Forside Anmeldelser 2021 SURVIVORS

SURVIVORS

353
0

Hektisk performance tager næsten pusten fra beskueren, men det er lidt uklart hvad meningen er.

Der gives ikke stjerner i dette tilfælde

Teater Får302 i Nyhavn huser i denne uge et internationalt gæstespil af finske Location X og koreografen Taneli Törmä, der sammen med ligeledes finske Anna Lipponen, skuespiller og performer, har skabt performance danseforestillingen ”Survivors”.

Der er vel egentligt ikke tale om en danseforestilling i gængs forstand, for koreografien består prmært af fitness-lignende øvelser og løb på stedet, og performes med en så hektisk energi, at den timelange forestilling næsten tager pusten fra beskueren. For sikke de slider, Anna Lipponen og hendes medaktør, Troels Hagen Findsen, der pukler sig gennem en fitnesstime formet som et maratonløb gennem livet.

Nu er jeg typen, der aldrig rigtigt har set lyset i fitness, workout eller motionsløb for den sags skyld – jeg synes simpelthen det er kedeligt at udføre. Og det er heller ikke rigtigt spændende at se på, selvom der et godt stykke tid ind i performancen også begynder at komme ord, i form af fragmentariske sætninger fra de to Duracell-kaniner på den nøgne scene. Indtil da har en klinisk højtalerstemme minut for minut beskrevet hvad der vel bedst kan betegnes som en helt almindelig hverdagsmorgen rutine. Kl. 6.02 ringer uret, det gør det igen 6.12 og så står man op, hælder müesli i en skål, hælder mælk på. Tænder for kaffemaskinen, brygger en kop kaffe, tager et glas, hælder juice i det….

Der sker faktisk ingenting, indtil vi pludselig bliver ’vækket’ af et højt råb og næste handlingsspor sætter i gang. Manden forsøger hakkende at påbegynde en sætning, der over en rum tid ender som noget i retning af I really show a feeling of happiness…

Vi skal forstå, at den kvinde det handler om begiver sig ud i et maratonløb. Helt spontant, forekommer det, for så langt har hun aldrig løbet før, og lige inden målet – de 42,195 kilometer – snubler hun, knalder næsen i asfalten. Og det er så det, mere eller mindre.

I modsætning til monologen ”Jeg løber”, som Anders Juul så fremragende har opført af flere omgange på Det kgl. Teater, og som fortæller et menneskes dybt tragiske historie om et ubærligt tab alt imens han løber sin sorg på afstand, så forekommer ”Survivors” ikke at have noget nævneværdigt på hjerte.

Men det er måske meningen med det hele? At livet i bund og grund er meningsløst?

”Survivors”. Idé og koreografi af Taneli Törmä med tekst af Anna Lipponen.

Indtalt tekst: Anna Lipponen. Voice artisk: Laura Kamis Wrang.

På scenen: Anna Lipponen og Troels Hagen Findsen.

Spiller på Teater Får302 til 9. oktober, derefter på Dynamo i Odense 18.-19. november og på Bora Bora i Aarhus 20.-21. april 2022.

Oplevet 4. oktober (forpremiere)

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her