Forside Anmeldelser 2024 DØDEN OG ANDRE SJOVE TING

DØDEN OG ANDRE SJOVE TING

116
0

Nyskrevet dansk, tragikomisk enakter om en selvmordstruet mand er et ganske lovende teatereksperiment.

* * * *

StilArt Kompagniet er navnet på et ungt, interessant vækstlagsteater, der har et par produktioner på bagen.

I øjeblikket kan man opleve deres forestilling ”Døden og andre sjove ting” på Krudttønden på Østerbro, hvor den spiller de næste par dage.

Oscar Hernãndez Østergaard har skrevet den timelange enakter, og medvirker selv i forestillingen sammen med Simon Nyboe i Emma Larsens velfungerende instruktion og med musikeren Kalle Tuborgh Solmer som lydelig iagttager fra bagscenen.

Tragikomisk musikalsk teater kalder StilArt Kompagniet selv forestillingen, der omhandler et uhyre alvorligt emne, selvmordstanker, med en velafbalanceret blanding af empati og humor. I en københavnsk park møder vi den unge designer, Johan, der ikke føler sig anerkendt og som samtidig også er blevet forladt af kæresten. Han er ensom, ulykkelig og på nippet til at tage en håndfuld piller, og den eneste, der – modvilligt – gider lytte til ham er en af de her gadeartister, der er forklædt som en guldsminket statue, og kun bevæger sig en lille smule, når forbipasserende smider en mønt i hans skål.

Statuen er lige så ensom som den unge mand på bænken, men kompenserer for det med en nærmest ulidelig energi, og en rablende talestrøm. Han er pisseirriterende. Samtalen mellem de to umage karakterer, mens de venter på at komme igennem til Livsliniens samtaleterapeut, stikker i alle mulige retninger, for hvorfor er de deprimerede? Er det ’bare’ på grund af ensomhed, jobbet og kæresten, der er skredet, eller skyldes det at verden ganske enkelt er blevet et lortested at være? Krig, frygt for klimaet, udlændingepolitik og et eskalerende overforbrug. Ja, der er faktisk mange gode grunde til at ville ’stå af’, hvis man skal tro dramatikeren.

Oscar Hernãndez Østergaard giver den selv gas i rollen som det forgyldte sludrechatol, mens Simon Nyboe er tilpas desillusioneret som den forpinte, unge mand på bænken. De leverer begge to ganske træfsikre skuespillerpræstationer. Også den ambitiøse tekst må betegnes som både interessant og lovende, om end der måske ikke er helt kød nok på pølsepinden til en hel klokketime, og man sidder også tilbage med en følelse af at musikken kunne have spillet en mere integreret rolle i forestillingen.

”Døden og andre sjove ting” har været opført ved forskellige anledninger siden slutningen af februar, og kan i denne omgang foreløbigt kun opleves i dag og i morgen i Krudttønden. Men muligvis også på en senere turné. Det er værd at holde et øje med det unge teaterprojekt, som synes at have meget på hjerte og noget at have det i.

—-

”Døden og andre sjove ting”. Dramatiker: Oscar Hernãndez Østergaard.

Instruktion: Emma Larsen. Koreograf: Maria Johanne Christensen. Komponist og musiker: Kalle Tuborgh Solmer.

Medvirkende: Oscar Hernãndez Østergaard og Simon Nyboe.

Spiller i Krudttønden til 28. april.

Producent: StilArt Kompagniet.

Anmeldt 26. april.

Foto: Josephine Grosbøl.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her