Forside Anmeldelser 2024 VERDENSHERSKERNE

VERDENSHERSKERNE

141
0

Tre skuespillere gennemspiller hele menneskehedens historie på 100 minutters i hektisk underholdende teaterspøg med alvor bag på Mungo Park.

* * * *

Menneskene er verdens herskere, men vi er godt på vej til at ødelægge alt for os selv.

Det synes at være budskabet i Mungo Parks ”Verdensherskerne”, som er løseligt bygget over bogen ”Sapiens” af Yuval Noah Hararis. På scenen sætter tre skuespillere sig for at gøre hvad ingen har gjort før dem; at gennemspille menneskehedens historie på 100 minutter. Uret i baggrunden tikker. Klar, parat, start.

Rammen er en sportsplads af en slags, for det har altid været en kamp for mennesket at vinde verdensherredømmet. Først en kamp mod de vilde dyr på savannen for to en halv million år siden, hvor mennesket måtte overleve ved at gnave de knogler rovdyrene havde levnet, senere mod de andre lignende arter, og neanderthaleren lignede os så meget, at vi kunne parre os og blive ét. Det var survival of the fittest fra dag 1.

Sebastian Henry Aagaard-Williams, Nana Morks og Alexander Mayah Larsen går til opgaven med en kolossal fysisk energi, og et smittende humoristisk overskud. Morsomme og charmerende er de hele vejen igennem evolutionen.

Nana Morks er helt vidunderlig som hveden, der med erotisk kraft får mennesket til at domesticere sig, og som den første undertrykte kvinde. Sebastian Henry Aagaard-Williams fugleskræmselprofet er også herlig – der er ikke noget at sige til at religionen har splittet menneskene, og blandt mange karakterer er Alexander Mayah Larsen ret skøn som olien, der stiger op fra dybet og lokker mennesket til sig med en lille joint.

Trekløveret får mere og mere travlt i takt med at uret tikker mod nul i baggrunden og den industrielle udvikling buldrer derudaf, med børnene som de største ofre. Og da tiden rinder ud, kan de alle desillusioneret konkludere, at sapiens har vundet verdensherredømmet, men at sapiens jo ikke er lykkelige. Har vi i virkeligheden sejret os ihjel? Og lurer verdens undergang lige om hjørnet?

”Verdensherskerne” fremstår i Kristoffer Lundbergs manuskript – sammen med Rasmus Krone – og instruktion, som en hektisk underholdende teaterspøg med alvor bag løjerne. For der er jo nok at tale om på vejen hjem i benzinbilen, der både bringer os hurtigt og effektivt mod hjemmet, men også et lille skridt hurtigere mod afgrunden.

—-

”Verdensherskerne”. Manuskript: Kristoffer Lundberg og Rasmus Krone, inspireret af Yuval Noah Hararis ”Sapiens”.

Instruktion: Kristoffer Lundberg. Scenografi og kostumedesign: Josefine Thornberg-Thorsøe.

Medvirkende: Nana Morks, Sebastian Henry Aagaard-Williams og Alexander Mayah Larsen.

Spiller på Mungo Park – foreløbigt til 7. marts.

Anmeldt 17. februar (premiere)

Foto: Rumle Skafte.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her