Forside Anmeldelser 2025 BONNIE AND CLYDE

BONNIE AND CLYDE

172
0

Amatørteatret Nørrebro Musicalteater leverer et anderledes og bestemt ikke ueffent greb på musicalen om 1930’ernes glamourkriminelle, Bonnie og Clyde.

Der gives ikke stjerner, da der er tale om en amatørforestilling

Bonnie og Clyde var 1930’ernes amerikanske realitystjerner, lang tid inden begrebet ’reality’ blev opfundet. Det unge par, begge i starten af 20’erne, var smukke, ambitiøse og skruppelløse i deres jagt på berømmelse og anerkendelse – og drømte om en vej ud af depressionens favntag.

De endte deres dage i en regn af kugler, og fik dermed paradoksalt nok i døden deres drømme opfyldt. Her godt 90 år senere lever myten om Bonnie og Clyde fortsat. Det er bl.a. blevet til en film, et dansedrama, som kunne opleves på Betty Nansen Teatret for et par sæsoner sider og en musical, der fik urpremiere i 2009 i San Diego, Californien, og som sidste år fandt vej til Odense Teater.

Frem til 22. februar kan man opleve musicalen i en frisk og livlig amatøropsætning på biblioteket på Rentemestervej i Københavns Nordvest kvarter. Og det med amatører skal man ikke tage så tungt. Der er gode stemmer og masser af talent på scenen. Og så har forestillingens instruktør, Kristian Studsgaard, valgt et helt anderledes og modigt greb ved at lade historien være universel uden at ændre ved forlægget, der jo altså udspiller sig i USA under depressionen i 1930’erne.

Væk er de tidstypiske kostumer. Alle er klædt i hvidt fra top til tå. Våbnene er kridhvide attrapper, og forestillingen opføres uden andre rekvisitter end et lille trappepodie bagerst på scenen. I stedet har scenograf Julie Krøyer Hansen valgt at lade billeder og videoprojektioner på scenens tre sider beskrive hvor vi befinder os i handlingen; hjemme hos Bonnies mor, i stuen hos Clydes bror og svigerinde, i fængslet, på den diner, hvor Bonnie arbejder eller ude i den skov og i det hus, hvor parret gemmer sig mens politiet jagter dem på tværs af statsgrænser.

Billederne er nutidige og taget i, på og omkring det Ydre Nørrebro, hvor teatret har til huse. Nordvest-kvarteret er måske ikke længere så belastet et boligområde som tidligere, men der er fortsat en vis trøstesløshed over kvarteret, som er sammenligneligt med den ’djævelens baghave’ i Chicago, hvor Bonnie og Clyde voksede op. Hun med en enlig mor, han med en bror og et par opofrende forældre, der har måtte opgive at drive deres lille landbrug, og må rykke til byen for at klare til dagen og vejen.

Mens den unge Bonnie drømmer om at blive filmskuespillerinde og stjerne på det hvide lærred, er Clydes forbilleder den lovløse westernhelt Billy The Kid, og tidens store gangsterkonge Al Capone. Mens hun drømmer om at ankomme til filmpremierer i en funklende limousine, drømmer han om hurtige biler og hurtige penge. Og den fælles drøm om berømmelse for enhver pris bringer dem sammen og fører til deres fatale skæbne. De er ment to be, og ”Bonnie and Clyde” er først og fremmest en historie om glødende og altopslugende kærlighed.

Sammen hærger de flere stater med røverier og drab, og parret kommer på alle landets forsider som glamourkriminelle. Ja, selv parrets ofre, beder om deres autografer.

Glorificeringen af de kriminelle kræfter oplever vi i stadig i dag; tænk bare på hvordan vi alle er kommet på fornavn med Fasar fra ’Den sorte Svane’ og hvordan et stort, dansk dagblad dagligt har nye spændende historier fra rockermiljøet bag betalingsmuren, som var det en true crime-føljeton.

