06-07-2017

Harald Blåtand - Frederikssund Vikingespil

Frederikssunds vikingespil har eksisteret i 66 år og udvikler sig hele tiden. Årets forestilling er flot amatørteater i widescreen format.

* * * *

Egentlig ville jeg ikke anmelde Frederikssunds vikingespil, for med alt det udendørs semiprofessionelt amatørteater, der spilles i Danmark hver sommer, hvor skal man så sætte grænsen. Desuden føler jeg mig en lille smule inhabil. Frederikssund vikingerne har nemlig fyldt rigtigt meget i mit liv, især i min barndom og opvækst. Jeg var ganske vist ikke født, da min farfar, skuespilleren Per Buckhøj, for 66 år siden var med til at starte den tradition, der i dag fortsat lever og har det godt, men jeg er vokset op på Frederikssund-egnen og vikingespillet var en fast attraktion i hele min barn- og ungdom. Sammen med mine forældre besøgte jeg hver sommer vikingepladsen på Kalvøen, og vi sad i de hyggelige hytter bag scenen sammen med de gamle vikinger, der fortalte om opstartsårene, om min bedstefar og alle de rejser, de var på, rundt om i verden; fra England til så fjerne egne som Argentina.

I en periode flirtede jeg faktisk med tanken om selv at blive 'viking'. Ikke fordi jeg havde den mindste lyst til at optræde, men for at føre familietraditionen videre. Min far var nemlig også som ung en del af klanen deroppe, selvom han aldrig medvirkede i et spil.

Nå, nok om det. Inhabil eller ej. I aftes var jeg sammen med min nu næsten voksne datter igen til vikingespil - for første gang i en fire-fem år. Det var umådelig hyggeligt.

Årets forestilling "Harald Blåtand" er skrevet af Nina Larissa Bassett og bearbejdet af Rebecca Wittenburg og Ida Bjørlig. Oprindeligt var Bassetts stykke første del af to, men de to unge vikingekvinder, der allerede har skrevet flere spil fra grunden, har fået lov at sammenskrive det til ét stykke. God idé. I stedet for et spil om kristningen af danerne under Harald Blåtands kongedømme i fra ca. år 960-983, og et spil om hans søn Svend Tveskægs togter mod England og Norge, er årets spil blevet til en fortælling om forholdet mellem en far og hans søn. Harald lader sig og sit folk kristne, men Svend nægter, og erklæres fredløs og sendes bort. De gamle guder udpeger Svend til at vinde dem magten tilbage og dermed opstår en fejde mellem far og søn, som får en fatal udgang. Det er en spændende og velfortalt grundfortælling, som så har en hav af små sidehistorier, fortalt med lige del humor og romantik.

Skuespillet er naturligvis ikke nær så godt, som når Det kgl. Teaters professionelle skuespillere spiller "Røde Orm" (næsten samme historie), men det er langt mere autentisk. For tredje år i træk er det Louise Schouw, der har instrueret, og det gør hun med en meget fin balance mellem de nære spillescener og de store, dramatiske optrin i widescreen på udendørsscenen.

I år har man valgt en stor, ambitiøs og kompakt scenografi. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg foretrækker, når man kan se at der spilles teater i naturen, men vikingespillet skal selvfølgelig følge med tiden. Men mindre scenografi, næste år, tak!

Er der noget vikingerne i Frederikssund kan, så er det at slås, så gnisterne springer af de tunge sværd. Der bliver virkelig hakket igennem, og det ses på et par af de medvirkende, at der af og til er et slag der træffer rent - av! De store kampscener er stadig der, hvor vikingespillet imponerer og underholder mest, men det går såmænd også fint nok med replikkerne, der i øvrigt i dag stadig er forudindspillet på bånd (min farfars idé fra for 66 år siden) og som giver instruktøren mulighed for at lege med lydeffekter og stemningsskabende underlægningsmusik. 

Der er flotte visuelle detaljer, bl.a. når der bogstaveligt står røg omkring Hel, underverdenens herskerinde, eller når munken Poppos kirke brændes ned af Svends krigere.

I pausen kan man komme bag scenen og opleve det helt unikke fællesskab blandt vikingerne; et fællesskab, der i de seneste 66 år har været identitetsskabende for hele Frederikssund by og rigtigt mange af byens familier, der gennem generationer har gjort vikingelivet til deres livsstil.

Det er en hyggelig sommerudflugt at tage til Frederikssund Vikingespil og det kan nås lidt endnu. De spiller til og med 16. juli.

"Harald Blåtand". Af Nina Larissa Bassett, bearbejdet af Rebecca Wittenburg og Ida Bjørlig.

Instruktion: Louise Schouw. Scenografi: Henrik Grundtmann. Kostumer: Benthe Aagaard.

I de bærende roller: Jan Baun (Harald), Benjamin Boraghi (Svend), Nikki Jeffries (Hel), Ken Jacobsen (Munken Poppo) og mange, mange flere.

Spiller på Kalvøen i Frederikssund til og med 16. juli.

Set og anmeldt 5. juli.