Forside Kommentar ÅRETS BEDSTE TEATEROPLEVELSER I 2022

ÅRETS BEDSTE TEATEROPLEVELSER I 2022

562
0

Kære læsere,

Året er ved at være slut. Jeg har set min sidste teaterforestilling i 2022 – det var på Mungo Park forleden aften – og nu holder jeg og det lille teatersite juleferie. Men straks efter nytår går det løs igen.

Ligesom sidste år, føler jeg trang til at markere de teateroplevelser, der for mig var Årets Bedste. Jeg har lavet fem kategorier, de samme som sidste år: Årets bedste forestilling, Årets største skuespillerpræstation, Årets bedste revy og Årets største (positive) overraskelse. Og så har jeg tilføjet en ny kategori: Årets ensembleforestilling.

Her er mine valg:

ÅRETS BEDSTE FORESTILLING

”Ugens Rapport” på Det kgl. Teater.

Forestillingen gjorde et stort og dybt indtryk på mig, fordi den ramte et punkt i mit eget liv, der var skelsættende. Mads Rømer Brolin-Tani leverede sit livs præstation som en reinkarnation af mandebladets legendariske chefredaktør Kurt Thyboe (billedet; Camilla Winther/Det kgl. Teater). Perfekt ned til mindst detalje. Fuldkommen fantastisk. Også Mikkel Arndt som gonzo-journalisten Viffert var et studie i perfektioneret vanvidskomik. Scenografisk var forestillingen også en visuel oplevelse, med et helt fly i full-size på scenen. Jeg gav forestillingen de meget sjældne 6 stjerner, og var gladere for den end de fleste, selvom flertallet var begejstrede.

ÅRETS STØRSTE SKUESPILLERPRÆSTATION

Kirsten Olesen i ”Et tysk liv”, også på Det kgl. Teater.

Jeg så ikke forestillingen da den blev sat op første gang, så mødet med Kirsten Olesen som sekretær for Goebbels under Anden Verdenskrig i monologen ”Et tysk liv” ved genopsætningen i efteråret var ’første gang’ for mig. Jeg var bjergtaget af Kirsten Olesen fuldkommen magiske præstation, hvor hun helt afdæmpet, nærmest blot siddende på en stol i mere end halvanden time, alene på scenen, formåede at fastholde sit publikum i et jerngreb af autencitet og troværdighed. Forestillingen turnerer rundt i Danmark i januar måned. Det er et ’must see’.

ÅRETS BEDSTE REVY

Nykøbing F. Revyen.

Årets revy i Nykøbing Falster kom lidt langsomt i gang med et lidt for langt jubilæumspotpourri, men da den så for alvor kom i gang, så var det til gengæld årets uden sammenligning bedste revy. Bente Eskesen blev kåret til Årets Dirch for sin præstation, Troels Malling var mindst lige så morsom, og Rasmus Krogsgaard balancerede sin dobbeltrolle som skuespiller/instruktør mesterligt. Revyen blev da helt fortjent også kåret til Årets Revy ved Revyernes Revy.

ÅRETS STØRSTE (POSITIVE) OVERASKELSE

”Missilet” på Odsherred Teater.

Et nyskrevet stykke dramatik, baseret på en lokalhistorisk begivenhed for mange år siden. Jeg ved ikke hvad jeg havde forventet, men i hvert fald ikke det jeg så. Det viste sig at være en utrolig velskrevet, velinstrueret og velspillet forestilling om dengang et løssluppent missil ramte ned i et sommerhusområde i Lumsås. Et stykke dramatik, der trods sin lokale forankring, rakte langt ud over Odsherreds grænser og det endte med at være én af de forestillinger, jeg var allergladest for at jeg så.

ÅRETS BEDSTE ENSEMBLEFORESTILLING

”Come from Away” på Fredericia MusicalTeater.

Jeg kan ikke love en ny kategori hvert år til nytår, og heller ikke at denne kategori består. Men i år er den på sin plads, for den canadiske musical ”Come from Away” er intet mindre end den ultimative ensemble-forestilling. Alle i det store velspillende cast på det genopstandne Fredericia MusicalTeater var hovedroller i fortællingen om dengang USA blev ramt af terror 11. september og luftrummet over USA blev lukket. I en lille by på New Foundland i Canada, findes en stor lufthavn, og til den blev flere hundrede fly omdirigeret. Mere end 8000 mennesker fordoblede i nogle dage byens indbyggertal og musicalen handler om næstekærlighed og medmenneskelighed i sin reneste og smukkeste form. En pragtfuld forestilling, hvor alle simpelthen var lige gode; det ser man godt nok sjældent.

I år kan jeg desværre ikke linke til mine anmeldelser, for som I kan se er der sket ting og sager med sitet. Det er blevet markant opgraderet, og fremstår meget mere indbydende end tidligere. Men det har sin pris. ALLE anmeldelser skal overføres fra det gamle site ’one-by-one’ og det tager altså lidt tid. Derfor må I have tålmodighed. Bagkataloget skal nok komme op, men først i løbet af januar.

Indtil vi høres ved igen, må I alle have en rigtig glædelig jul og et godt nytår…

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her