Forside Anmeldelser 2021 STAV TIL SEX

STAV TIL SEX

358
0

Sexualundervisning for større skoleelever som digitalt ‘teater’. Desværre drukner det vigtige emne i dårlig teknik, og en rædsom ‘scenografi’.

* * * 

Teater-V i Valby er gået forrest i at udvikle en digital teaterplatform, og er tilmed gået så langt som at skabe Future-V, som afsender af digi-drama, skrevet og instrueret direkte til streaming og internettet.

“Stav til sex” er reelt set ikke andet end en lidt smartere og ungdommelig form for sexualundervisning, mere mundret og klar i frisproget, end når en rødmende klasselærer står overfor 8. eller 9. klasse og forsøger at forklare, at det er helt ok hvis man føler at ens sexualitet er flydende, eller at alle fisser er forskellige og at det ikke er unormalt hvis pikken ikke stritter første gang man skal knalde.

Det dramatiske ligger på et meget lille sted. Jo, bevares, de to unge, dygtige skuespillere, Laura Skjoldborg og Mikkel Becker Hilgart, spiller rollerne som Zara, der er sprunget ud som lesbisk, og hendes bedste ven Bertram, der er bi-sexuel, og i øvrigt er født som pige og hed Amalie. De gør det fint; begge er både troværdige og levende i sprog og mimik, og emnet er vigtigt, men det kunne på ingen måde fastholde min interesse i 55 minutter, med en ikke-eksisterende scenografi, bestående af en hvid væg, en politisirene og enkelt kunstig fisse.

Ideen med at benytte alfabetet til at komme gennem emnets mange kringelkroge er vel stort set lige så gammel som alfabetet selv, og at stort set fjerne det heteronormative fra narrativet, som dramatikeren Sofie Diemer har gjort, i den bedste mening, synes jeg, er et mærkeligt træk. Jeg er helt med på, at pointen er at man vil afmystificere enhver form for ‘sexuel observans’, men risikerer man ikke at der sidder en ung pige derude ved computeren og føler sig mærkelig, fordi hun ikke tænder det mindste på andre piger, og rammer man ikke helt ved siden af den eller de unge drenge, som aldrig har og aldrig vil komme til at føle forelskelse i en fra fodboldholdet, og end ikke til et karneval, kunne finde på at tage kjole på?

Der er morsomme passager undervejs. Som da parret ‘laver en sandwich’ i stedet for at aftale hvordan de skal knalde, og når han guider hende gennem kendskabet til fissen som en mobil-GPS-app. Sjovt og originalt. Desværre er det, det meste af tiden, faktisk ret kedeligt, men ok, jeg har jo efterhånden også selv nået en alder, hvor man ofte egentlig hellere vil have en kold øl, for som Monrad & Risland så poetisk udtrykte det; “det smager jo godt, og så krummer det ikke i sengen”. 

Hvis ‘teater’ skal præsenteres i digital form, og stadig være ‘teater’, med en eller anden form for formål om engang at få de unge mennesker ud og sidde i en sal og se det ske ‘live’, så er en usynkron, delvist pixeleret og visuelt uskarp zoom-forbindelse næppe den rigtige metode.

Lærer de unge noget om sex ved at se “Stav til sex”? Ja, det gør de nok, men det kræver, at de ikke laver noget andet mens ‘forestillingen’ kører. Og det tror jeg ikke at denne forestilling kan afholde dem fra, alle de bedste intentioner til trods. 

Som med så meget andet digi-drama, man har set de seneste måneder, så fremstår “Stav til sex” på ingen måde som et bare tilnærmelsesvis fyldestgørende alternativ til den ægte vare – lidt ligesom forholdet mellem netporno og sex med kæresten.

“Stav til sex”. Sexualundervisningsteater i digital form. Målgruppe 8.kl.-1. G.

Idé og manuskript: Sofie Diemer. Instruktion: Pelle Koppel.

Medvirkende: Laura Skjoldborg og Mikkel Becker Hilgart.

Set 19. april kl. 10.00. Spilles/streames til 7. maj via zoom. Adgang via Future-v.dk

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her