Forside Anmeldelser 2019 ZIRKUS NEMO 2019

ZIRKUS NEMO 2019

340
0

Vidunderligt vanvids-zirkus med Søren Østergaard og hans pragtfulde artister. Har det nogensinde været bedre?

* * * * * *

Alt er ved det go’e gamle, men det er som om Søren Østergaards forunderlige og vidunderlige Zirkus Nemo overgår sig selv i år. Har showet nogensinde været bedre? 

Det må andre end jeg i grunden vurdere, for jeg har kun været med til de seneste fire fester i det Østergaardske omrejsende teltzirkus, og selvom jeg hvert år har været begejstret og grinet så tårerne sprang, så har der altid været et eller andet, jeg syntes, der kunne have været lidt bedre. Det er der faktisk ikke i år.

Hovedattraktionen Søren Østergaard har jeg ikke set mere disciplineret i sine karaktertegninger af de vanvittige karakterer; Målermanden, Smadremanden, Marianne, der dresserer rotter, Kim Tim alias Mr. Magic fra Rødovre, som i dette års show på lummerliderlig vis tryller bl.a. en billard bal og en billard kø ud af gylpen på sine bukser. 

Hans tjekkiske bugtaler, som i det trykte program ganske vist er tysk, der med rystende hænder og bævende stemme, er så nervøs, at han aldrig får bugtalt inden showet forvitrer i hænderne på ham, er både hylende morsomt og dybt rørende. Et lille skarpt tegnet portræt af hvor nådesløst og ubarmhjertigt show business kan være. 

Karakterne har vi set før. Nogle elsker dem, det er dem, der år efter år valfarter til Zirkus Nemo, andre hader dem – og de bliver heldigvis væk, men bør måske give det en chance til. Variationen er ikke stor fra sæson til sæson, men karaktererne udvikler sig alligevel. Det kan man faktisk bedst se, når en ny karakter i det Østergaardske univers får lov at gå i manegen. I år er det Ove Rudolf Jørgensen, Danmarks eneste optrædende røde pølse. Nummeret er komplet idiotisk, og Ove Rudolf er endnu ikke blevet raffineret som de andre gamle kendinge. Det er i hans ubehjælpsomhed, at vi virkelig kan se, hvor gode de andre karakterer er blevet gennem årene. Måske er Ove Rudolf med igen til næste år, måske ikke, men Smadremanden er, for uden Smadremanden intet Nemo. I dette års eminente entré udfører han rent faktisk et aldeles imponerende magisk nummer med en mand i en kasse, mens han sviner publikum til med eder og forbandelser, man vist skal være fra Otterup for at forstå.

Zirkus Nemo er synonymt med Søren Østergaards pragtfulde klovnerier, men uden artisterne ville det alligevel ikke rigtigt holde vand. I år er der flere gensyn med artister, som før har været i Zirkus Nemo – og tak for det. Gummimanden Captain Frodo er et formidabelt akt, som både henrykker og frastøder, den hollandske jonglør Menno, der danser fyrig tango med sin anorektisk tynde hustru Emily mens han jonglerer med både bolde og kegler, er uhyre elegant og afsindigt dygtigt, men blegner dog i forhold til de ukrainske kraftkarle i Duo Kvas, hvis muskelbaserede balancekunst er i verdensklasse. Hvilken entré! 

Den finske tryllekunstner Marko Karvo har været i Nemo før, og også hans nummer er af en anden verden. Duer, kakaduer og en kæmpe papagøje – inklusive deres bure – får han tryllet frem i lyset, så man sidder måbende tilbage i dyb beundring. Det er fantastisk. Og så er det vildt morsomt, at han og hustruen, der er asssitent, ligner figurer fra The Addams Family mens de i dybeste alvor udfører deres verdenskunst.

Det hele slutter med Søren Østergaard og Captain Frodo i en rørende og poetisk klovneentré med sæbebobler, som vi også har set før, men det bliver den bestemt ikke dårligere af – og når cirkustjenerne i år så tilmed bidrager til morskaben og artisteriet, Duo Solys, der var stjerneartister sidste år, er nemlig i år med som pausenumre, så kan man ikke forlange mere.

Det er Zirkus Nemos 20 års jubliæum, de har rejst Danmark rundt siden midten af april, og ‘Københavnerpremieren’ i aftes i Charlottenlund afslørede en 100 procent gennemarbejdet, tæt og perfekt udført forestilling. Teltet ligger ved Charlottenlund Fort til 1. september inden sæsonen sluttes af med 11 forestillinger i Odense. Hvis ikke du har nået det endnu, så er det om at komme afsted. Zirkus Nemo har aldrig – tror jeg – været bedre.

Zirkus Nemo.

Idé og udvikling: Søren Østergaard. Kostumer: Kirsten Brink. Dukkemager: Paul Erik kring. Rekvisitter: Nils Götzsche. Musik: Frans Bak. Kapelmester: Øyvind Ougaard.

Medvirkende: Søren Østergaard, Duo Kvas, Captain Frodo, Marko & Vanessa Karvo, Menno & Emily van Dyke, Duo Solys. 

Spiller ved Charlottenlund Fort til 1. september, derefter Odense Dyrskueplads fra 4.-15. september.

Anmeldt ved ‘Københavnerpremieren’ 7. august.

Forestillingsfoto: Steen Brogaard.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her