdifulde er sangene. Og dem leverer parret, i særdeleshed Linda Olofsson, faktisk aldeles fremragende.

Min største frygt inden forestillingen, var at sangerinden ikke ville være i stand til at forløse Karen Carpenters unikke talent, men den frygt viser sig helt ubegrundet. Ikke alene ligner Linda Olofsson forbløffende godt, men hun har også formået at ramme Karen Carpenters helt særlige klang, så sangene til tider lyder som en reinkarnation af originalen. 

Linda Olofsson er et relativt ubeskrevet blad, uddannet så sent som i 2017 fra Balletakademiet i Göteborg, men hun har blandt andet spillet hovedrollen i “Miss Saigon” på Nørregadeteatret og var en ganske udmærket Eponine i “Les Miserables” i Herning. Rollen som Karen Carpenter bør give hende et gennembrud som musicalsanger, også selvom replikbehandlingen ikke nær matcher hendes sangpræstation.

På godt, moderne dansk så nailer hun den fuldstændig i blandt andet “Rainy days and Mondays” og “Yesterday once more” og hvis vi antager, at flertallet blandt denne forestillings publikum alligevel primært kommer for at få et genhør med sangene fra deres ungdom, så leveres varen i absolut fin kvalitet.

Lars Oluf Larsen har ikke helt den samme stemme at gøre godt med, men slipper med sin musikalitet afsted med det, og hans få sange er nænsomt tilpasset hans materiale.

“Close to you” er den anden forestilling fra Landsteatret indenfor få sæsoner, der tager et ikonisk musikpar under dramatisk bearbejdelse – senest var det Simon & Garfunkel – og begge gange har resultatet været tæt på det samme. Meget veludførte sange i en umådeligt svag, dramatisk skitse. Hvor ville det være skønt, hvis historien næste gang bliver fortalt noget bedre.

“Close to you”. Tekst & Musik: The Carpenters (og bl.a. Burt Bacharach). Manuskript: Lars Oluf Larsen efter idé af Erling Mølgaard.

Instruktion: Troells Toya. Scenografi: Troells Toya og Erling Mølgaard. Backtracks: Christian Dahlberg.

Spiller på turné de kommende måneder, bl.a. 13.-14. september i Bremen Teater, København.

Anmeldt 4. oktober i Musikteatret Albertslund.

Foto: Erling Mølgaard.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her