Forside Anmeldelser 2020 I DEN NORDISKE SOMMERNAT – BOGENSE SOMMERCABARET 2020

I DEN NORDISKE SOMMERNAT – BOGENSE SOMMERCABARET 2020

267
0

Et af landets mindste teaterrum byder på berusende sommercabaret. Det lille publikum forkæles i den grad.

* * * * * 

26. Antallet af publikummer den fynske antikvitetshandler Torben Juel må lukke ind efter coronareglerne i sin lille teatersal på Adelgade i Bogense.

27. Antallet af sange, som skuespillerne forkæler publikum med i Bogense SommerCabaret i år. Én per gæst, og en oveni som bonus. Hvor heldige kan vi være. At stort set samtlige serveringer i denne udsøgte visesangs menu så også sidder lige i skabet er kun en ekstra luksus.

Det er vist 16. år i træk at den smukke og hyggelige lille sal bag Torben Juels Aladdins hule af en antikviteksbutik danner rammen om cabareten, og det er 12. gang at Kim Hammelsvang er én af aktørerne. I år har han selskab af Betty Glosted og som deres diskrete, men hele tiden omhyggeligt nærværende pianist, leverer Ulf Starup tonerne.

Der er dykket ned i den nordiske sangskat – måske inspireret af at salen har fået ny indvendig træbeklædning, så det er lige før man føler sig hensat til en lun, norsk skihytte i fjeldet. Det norske har man dog ikke helt haft øje for i udvægelsen af sange, til gengæld fylder svensk godt – og ofte sunget på originalsproget.

Rammen om første del af forestillingen kan man diskutere. To cykelturister på tvungen sommerferie i Norden, når nu Mallorcarejsen er aflyst. Glosted og Hammelsvang iklædt uskønne cykelshorts og sorte t-shirts og cykelhjelm det meste af tiden. Men det giver anledning til at kredse sangvalget om det muntre; Shu-bi-duas “Costa Kalundborg”, og Povel Ramels ret skønne “Dom små detaljerna” om et langt samlivs evige knaster og bump på vejen.

Vi får Svantes sang om Nina, der er i bad, Søren Kragh Jacobsens ode til “Småland” og Olle Adolphsons trekantsdrama “Trubbel”. Oven i det, serverer Kim Hammelsvang aftenen igennem fire nedslag med “Annas ballader” som forfatterparret Ida og Bent From skrev til Frits Helmuth, og som understreger parrets virtuositet som ordsmede. Det er aldeles skønt.

Efter pausen er kostumerne skiftet ud til elegant kjole og casual habit, og der indledes med en naturlig og sprød hyldest til nyligt afdøde Bent Fabricius-Bjerre i et lille medley over hans bedste filmsange. 

Midt i afdelingen slås en alvorligere tone an i en slags kærlighedssuite der indledes med Betty Glosteds krystalklare oplæsning af Tove Ditlevsens digt “To mænd” – den ene elsker mig, den anden elsker jeg  – sikken et dilemma. Digtet smelter elegant sammen med “Du är den ende”, en af de smukkeste kærlighedssange, der er skrevet, og som Lill Lindfors i sin tid udødeliggjorde. Her synger Betty Glosted den med en sådan inderlighed at en ældre dame på rækken bag mig simpelthen bryder ud i gråd – større cadeau kan man da næppe få. Temaet fortsætter med Kim Hammelsvangs lige så intenst gribende version af Lisa Nilssons “Säg det igen” om de tre små ord med den enorme betydning – jeg elsker dig – og så skiftes der igen over i den muntre afdeling med en fyrig udgave af Povel Ramels “Peppar & salt”.

2020 har været et grumt år for revyerne og kulturlivet i det hele taget. Den skønne lille cabaret i Bogense slutter af med ren revy og smæk for skillingen. Torben Iversen har skrevet en sublim højaktuel ny tekst til den gamle traver om “Vi er alle i samme båd” om corona og al hvad den har bragt med. Kim Hammelsvang fremfører den med det ypperste af sit revytalent  som afslutning på en aften, som ikke kunne have været meget mere vellykket.

“I den nordiske sommernat” spiller frem til 13. september, og der er som nævnt i indledningen blot plads til 26 gæster pr. aften. Hvordan pokker de får en bare minimal økonomi ud af det, må guderne vide, og man må virkelig håbe at denne lille perle af en forestilling måske kan turnere på et tidspunkt, for den fortjener et langt større publikum end hvad der kan være i Bogense.

“I den nordiske sommernat – Bogense SommerCabaret 2020”.

Tekst og musik: Edvard Grieg, Shu-bi-dua, Benny Andersen, Søren Kragh-Jacobsen, Stefen Nilsson/Py Bäckman, Ida og Bent From, Povel Ramel, Betty Glosted, Olle Adolphson, Bent Fabricius-Bjerre, Gunnar Geertsen, Tove Ditlevsen, Bo Setterlind, Lisa Nilsson, Kuhlau, Bill Cook/Stig Rossner, Torben Iversen, Michel Sardou/Jan Eggum m.fl.

Pianist: Ulf Starup.

Medvirkende: Betty Glosted og Kim Hammelsvang.

Spiller til 13. september i Cafe 44, Bogense.

Anmeldt 22. august (premiere).

Foto fra prøverne, nuppet af Kim Hammelsvangs facebook-side.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her