Forside Anmeldelser 2023 PÅ LOFTET SIDDER KRISEN…

PÅ LOFTET SIDDER KRISEN…

364
0

Musikalsk, morsom og meget underholdende julecabaret på Café Liva.

* * * *

”A betyder sylte..”.

Danmarks sjoveste sangkor, Studentikos sangerne, åbner showet i årets julecabaret på Café Liva med en fuldkommen betagende og vidunderligt tosset gendigtning af Buddy Kaye og Jules Lomans ”Christmas Alphabet”, her sunget af de ordblindes kor, som derfor har det lidt anstrengt med bogstavlydene.

Flere gange i løbet af showet dukker de op igen, som små muntre mellemspil, som koret fra PostNord og en som en enkelt korsanger fra Astma- og Allergiforbundet.

I årevis har Café Livas utrættelige leder, tekstforfatter og aktør Jacob Morild hævdet, at det lille flydende cabaretteater ikke får offentligt tilskud. Men det passer i virkeligheden slet ikke. Hvis ikke vi havde fået en SVM-regering, offentlige ejendomsvurderinger, og FET og PET ikke havde Samsam-sagen, så havde Jacob Morild, som en af Danmarks førende politiske satirikere slet ikke haft materiale til to-tre årlige shows med politik- og samfundssatire på sit lille skib.

Hvis ikke dét er ’offentlig støtte’, hvad er så?

Det skal dog siges, at den politiske satire fylder mindre i julecabareten i år, end tidligere og i tidligere juleshows. Det er som om Morild har vægtet hyggen og den absurde komik højere, og det trænger vi nok også mere til. Det har været et hårdt år at være dansker, så vi springer næste år over, som han og Karsten Jansfort synger det i showets finurlige titelsang.

”På loftet sidder krisen…” er Café Livas efterhånden traditionsfaste julecabaret, og man har et solidt greb om publikum. Der er efter sigende kun ganske få billetter tilbage i resten af spilleperioden, der strækker sig frem til 22. december. Grebet om publikum fastholdes nedenskibs, hvor Morild, Jansfort og musikerne Morten Wedendahl og Thomas Pakula i løbet af en stram time og femten minutter sørger for at underholdningen er i top. Der er meget at grine af; en absurd butikssketch om en mand, der gerne vil købe en koran og en lighter, en lyrisk ode til vinterens lyde tilsat den herligste fuglekvidder. Karsten Jansfort som fedtglinsende schlagersanger, der forelsker sig i en ged, og et mere end almindeligt skarpt tv-interview med Gud, som anklages for både at have krænket Jomfru Maria, været en dårlig far og udnytte sin magtposition.

Kvartetten brillerer med overlegen musikalitet når tekster fra en række julesange kobles sammen med melodier fra The Mills Brothers repertoire, og der spilles fuldemandskomik med alle de bedste virkemidler når en politisk diskussion til firmajulefrokosten om iltsvind i fjordene viser sig at give næsten mere mening, end når Christiansborg-politikerne forsøger at give deres bud på problemløsningen.

Personligt savner jeg mere af Jacob Morilds krasse politiske satire. Det er derfor vederkvægende når han i sin faste karakter som salvelsesfuld præst med ekko på stemmen griller den politiske magtelite.

Karsten Jansfort hører med sin altid nærværende, men også diskrete komik, til blandt landets ypperste revykunstnere, og han synes at være den perfekte wingman for den mere frembrusende Jacob Morild. De danner et glimrende par, og når de suppleres af Danmarks formentlig to bedste revymusikere, Thomas Pakula og Morten Wedendahl på én gang – de kan spille alverdens instrumenter og synge både kor og soloer – så er det lidt af et dream team, der optræder på båden.

Er de fem kvarter liiige lidt for lidt i så godt selskab? Er den politiske satire lige lovlig nedtonet? Ja, det synes jeg, men det er jo kun fordi man i virkeligheden bare gerne vil have mere af det hele. Ligesom juleaften, når de brune kartofler slipper op, og børnene flår papiret af pakkerne inden de når at læse kortet ’fra Bedste’.

—-

”På loftet sidder krisen… Café Livas julecabaret 2023”

Tekst og instruktion: Jacob Morild. Musik: Buddy Kaye & Jules Loman, Morten Wedendahl, Ole Fick, Thomas Pakula, Emil Horneman og diverse. Scenografi: Randi Jørgensen. Lysdesign: Kenneth Kreutzfeldt. Lyddesign: Jesper Frendø.

Medvirkende: Karsten Jansfort, Morten Wedendahl, Thomas Pakula og Jacob Morild.

Spiller på Café Liva til 22. december.

Anmeldt 17. november (premiere).

Foto: PR-foto (Brita Fogsgaard)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her