Forside Anmeldelser 2023 THE DUMB WAITER

THE DUMB WAITER

353
0

Mesterlig skuespilkunst i Harold Pinters lille absurde enakter.

* * * * *

Der sidder to mand i en kælder.

Det kunne være indledningen til en vittighed i en sommerrevy, men det er udgangspunktet i dramatikeren Harold Pinters lille absurde enakter ”The Dumb Waiter”, som et par uger frem kan opleves i Krudttønden på Østerbro.

Her brillerer That Theatre Companys kunstneriske leder, skuespilleren Ian Burns, i rollen som Gus, overfor ingen ringere end Lars Mikkelsen som hans makker, Ben. Alene det at få lov at opleve en international stjerneskuespiller i et lille, intimt teaterrum er en gave til teaterpublikummet, som man ikke bør lade sin næse gå forbi.

De to mænd i kælderen er lejemordere, og de sidder og venter på at få besked om deres næste job. Den ene læser i en avis, den anden bakser lidt med sine snørebånd og vil egentlig lave dem en kop te, men gassen virker ikke i kælderen. Langsomt går snakken om trivialiteter som blandt andet cricket og fodbold, mere engelsk bliver det næsten ikke, og mændenes profession går stille og roligt op for os.

De stiller ikke spørgsmål til jobbet, eller hvorfor de parerer ordre, de gør det bare. Men Gus har nu alligevel lidt skrupler i forhold til deres seneste job, for ’that girl’, som han siger med tvivl i stemmen. Og vi fornemmer ubehaget.

Stykket har sin titel fra den køkkenelevator, der pludselig forstyrrer stemningen i kælderen, da der indløber bizarre ordrer på mad, som de to mænd naturligvis ikke kan indfri, men alligevel forsøger, ved at sende deres medbragte snacks op med elevatoren. En dumbwaiter er det engelske ord for en køkkenelevator, men sætter man et mellemrum mellem ordene, får man dumb og waiter, ’stum’ (eller ’dum’ om man vil) og ’tjener’, og den dobbelttydighed er naturligvis ikke tilfældig.

I Barry McKennas instruktion leverer Lars Mikkelsen og Ian Burns aldeles mesterlig skuespilkunst. Ord er der ikke mange af, men dem der er udtales på herlig cockney-dialekt uden den mindste mislyd. Og ikke mindst det stumme spil mellem dem er vidunderligt; de skjulte blikke, de lidt stive, midaldrende kroppes træghed. Alt stemmer. Burns har engelsk som sit modersmål, mens Mikkelsen har det som sit (efterhånden primære) arbejdssprog, og imponerer stort med en tilsyneladende fuldstændig perfekt beherskelse af sproget.

”The Dumb Waiter” er en lille perle af en forestilling. Bare 55 minutter varer det, men det er 55 minutter man ikke ønsker at gå glip af.

—-

”The Dumb Waiter” af Harold Pinter.

Instruktion: Barry McKenna. Scenografi & kostumer: That Theatre Company Team. Lys: Julian Simpson. Lyd: Mark Jones.

Medvirkende: Lars Mikkelsen og Ian Burns.

Producent: That Theatre Company.

Spiller i Krudttønden til 21. oktober.

Anmeldt 5. oktober.

PR-Foto.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her