27-10-2018

Boganmeldelse: "Husk at være glad"

Skuespilleren Preben Kristensens erindringer ”Husk at være glad” er mest af alt sympatisk hyggelæsning.

* * * *

Det er sæson for biografier, og her på sitet anmelder jeg gerne skuespilleres biografier. Torsdag udkom Preben Kristensens biografi, som er skrevet i samarbejde med Danni Travn. Den har fået titlen ”Husk at være glad”, og det er en titel, der meget godt afspejler hvad vi får.

Bogen er et sympatisk møde med et lykkeligt menneske. En begavet skuespillers erindringer om et liv, der vel i store træk har forløbet, som man kun kan drømme om. En lykkelig og gnidningsløs barndom, hvor der var plads til, at den unge Preben kunne forfølge sine drømme. Et berigende møde med ivrige amatørskuespillere hjemme i Skive, og så den direkte vej ind på teaterskolen i Aarhus.

Et tidligt kunstnerisk gennembrud, der også økonomisk må have taget brodden af alle de bekymringer de fleste nyuddannede skuespillere vel ellers går med; kan jeg leve af det? Preben Kristensen har kun skulle bekymre sig om at blive god nok, og det blev han jo.

Det meste er lykkedes, professionelt såvel som på det private plan. For nyligt fejrede Preben Kristensen 40 års skuespillerjubilæum, og hjemme i privaten – som stadig er meget privat – med Søren, nærmer de sig samme milepæl.

Alt er således godt, og kun enkelte knaster – nogle ugeblade og avisers utidige behandling af en ellers meget imødekommende og ukrukket kunstners privatsfære, har givet krusninger på overfladen.

Danni Travn har formidlet materialet fint. Bogen er velskrevet og hurtigt læst – i mit tilfælde på en weekend i sommerhus – og den tegner et meget sympatisk portræt af et grundlæggende sympatisk menneske. Men jo i sagens natur også et portræt uden de store overraskelser og de store dramaer. Kapitlet om Prebens tab af sine elskede forældre er det, der kommer mest ind under huden på læseren, og det er meget rørende beskrevet. Resten er ren hyggelæsning for fans.

Preben Kristensen: ”Husk at være glad”. I samarbejde med Danni Travn.

250 sider. 299,95 kr. People’s Press.

Udkom 25. oktober.