Forside Anmeldelser 2021 TIL UNGDOMMEN

TIL UNGDOMMEN

357
0

Opvisning i ungdommeligt talent i Teater-V’s glimrende forestilling om at være være ung.

* * * * *

Er du voksen og vil du vide hvordan det er at være ung idag, eller er du teenager og i tvivl om andre på din alder føler ligesom dig, så kan du få svaret i Teater-V’s fremragende forestilling “Til ungdommen”, der er baseret på den norske skuespiller og forfatter Linn Skåbers bog af samme navn.

Linn Skåber, der er en kvinde midt i livet, har talt med unge fra konfirmationsalderen og lidt op, om deres tanker, liv og hverdag, og har formidlet det uden ‘voksenfilter’ til en fragmenteret fortælling om ungdomsliv. Historierne, der handler om alt fra bumser til spirende seksualitet, der stikker i alle retninger, fortæller tilsammen om hvad og hvordan unge i dag tænker og føler, og det er lykkedes bogens oversætter Pelle Koppel, at skabe en meget fin og følsomt velbalanceret teaterforestilling ud af en række af teksterne. En forestilling han selv har instrueret på sit eget Teater-V i Valby. Og en forestilling, der med sit norske ophav på mange måder kan sammenlignes med Skam-serien, her blot i en tone, der taler meget mere direkte og dokumentarisk ungdommens sprog.

Pelle Koppel har fundet et vidunderligt talentfuldt ungt hold til forestillingen. Lue Støvelbæk har allerede flere gange har vist sit talent fordelagtigt frem, og Thomas Diepeveen er også kommet i gang med skuespillerkarrieeren, mens det for Nanna Eide, Lukas Toya og Malaika Behrendt Mosendane er første gang de sådan for alvor møder et større publikum. Og dog. Malaika har slået sine folder på Holbæks teaterakademi inden hun blev optaget på Scenekunstskolen og Lukas har været Eventyrbarn på Eventyrteatrets skole for teaterglade børn. I dag er de alle relativt ny-eller næsten uddannede skuespillere. Alle fem er helt skønne i den monologdrevne forestilling, der alligevel på sin vis bliver til smukt gennemført ensembleteater. 

Det er fortællinger, der rummer både alvor og humor. Fra Lue Støvelbæks introreplik…“jeg lugter” om den lidt kejtede dreng uden selvtillid, over Nanna Eides skønne forventning til hvordan hun vil bruge en hel weeekend hjemme, hvis forældrene lader hende slippe for at tage med i sommerhus – hun ender naturligvis med at blive tvunget med i sommerhus – til Lukas Toyas foragt for sin mors ny-forelskelse, Thomas Diepeveens voldsmedløber, der godt ved at han er galt på den, men ikke har modet til andet end at følge alfahannens afstumpede blodrus, og Malaika Behrendt Mosedanes boyspotting sammen med veninden Mia, som det viser sig at hun har langt stærkere følelser for end for ‘de lækre drenge’. Det er blot nogle af emnerne; racisme, fedme, at miste en forælder, skilsmisse og forældrenes krav til uddannelse og fremtid er andre. 

“Til ungdommen” er en uhyre velfortalt, smukt velspillet forestilling om at være ung, og om at modnes, og får den varmeste anbefaling herfra. 

“Til ungdommen”. Manuskript: Linn Skåber.

Instruktion, oversættelse og bearbejdning: Pelle Koppel. Scenografi: Pelle Koppel & Kristian Hegner Specht. Komponist: Marcus Aurealius Hjelmborg. 

Medvirkende: Nanna Eide, Malaika Behrendt Mosendane, Lue Støvelbæk, Lukas Toya og Thomas Diepeveen.

Spiller på Teater-V i Valby til til 4. december.

Anmeldt 14. november (premiere).

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her