29-10-2018

John Lennon er død

Ny dansk dramatik på Teater-V både morer og frastøder.

* * * 

Imagine. Ordet betyder 'forestil dig' og er titlen på en af rockikonet John Lennons mest kendte sange.

Sangen går igen og igen i den debuterende dramatiker Sophie Zinckernagels absurde komedie "John Lennon er død", der søndag havde intet mindre end verdenspremiere på Teater-V i Valby.

Stykket vandt teatrets store landsdækkende dramatikerkonkurrence 'Dramatisk debut', hvor hovedprisen er 100.000 kr. og en professionel opførelse. Det er femte gang konkurrencen afholdes, og en fagligt meget kompetent jury har udvalgt netop dette stykke blandt ikke færre end 70 kandidater.

Der er altså god grund til at have store forventninger, og "John Lennon er død" afslører da også en dramatisk tæft, og et stort mod til at turde noget helt anderledes.

Sophie Zinckernagel har imagineret sig hvad der skete efter John Lennon blev skudt ned på gaden foran sit hjem i New York en decemberdag i 1980. Denne legendariske musiker, fredselsker og gudsbenådede sangskriver er strandet i skærsilden, hvor han i 38 år har siddet på en grotesk stripklub midtvejs mellem himmel og helvede. Her danser Little Asian Angel træt-erotisk til Lennons 'Imagine', mens han selv tyller whisky, ser 'Dallas' på et skrattende tv og har ondt af sig selv. Mistrøstighederne afbrydes, når der er nye døde på vej - Så er der happy hour, proklamerer Angel. 

Ind træder en 19-årig selvmorder med opflænsede håndled og lavt selvværd. Hun har ikke alene oplevet at blive verbalt ydmyget af Thomas Blachman da hun stillede op i X-Factor, hun er også gravid. Hun ved ikke hvor hun er, eller hvem Lennon er. Hun tror han er Jude Law. 

Det er et grotesk komedie, med skiftende scener, der bliver mere og mere vanvittige og absurde, og som både morer og vækker afsky. Jeg skal skåne læserne for detaljer, men kan da afsløre, at vi både får en fødsel og en hel del død og blod, og bogstaveligt talt en cocktail af det hele, undervejs i løbet af de omkring 70 minutter forestillingen varer. Det er morsomt, men også i perioder decideret frastødende, hvad Zinckernagel udsætter os for.

Sophie Zinckernagel kaster sig ud i en afart af forvekslingskomedien, som jeg i hvert fald ikke tidligere er stødt på, og efter en ganske lovende indledning, synes jeg nok, at hun i perioder er ude på lovlig dybt vand. Hun har meget på hjerte. Vor 19-årige blondine med det utrolige navn Fanny Viola Rose-Mynte Maria Christoffersen Kristensen Hansen viser sig at være en ung idealist, der gerne vil redde verden - noget som den afdøde idealist, Lennon, forlængst har opgivet. Han ender i stedet - igen skal jeg afstå fra nærmere detaljer - som en slags moderne terrorist, hvilken medfører at Angel får endnu en gæst i baren; ingen ringere end Thomas Blackman!

Der er gods i dramatikerdebutanten, men endnu ikke guld. Til gengæld er der fuld knald på de fire skuespillere. En aldeles overdådigt absurd og grotesk Charlotte Munksgaard som Angel, Gerard Carey Bidstrup som den desillusionerede Lennon, Anne Stokholm som den unge pige med det meget lange navn og Peter Zandersen, der viser et formidabelt talent for parodiens kunst i en Blackman-parodi, der ikke er set bedre i nogen dansk sommerrevy. Til sidst møder vi også Piroska Eulalia Avita Ingemann i en slutscene, der peger i retning af, at vi gerne vil se mere fra dramatikerens værksted.

Emil Hansen leverer en tempofyldt forestilling og en stram personinstruktion, der får det bedste frem i skuespillerne, og Rebekka Bentzens scenografi og kostumer er spot on. "John Lennon er død" er en ganske lovende debut, og tak til Teater-V for at dyrke den nye danske dramatik og give den muligheder for at udvikle sig.

"John Lennon er død". Af Sophie Zinckernagel.

Instruktion: Emil Hansen. Scenografi og kostumer: Rebekka Bentzen.

Medvirkende: Gerard Carey Bidstrup, Anna Stokholm, Charlotte Munksgaard, Peter Zandersen og Piroska Eulalia Avita Ingemann.

Spiller på Teater-V i Valby til 18. november.

Anmeldt 28. oktober (premiere).

Forestillingsfoto: Daniel Buchwald.