07-11-2022

BOGFORUM 2022

BogForum var et 25 timer langt litterært totalteater, med indlagte sange, sort snak og stjernedrys af rockstjerneformat.

* * * * *

Det årlige BogForum i Bella Center på Amager sluttede i aftes kl. 18 med lidt af et brag. Fra én af de lidt afsides beliggende scener, International Scene, opførte Jeanett Albeck en 45 minutter lang, kondenseret koncertversion af sin prisvindende teatersucces "Brøgger". En livfuld, energisk og aldeles fremragende performance på et tidpunkt hvor bogmesens publikum var dødtrætte, og med ømme ben og dunkende hovedpine lige skulle have det sidste fix musikalsk lyrik inden turen gik med metroen hjem.

Jeanett Albeck nailede i den grad sin performance, men det tog alligevel lidt tid at få publikum op i gear. Måske ikke så mærkeligt, for hvem ville ikke efter en, to eller måske ligefrem tre dage midt i et litterært totalteater være mættet af indtryk, overfyldt med ord.

BogForum er en besynderlig størrelse. En bogmesse, over tre dage - 25 timer i alt - der rummer alt fra indadvendt lyrik og okkult fabulering, til kendisoptrædener på de store scener, og stjerneforfattere i fri dressur, som igen og igen - og for nogles vedkommende - én gang til interviewes om den seneste roman, dens temaer og tankerne bag. Et sammensurium af intellektuelle samtaler og ugebladsagtige banaliteter. Her er plads til det hele; både for voksne og børn og dem midt i mellem. I den bagerste del af den største hal mødtes sortklædte unge omkring deres eget intense fantasy-univers og ænsede knapt nok det cirkus, der omgav dem. Tegneserier og comics fylder stadig mere, og her kunne man tilmed få en billedkunstoplevelse af de større, på Disneyana standen, hvor originale Disney-værker og eksklusive litografier kunne købes for priser fra 700 kr. for en lille skitse til 300.000 kr. for et originalt oliemaleri af selveste Carl Barks. På standen mødte jeg Patrick Block, som er Disney-tegner og oplevede at arbejde sammen med selveste Carl Barks inden han døde, 99 år gammel. Blocks udstiller og sælger sin kunst over hele verden, også i København denne weekend i november.

Musikeren Benjamin Koppel var én af BogForums flittigste stjernegæster. Hans roman "Annas sang" er blevet én af sæsonens største bestsellers, og overalt mødte han store publikum når han igen og igen fortalte om sin roman, der handler om hans bedstefars eneste søster. Af årsager som ingen rigtigt kan finde hverken hoved eller hale i, var Benjamin Koppel end ikke nomineret til den debutantpris, der traditionen tro uddeles i forbindelse med den officielle åbning af BogForum. Han er nok trods alt ligeglad. Bogen er solgt i op mod 40.000 eksemplarer, der står 40 lånere på venteliste på de fleste af landets biblioteker og som Benjamin smilende fortalte: Nu har jeg udgivet 60 jazzplader, som ingen gider at høre, og så rammer jeg pludselig en guldåre med min første roman.

Andre optrådte mere ydmygt. På Historica-standen talte en kvinde om nordisk mytologi for lige præcis ingen tilhørere. Unægteligt en kontrasternes skueplads.

Skuespillere var der igen i år mange år; Silas Holst trak lange køer til signering af sin bog "Nok" om nethad, Søren Pilmark har skrevet andet bind af sin Varieté-serie og ud over at fortælle om den og signere eksemplarer, så samlede han og tryllekunsteren Joachim Solberg en lille skare til en improviseret tryllesession ved Arnold Buscks store salgsstand, der blev et af BogForums mest underholdende indslag, men som gik en del ud over bogsalget på standen.

Githa Lehrman og Sara Blædel sad i en lyserød campingvogn og talte om lydbøger, som kun dem, der havde iført sig headsets kunne høre. Men midt i det hele kom der blomster til Githa og en konfettikanon gik af, for hendes indlæsning af Sara Blædels krimier var kåret til årets bedste lydbogsindlæsning. Andetsteds fik forfatteren Sissel Jo-Gazan en pris som Plus Bogs 'årets forfatter', og en stolt jysk bogblogger modtog prisen som 'årets bogblogger' samme sted, noget, der fik et sandt heppekor af fans helt op at køre.

Skuespilleren Finn Storgaard og Magnus Magnussen, sidstnævnte rekvisitør hos Erik Balling, fortalte forfattere bag coffee table-bogen om tv-serien Huset på Christianshavn gamle anekdoter fra sidst i 70'erne (bogen anmeldes her på sitet, så snart jeg har fået den læst), og på Lindhardt & Ringhof flokkedes forlages forfattere om den lille podiescene. Blandt andet fortalte Jens Folmer Jepsen om nyligt afdøde Povl Dissing, mens sangeren Bisse og musikeren Emma Kragh-Elmøe fortolkede nogle af hans sange, og forlagets hårdtarbejdende pressechef linede sin DJ-pult op så fredag kunne slutte med en fest.

Og en fest har de på selvsamme forlag, hvor stribe-tegneren Maren Uthaug har udviklet sig til en bestseller forfatter med noget nær rockstjernestatus. Søndag signerede hun bøger i ikke mindre end to en halv time i træk - køen var flere hundrede meter lang - inden hun kl. 16 gik på scenen til endnu et interview om sin seneste bog "11%", og uden det mindste tegn på træthed leverede en showtime af høj klasse i selskab med Politikens litteraturanmelder Jes Stein Pedersen. Blot for at gå tilbage til standen og benytte den sidste åbningstime til at signere nogle flere bøger. Et kvalificeret gæt er, at Maren Uthaug alene på BogForums tre dage har solgt flere bøger end de fleste andre håbefulde forfatteres første og andet oplag tilsammen.

Lidt inden Maren Uthaugs show havde DR's Clement Kjergaard på en anden scene trukket et stort publikum til hvad der var lanceret som en debat om demokratiets fremtid. Efter 35 minutters enetale, hvor det er tvivlsomt om tv-personligheden egentlig overhovedet trak vejret, blev der tid til tre korte spørgsmål og tre lange svar inden tiden var gået, og Clement måtte overlade scenen til en kollega fra DR, Adrian Lloyd Hughes. Han var nærmest euforisk over at have skrevet sin første bog - en videreudvikling af hans populære podcast om sin egen barndom - og over nu at optræde som forfatter og ikke interviewer på BogForum. Man forstår ham godt.

På vej over til den afsluttende koncert med Jeanett Albeck kom jeg forbi et område med erotisk litteratur, hvor alle stande syntes bemandet med meget trætte og udslukte midaldrende kvinder. Endnu et mærkværdigt paradoks på en bogmesse fyldt med den slags paradokser.

BogForum er 25 timers lettere vanvittigt totalteater, og de gentager det til næste år på samme tid og sted. Det kan absolut anbefales, men det kræver en vis stamina.

----

BogForum 2022.

Afviklet og oplevet 4.-6. november i Bella Center København.

Foto: Maren Uthaug på en totalt fyldt interviewscene, efter 23 timers bogmesse og flere tusinde bogsigneringer, med Jes Stein Pedersen.