”Bonnie and Clyde” er en musical med mange gode sange, ikke mindst et par forrygende gospels, og nogle smukke ballader. Det er måske ikke musik, der fæstner sig for tid og evighed, men det er sange, der fungerer fint i nuet, og som fremføres ganske glimrende af det unge, relativt uprøvede cast, der alle er fundet gennem åbne auditions.

I hovedrollerne som Bonnie Parker og Clyde Barrow gør Maria Birch og Emil Kjærbo mere end fyldest. Hun er præcis den ’blændende brunette’, som aviserne beskriver Bonnie som. Skøn at skue, med en naiv sødme, der veksler med det brændende begær efter berømmelse. Rollen er krævende, med adskillige soloer og svulstige duetter, men hun synger rollen flot. Det samme gælder Emil Kjærbos hårdkogte Clyde, som jo i virkeligheden bare er en usikker stor knægt, der er kommet i uføre. Kjærbo synger med indædt desperation og vokal pondus den dramatiske ”Gå ad Helved’ til”, hvor fængslets ydmygelser er det, der fører ham det sidste stykke vej fra en småkriminel lømmel til en hensynsløs morder.

Desværre står der i det ellers nydelige trykte program ikke noget om solisternes baggrund, men en lille søgning på nettet afslører, at Emil Kjærbo bl.a. har sunget titelrollen som Chr, II i Ruds Vedby Borgspil, mens Maria Birch kan opleves som musikperformer på Michelin-restauranten Alchemist og har medvirket i adskillige musicals hos bl.a. Elverfolket og Gorgerne. Det vil ikke undre, hvis de på et tidspunkt dukker op i større og mere professionelle sammenhænge.

Også i birollerne er der talent at spore. Ikke mindst hos norske Lea Marie Svensen som Clydes svigerinde Blanche, og hos Mads Pedersen, der fører an som gospelprædikant. Og så er et tight spillende otte mands (m/k) orkester en flot luksus.

Man kan mene hvad man vil om tilgangen til værket. Det rene hvidt-i-hvidt udtryk bliver i længden en anelse fesent, og det forvirrer måske mere end godt er, at billeder fra Nordvest i 2025 ledsager en fortælling fra Chicago i 1930’erne. Men Nørrebro Musicalteater skal have ros for ikke bare at lave copy-paste versioner af velkendte musicals, men at tage dem til sig og gøre dem til deres egne. Det er derfor det er værd at følge med i hvad de unge mennesker laver derude på Rentemestervej.

——-

”Bonnie and Clyde”. Musical af Ivan Menchell (manuscript), Don Black (sangtekster) og Frank Wildhorn (musik). Oversættelse: Helle Hansen.

Instruktion: Kristian Studsgaard. Koreograf: Rina Hirschhorn. Scenografi: Julie Krøver Hansen. Video & fotos: Nicolai Hegelund Vilhelmsen. Kapelmester: Frederik Bay Nielsen.

Medvirkende: Maria Birch, Emil Kjærbo, Lea Marie Svensen, Jonas Høyrup Larsen, Niels Bahn Cederstrøm, Ruben Jefsen, Søren Bak Poulsen, Mads Pedersen, Jasmin Milli, Louise Stoholm, Sisse Michaela Warming, Natalie Mary Matwich, Emma Sol Brendstrup, Pelle Mortensen, Anders Nielsen, Eva Gregersen, Selma Erkut, Maja Mendis, Atlas Folkarelli, Liam Lindkilde, Naya Braastrup Dannefeldt og Isabella Joan Petersen Leece.

Produceret af Nørrebro Musicalteater. Spiller på Biblioteket, Rentemestervej til 22. februar.

Anmelt 8. februar (premiere)

Foto: Nicolai Hegelund Vilhelmsen.

VIL DU HAVE MINE TEATER- OG REVYANMELDELSER DIREKTE I DIN MAILBOKS, NÅR DE UDKOMMER, SÅ SKRIV EN MAIL TIL MORTEN.BUCKHOEJ@GMAIL.COM, SÅ TILFØJER JEG DIG MAILINGLISTEN. DU KAN NATURLIGVIS TIL ENHVER TID AFMEDE DIG IGEN.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her