Forside Anmeldelser 2019 LASSE RIMMER – FÆRRE END TRE

LASSE RIMMER – FÆRRE END TRE

260
0

Veloplagt og verbalt ekvilibristisk Lasse Rimmer går helt tæt på i sit nye show. For tæt på?

* * * *

Godt man aldrig har været kæreste med en stand-up komiker.

Det var den tanke, der igen og igen vendte tilbage til mig i timerne efter at have oplevet premieren på Lasse Rimmers nye show, der har fået titlen ‘Færre end 3’, og i resten af april og maj kan opleves på Folketeatrets lille scene Hippodromen.

Mens det store litterære ægteskabsdrama “Toves værelse” spiller på Store Scene kan man oppe på anden sal opleve den rutinerede og teknisk vanvittigt dygtige Lasse Rimmer levere et show, der vel kan beskrives som et komisk kærestedrama. Hovedpersonerne er Lasse, den nye unge, men dødssyge (bogstaveligt talt) kæreste, og den næsten lige så unge ex-kæreste, og det er mellem dem, at dramaet udspiller sig. Indimellem og især til sidst med en rørende inderlighed, man vist sjældent oplever indenfor stand-uppen, og ellers med den rutinerede komikers usædvanligt veltimede sans for at sige noget sjovt sådan cirka hvert femte sekund.

Noget sjovt om at blive gammel, for den 47-årige komiker er 21 år ældre end den nye kæreste. Noget sjovt om at date, om at læse rekordbøger, noget rigtigt sjovt om at ledsage en endnu tidligere ex-kæreste til kolonoskopi – hvilket er en kikkertundersøgelse af tarmen, alene det er jo hysterisk morsomt. 

Rimmer får plads til at gøre sig endog meget munter på bekostning af tv-programmet “Luksusfælden” og dets deltagere, den eneste del af showet i øvrigt, hvor Rimmers tidsfornemmelse svigter og man sidder i salen og tænker ‘godt så, videre’. 

Men kernen i det halvanden time lange show er parforholdet. Den nye, unge kæreste, Line, lider nemlig af en hjertesygdom, der med stor sandsynlighed betyder, at hun vil dø ung. Og når der på den måde er tale om en tidsfrist gælder det om at gribe livet i nuet. Det er i virkeligheden slet ikke stand-up materiale. Det er sgu alvorligt, det er følsomt og der ligger ingen let latterliggørelse i at tale om en 26-årig kvinde, som man elsker, skal giftes med, og forsøger at få barn med – og som måske ikke når at blive 40. 

Det er når det tragiske og det komiske overlappes og flettes ind i hinanden, at den sceniske elektricitet skabes, og der opstår undervejs disse øjeblikke, hvor smilet lige stivner og man synker en ekstra gang. Øjeblikke hvor komikken bliver meningsfuld. 

Lasse Rimmers ex-kæreste får næsten lige så meget plads i showet, men det er til gengæld på en langt mere udleverende facon. Hvor man må formode, at Line, den nuværende kæreste, har givet samtykke til at blive showmateriale, er det straks mindre sandsynligt at ex-kæresten bifalder at få scener fra sit privatliv udleveret fra scenen. Efter seks års samliv med en stand-up komiker, formoder jeg dog, at hun har kendt til risikoen, det er vel hvad man må tage med, en del af ‘pakken’ så at sige. Selvom Rimmer også peger selvironisk indad, så forekommer det lige lovlig personligt at joke om ex’ens utroskab, parterapi, tårevædede morgenmøder på akavede tidspunker i hoveddøren og så videre.

I nuet, mens vi sidder der, er det morsomt. Og Rimmer er jo en fremragende formidler, der kender sine virkemidler til fingerspidserne, men bagefter nager følelsen af om det ikke er forkert at sidde i en fyldt teatersal og le over jokes, der i virkeligheden allerhøjest hører hjemme i en snæver kreds af nære venner over en ramme fadøl fredag aften.

Lige så raffineret og følsomt showets alvorlige sider præsenteres, lige så udleverende og ufølsomt bliver det til andre tider. Stand-uppens præmis? Muligvis. Jeg er i hvert fald glad for at jeg aldrig har været kæreste med en stand-upper.

“Lasse Rimmer – Færre end 3”. Af og med Lasse Rimmer.

Spiller på Folketeatrets Hippodromen i resten af april og maj. Til efteråret på landsdækkende turné.

Anmeldt 26. april (premiere).

Forestillingsfoto: Tina Lergaard Dyrving.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her