Forside Anmeldelser 2019 PRINS VALIANT

PRINS VALIANT

272
0

Munter og vittig sommerspøg i Holbæk Museums gård.

* * * *

En halv time inden premieren på Holbæk Teaters traditionelle sensommerforestilling under åben himmel i byens smukke museumsgård, åbnede himlens sluser sig og sendte kaskader af vand ned over de gæster, der allerede havde indfundet sig.

Ikke den bedste start på sæsonen for udendørs teater i det Vestsjællandske og et varsel til sæsonens publikum om at huske to ting. Et ordentligt sæt regntøj. Og et varmt tæppe. 

Sidste år var det præcis det samme. Sommerens eneste regnvejrsaften i Holbæk faldt på premieren, resten af tiden var det igen bagende varmt til langt ud på aftenen, og man kan kun håbe at det bliver lige sådan igen i år, for det er festlige og hyggelige løjer, der udspiller sig på den lille scene i museumsgården.

Igen er det Flemming Jensen, der har svinget pennen og han har taget en tegneserieklassiker fra fordums tid som gidsel i en rablende komedie, der springer i tid og sted, kommenterer dagligdagspolitiske emner med satirisk vid, og lader skuespillerne og de lokale amatørstatister gøgle derudaf, så det – langt hen af vejen – er en fryd.

Prins Valiant var en kendt tegneserie (fra 1937) længe inden jeg selv var i læsealderen, men jeg kan godt huske den – og den udgives i øvrigt fortsat, hvis man skulle være interesseret. Det var ham, der gav navn til en populær drengefrisure, hvilket selvfølgelig ikke forbigås her, hvor Jensen tager os med helt tilbage til prinsens undfagelse i det kolde Norge, hvor han bliver døbt Prins Biwer, og som ung tager flugten fra den onde Sigun for at søge mod Kong Arthurs hof i Kolossal-Britannien. For at blive ridder, og få et nyt og mere kækt navn – Valiant – tager han på korstog til det Kedelige land, hvor jøder og arabere lever i fred og fordragelighed lige indtil Prins Biwer skaber den splid og ufred, som i dag stadig hersker i Mellemøsten.

Undervejs møder vor fjollede helt, spillet med munter charme af en veloplagt Brian Kristensen, både et par enøjede tvillinger, Kong Arthur og hans troldmand Merlin, Åge Hareide, Moses med de ti bud og selveste Gud, som jo ved alt. Der er selvfølgelig også en treøjet norsk Vølve, og vi kommer til dansk fætter-kusine fest ved den dansk-tyske grænse, hvor vildsvinehegnet skal forhindre folk i at rejse ud og blande sig med verden udenfor. Jo, jo Flemming Jensen nøjes ikke med det rene pjat og halløj, men har måske nok skrevet med en skarpere pen tidligere.

Mette Marckmann, Ulver Skuli Abildgaard og Morten Thunbo ryger ud og ind af de utallige karakterer og spiller med gnist, energi og glimt i øjnene. Abildgaard som from norsk prinsemoder er slet ikke til at stå for. De otte statister, heraf seks tredjeårselever fra Holbæk Drama College, får lov at sige spredte replikker og fylder godt som kor og runde riddere, og så må vi endelig ikke glemme kapelmester Lars Fjeldmose, der jonglerer med både tangenter og et væld af lydeffekter fra sit lille podie i damesiden. Hele herligheden er instrueret med godt og effektivt overblik og et hav af små, pudsige og komiske detaljer af Joy-Maria Frederiksen, og inklusive pause varer det hele bare lige omkring to timer, så nattekulden ikke for alvor når at blive et problem for publikum (forestillingen starter kl. 19!).

“Prins Valiant” er en munter, vittig og hyggelig sommerspøg. Veloplagt velspillet og skal nok blive populær hos publikum. Så tilbage er blot at krydse fingre for godt vejr helt frem til 1. september.

“Prins Valiant” af Flemming Jensen (meget løst baseret på Hal Fosters originale tegneseriefigur).

Instruktion: Joy-Maria Frederiksen. Scenografi og kostumer: Kirsten Brink. Kapelmester: Lars Fjeldmose.

Medvirkende: Brian Kristensen, Mette Marckmann, Morten Thunbo og Ulver Skuli Abildgaard samt Holbæk Teaters Folkekor: Amalie Hallberg, Liva Lykke Friis, Matilde Røgilds, Mia Fenja Kringelhede, Mikkel Jakob Nielsen, Sofie Richoff Jensen, Jaqueline Lillevang, Preben Lundgreen og Hanne Flesborg.

Producent: Holbæk Teater. Spiller i Holbæk Museums gård til 1. september.

Anmeldt 8. august (premiere).

Forestillingsfoto: PhotoMik

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her