Forside Anmeldelser 2024 NATTEN ER LAVET AF GLAS

NATTEN ER LAVET AF GLAS

109
0

Aktuel ungdomsforestilling om de unges brug af sociale medier til at sprede rygter og mobbe, synes at ramme plet i forhold til tidsånden.

* * * *

På vej i bilen til ungdomsteatret ZeBu på Amager, hvor jeg i aftes skulle se Betina Groves forestilling ”Natten er lavet af glas”, lyttede jeg til P1-programmet Udsyn, der handlede om ungdomsgenerationens brug af sociale medier på internettet. Temaet var ikke helt det samme i radioprogrammet, som i teaterforestillingen, men essensen var alligevel sammenlignelig; de unge i dag spejler sig i høj grad gennem internettet, og det er vigtigere end noget andet i verden, forekommer det, at fremstå perfekt på de sociale medier.

I teatersalen sidder de to unge, talentfulde skuespillere Sif Vintersol og Malaika Berent Mosendane allerede klar i scenografien, mens vi indtager vores pladser. De småsludrer og pjatter som ganske almindelige teenageveninder gør det, mens de leger med podcastudstyr og musikanlæg. Vi møder to helt almindelige 15-årige piger, der befinder sig i grænselandet mellem at være barn og voksen, med spirende seksualitet og på vej til fest – den første, eller en af de første, uden voksenopsyn i ungdomsklubben og derfor med rom i colaflasken.

Naja (Sif Vintersol) og veninden Caro (Malaika Berent Mosendane) skal egentlig forberede en fremlæggelse til skolen, om krystalnatten i 1938, hvor en ung jøde i selvforsvar dræber en mand, hvilket indleder et altødelæggende hævnangreb mod jødiske forretninger. Men festen hos den lækre Rasmus trækker, og den endnu lækrere Jonas kommer vist også! Det gør desværre også Lucas, the asshole, som til festen filmer Naja i en uskyldig, men lidt pinlig, situation og deler videoen som en GIF på Instagram. Da Naja samtidig bliver fuld, og kysser lidt med Rasmus, selvom hun hellere vil kysse med Jonas, bliver hun genstand for tiltagende rygter, der eksploderer i løbet af ingen tid på de sociale medier. Kyssede for en øl!, Stjerneluder!, Starfucker!, lyder kommentarerne, og selvom Naja i første omgang svarer bravt igen og får likes for det, så vil historien ikke stoppe. Slet ikke da hun så alligevel begynder at kysse med Jonas, og også lidt med Mathias. Klassens pæne pige bliver en slut på SoMe og hun drives længere og længere ud i desperation, som kulminerer, da hun overfalder Jonas og han anmelder hende for vold.

Betina Grove har skrevet stykket med en meget fin fornemmelse for de unges sprog, tanker og kropslighed. Det er hendes afgangsmanus fra Dramatiker Væksthus-holdet i 2019-21 så det har et par år på bagen, men det er bestemt ikke blevet mindre aktuelt. Hadforbrydelser, hævnmotiver, spredning af rygter, og decideret mobning på nettet er et stigende problem blandt unge, og forstærkes jo netop i det, der var temaet i radioudsendelsen; at det er vigtigt for de unge at fremstå perfekte og fejlfri på de sociale medier. Det modsatte er en decideret katastrofe, og kan føre til dybe tragedier.

Så galt går det heldigvis ikke i ”Natten er lavet af glas”, hvor perspektiveringen mellem jødeforfølgelserne i 1938 og ungdommelige net-forfølgelser i 2020’erne måske er lige til den skarpe side. Men selvom sagen skaber splid og sprækker i venskabet mellem de to unge piger, så sejrer venskabet alligevel til sidst.

I rollerne som Naja og Caro – og skiftende drenge, veninder, forældre og lærere – optræder Sif Vintersol og Malaika Berent Mosendane med både karisma og autenticitet. Især Vintersol svinger glimrende mellem en ubekymrethed som kun en 15-årige kan være det, og en afmagt så fortvivlende dyb, som vist også kun ses hos 15-årige piger, og man mærker venindefølsomheden meget nærværende.

”Natten er lavet af glas” henvender sig til teenagere og turnerer fra april til folkeskoler rundt om i landet. Forestillingen kan opleves i morgen, lørdag kl. 16 på ZeBu på Amager.

—-

”Natten er lavet af glas”.

Instruktør og dramatiker: Betina Grove. Scenografi og kostumer: Cæcilie Schjødt Tørnsø. Komponist og lyddesigner: Kristine Stubbe Teglbjærg. Lysdesigner: Flora Brandt.

Medvirkende: Sif Vintersol og Malaika Berent Mosendane.

Produceret af Teatret St.Tv.

Turnérer til skoler m.v.

Anmeldt 21. marts på ZeBu (københavnerpremiere).

Foto: Per Morten Abrahamsen.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her