30-10-2018

Muleum

Marie Mondrup er fremragende i en pragtfuld monolog på Husets Teater.

* * * * *

Vi kender bedst Marie Mondrup fra det komiske repertoire; komedier og revyer. Men på Husets Teaters lille scene i monologen "Muleum" er hun dybt alvorlig - og stadig gnistrende morsom.

Monologen er "Muleum". En ung selvmordstruet piges dagbogsblade, dramatiseret over en roman af den populære norske forfatter Erland Loe. 

Julie er 18 år og har mistet hele sin familie; mor, far og storebror i en flyulykke i Afrika. Hun sidder hun alene i en kæmpevilla i Oslo, med luksusbiler i den opvarmede garage og polsk altmuligmand med speciale i klinker. Hun er stenrig, knuget af en altopædende sorg og har kun ét ønske - at dø.

Alle vil hende det godt. Både mosteren og onklen, veninden Constance og psyko-Geir, psykologen, der med velmenende råd og vejledning, skal få hende tilbage til livet. Han foreslår hende at skrive dagbogen - det er den vi så får et kig ind i - og han foreslår hende at få hund. Men Julie kan hverken lide dagbøger eller dyr, eller sport for den sags skyld. Alligevel gør hun som hun får besked på. Mere eller mindre påtvungent. Hun skriver, Constance prakker hende en hundehvalp på, og hun sidder i sin kæmpedyne i sit store hus og glor vinter-OL på fjernsynet og forelsker sig på afstand i den lækre koreanske skøjteløber, der vinder guldmedaljer på snor.

Men Julie vil stadig bare dø. Det er ikke så nemt. Et efter et mislykkes hendes selvmordsforsøg, og til sidst drager hun ud i verden, flyver fra land til land, fra by til by, i en evig jagt efter døden. Men det ender med at blive livet hun finder.

Det er en fremragende tekst dramatikeren Lærke Sanderhoff har skrevet på baggrund af Loes tragikomiske dagbogsroman. Hvert et ord forekommer helt rigtigt, vejet  på den berømte guldvægt, og fuldkommen afbalanceret af højeste karat. Og i Marie Mondrups mund får ordene liv. Hun er skøn. 

Det er noget af en mundfuld - for enhver skuespiller - at begive sig ud i en monolog, men Marie Mondrup har været i trygge hænder hos instruktøren Hans Rønne. Hun tegner det fineste, kærligste portræt af denne suicidale pige, der som dagbogen skrider frem dag for dag, sted for sted, genfinder livslysten. Troværdigt, ægte. Følsomt, morsomt. En aldeles strålende præstation.

Forestillingen er et gæstespil af Teatret og spiller kun kort tid. Billetterne er billige og det varer bare en time og tyve minutter. Der er ingen undskyldning for ikke at komme af sted.

"Muleum", bearbejdet af Lærke Sanderhoff på baggrund af Erland Loes roman.

Instruktion: Hans Rønne. Scenografi: Gitte Baastrup. Lysdesign & teknik: Poul Jepsen/Daniel Fogh.

Spiller på Husets Teater til 17. november.

Anmeldt 29. oktober.

Forestillingsfoto: Henrik Ohsten Rasmussen.