Forside Anmeldelser 2021 CELESTE

CELESTE

302
0

Lovende skitseforestilling om strukturel racisme på Mungo Park.

* * * *

Mungo Park i Allerød giver plads og mulighed for at nye dramatikere kan få lovende værker opført som såkaldte skitseforestillinger, der er opsat for små midler, med kort prøve- og spilletid og tænkt som indledende øvelser til noget større.

Således skal Amelia Høys dramatiske debut “Celeste” ikke opfattes som et et færdigt værk, men som en trædesten ind i dramatikerfaget, og det tegner faktisk rigtigt lovende.

“Celeste” handler om strukturel racisme i Danmark, altså den racisme, der hele tiden ligger latent og lurer under overfladen. Forestillingens eneste karakter, Thomas, sidder alene på sin 60-års fødselsdag. Hans kone er død for mange år siden, hans datter er taget til en demonstration mod racisme i stedet forat fejre ham, og mens han sidder der, ensom i sin sofa, ringer politiet og beder ham kontakte dem, hvis han hører fra hende. Hun er – opfatter vi – indblandet i en voldsepisode under demonstrationen, hvor en sort kvinde har overfaldet to unge racister.

Opkaldet og uvisheden får, sammen med ensomheden, manden til at reflektere over forholdet til datteren, om fortiden og nutiden, i en knapt timelang monolog, fremført af altid 100 procent driftsikre og troværdige Henrik Prip.

Amelia Høy har selv instrueret, og man fornemmer en vis selvbiografisk tilgang til stoffet, omend hendes baggrund er en noget anden. Hun er selv afroamerikansk, født i Californien, mens stykkets Celeste er resultatet af et ægteskab mellem en sort kvinde og en hvid, dansk mand.

Emnet er interessant og vedkommende, og først og fremmest enormt aktuelt. Strukturel racisme har været et af mediernes buzz-words det seneste års tid, og det kan benyttes i forhold til enhver befolkningsgruppe, der stigmatiseres alene på baggrund af deres hudfarve og/eller etnicitet.

“Celeste” spiller to gange i dag – lørdag – og sættes så igen op fra 31. august og nogle dage ind i september. Den er værd at se for sit tidsaktuelle indhold, for Prips fine spil og fordi pilen for Amelia Høys vedkommende som dramatiker peger i den rigtige retning. Vi vil gerne se mere fra hendes hånd, måske et intenst familiedrama med denne monologs karakterer; faderen, datteren og den fordrukne onkel, med de åbenlyse racistiske tendenser. Det kunne der godt komme noget eksplosivt, moderne drama ud af.

“Celeste”. Af Amelia Høy.

Instrueret af Amelia Høy. Medvirkende: Henrik Prip. 

Spiller på Mungo Park 19. juni (to gange) og igen fra 31. august til 9. september.

Anmeldt 18. juni (premiere)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her